Social Media, Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Οι κίνδυνοι που “κρύβει” το Snapchat

Το SnapChat είναι μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιείται για τη κοινή χρήση φωτογραφιών, βίντεο, κειμένου και σχεδίων. Η λήψη της εφαρμογής είναι δωρεάν από κινητές συσκευές IOS και Android και η αποστολή μηνυμάτων γίνεται χωρίς κόστος, έχει γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα δημοφιλής, ιδιαίτερα σε άτομα νεαρής ηλικίας. Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που το ξεχωρίζει από τα άλλα κοινωνικά δίκτυα, η δημοτικότητα του αυτή βασίζεται στην άμεση καταστροφή των μηνυμάτων και βίντεο από το τηλέφωνο του παραλήπτη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα (μόλις 10”).

Η εφήμερη μορφή επικοινωνίας που προσφέρει είναι άλλωστε και η αιτία που η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των νέων ανθρώπων. Το Snapchat προσφέρει τη δυνατότητα συνένωσης snaps ενός 24ώρου για τη δημιουργία ενός «story» ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ιδιωτικής συνομιλίας με άλλον χρήστη. Ένα snap που δεν έχει διαβαστεί, παραμένει διαθέσιμο για 30 ημέρες και στη συνέχεια διαγράφεται. Επίσης τα stories είναι ορατά από όλους όσους τους ακολουθούν για 24 ώρες και μετά διαγράφονται. Ένα εργαλείο που συμβάλλει στη δημοτικότητα του είναι το εργαλείο σχεδίασης. Οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν κείμενο σε φωτογραφίες πριν τις στείλουν. Επίσης έχουν αυξηθεί και οι δυνατότητες επικοινωνίας, ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει φωνητική ή βιντεοκλήση αλλά μπορεί να στείλει επεξεργασμένες εικόνες κατά τη διάρκεια μιας κλήσης και να προσθέσει σημειώσεις ήχου ή βίντεο κατά τη χρήση μηνυμάτων. Οι σημειώσεις είναι βίντεο κλιπ 10 δευτερολέπτων που αποστέλλονται ως αντιδράσεις και παίζονται με ήχο. Το 2017, η Snapchat ξεκίνησε να λειτουργεί το Snap Map, ένα στοιχείο που επιτρέπει να βλέπεις που βρίσκονται οι φίλοι σου και συνάμα να δείχνει στους φίλους σου που βρίσκεσαι εσύ. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο χάρτη αποτύπωσης που ενσωματώνεται στο Snapchat, ανοίγοντας δηλαδή το χάρτη snap, βλέπεις την ακριβή θέση των φίλων σου με απόκλιση λίγα μέτρα.

Αυτό είναι αρκετά σοκαριστικό και παράλληλα επικίνδυνο να γνωρίζουν όλοι ανά πάσα στιγμή την ακριβή τοποθεσία σου.

Η ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών του Snapchat είναι ένα θέμα που εγείρει πολλές ανησυχίες. Παρότι το Snapchat ενημερώνει τον αποστολέα ότι μια φωτογραφία έχει αποθηκευτεί από τον παραλήπτη, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές, οι οποίες είναι δωρεάν άρα και η πρόσβαση σε αυτές εύκολη, με τις οποίες αυτόματα αποθηκεύονται όλα τα snaps χωρίς να ενημερώνεται ο αποστολέας. Επίσης υπάρχουν αναφορές σχετικά με τη χρήση “sexting” στο snapchat, τη λήψη δηλαδή γυμνών ή προκλητικών φωτογραφιών κάποιου και η αποστολή φωτογραφιών σε άλλους. Οι νέοι που χρησιμοποιούν αυτή την εφαρμογή εξαιτίας της εφήμερης φύσης των δημοσιεύσεων απελευθερώνονται και ανταλλάσσουν φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου, χωρίς να αντιλαμβάνονται τα κενά ασφαλείας που προκύπτουν κατά τη χρήση του Snapchat.

Ασφαλείς τρόποι χρήσης της εφαρμογής:

  • Προεπιλογή λογαριασμού μόνο σε φίλους (αυτό σημαίνει πως μόνο οι φίλοι που σας έχουν προσθέσει πίσω μπορούν να δουν τα snaps και να σας στείλουν τα δικά τους).
  • Να μην μοιράσετε ανοιχτά το όνομα χρήστη ή τον Snapcode. Ένας snapcode είναι ένας κωδικός QR που μπορούν να σαρώσουν άλλοι χρήστες του snapchat για να σας προσθέσουν αυτόματα ως φίλους.
  • Απενεργοποίηση πλήρως της τοποθεσίας από το Snapchat μέσω του μενού ρυθμίσεων του κινητού σας.
  • Ενεργοποιήστε την επαλήθευση σύνδεσης. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο στοιχείων είναι μια μέθοδος ασφάλειας, που απαιτεί δύο διαφορετικούς τρόπους απόδειξης της ταυτότητας σας.
  • Αγνοείστε αιτήματα αγνώστων, επίσης μπορείτε να αποκλείσετε κάποιον που προσπαθεί να σας προσθέσει.

Η πραγματική αλήθεια είναι πως τίποτα στο διαδίκτυο δεν χάνεται, δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Πάντα θα υπάρξουν μέθοδοι να αποκτήσει κάποιος αυτό που θέλει. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη σωστή χρήση του.

 

 

Πηγές:

saferinternet4kids.gr
www.athensvoice.gr