Διαδίκτυο, Ψυχική υγεία

Οι γιατροί προειδοποιούν: το να ελέγχετε διαρκώς το κινητό σας ‘μικραίνει’ τη ζωή σας

Το στρες είναι μια δυσάρεστη αίσθηση. Με το στρες  εκκρίνεται κορτιζόλη. Σας προετοιμάζει να αντιμετωπίσετε μια επικείμενη απειλή προκαλώντας ταχυκαρδία. ‘’Η υπερβολική έκθεση στην κορτιζόλη και άλλες στρεσογόνες ορμόνες μπορεί να διακόψει όλες τις φυσιολογικές διαδικασία του οργανισμού’’ προειδοποιεί η Mayo Clinic. Κατά συνέπεια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας και κατάθλιψη έως διαβήτη και καρδιακή προσβολή.

Ίσως να το γνωρίζετε ήδη αυτό. Αυτό που πιθανότατα δεν έχετε συνειδητοποιήσει είναι πως το κινητό σας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές μακροχρόνιου στρες στη ζωή σας, και με το να το τσεκάρετε διαρκώς είναι σαν να αφαιρείτε χρόνια από τη ζωή σας.

Η μικρή μηχανή του άγχους στην τσέπη σας.

Αυτό είναι το μήνυμα ενός άρθρου των New York Times στο οποίο η Catherine Price απευθύνεται σε έναν αριθμό γιατρών οι οποίοι ανησυχούν πως ο εθισμός μας στο κινητό όντως μικραίνει τις ζωές μας.

‘Τα ποσοστά της κορτιζόλης αυξάνονται όταν το κινητό βρίσκεται στο οπτικό σας πεδίο, ή όταν το ακούτε ή ακόμα και όταν νομίζετε πως το ακούτε’ λέει ο David Greenfield στην Price. ‘Είναι μια αντίδραση στο στρες η οποία είναι δυσάρεστη και έτσι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού είναι η επιθυμία να ελέγξουμε το κινητό θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο αποβάλλουμε το στρες.’

Πώς να διατηρήσετε τα επίπεδα της κορτιζόλης σας υπό έλεγχο.

Εάν νιώθετε τρομοκρατημένοι από αυτές τις προειδοποιήσεις υπάρχουν πολλές χρησιμές συμβουλές προκειμένου να διαχειριστείτε την κατάσταση. Μία από τις πιο απλές συμβουλές είναι να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις στο κινητό σας ή ακόμα και να διαγράψετε κάποια προγράμματα.

‘Δώστε περισσότερη προσοχή στο τι επίδραση μπορεί να έχει αυτή η συνήθεια στον οργανισμό σας, ακόμα και στον τρόπο που αναπνέετε. Φανταστείτε την ανάγκη σας να ελέγξετε το κινητό σας σαν ένα κύμα και πάρτε μια βαθιά ανάσα’, προτείνει η Kelly McGonigal, ψυχολόγος στο Stanford. ‘Όπως ακριβώς και ένα κύμα, έτσι θα σκάσει και θα διαλυθεί. Αυτή η συνήθεια παραμένει όσο το σώμα και ο εγκέφαλός σας την έχουν αποδεχτεί. Όσο βάζετε τον εαυτό σας στη διαδικασία να αποφύγει αυτή την κίνηση, ο εγκέφαλος αρχίζει και αλλάζει τη διαδικασία επεξεργασίας.’

Αυτά τα βήματα δε θα σας βοηθήσουν μόνο να νιώσετε καλύτερα. Θα μπορούσαν πραγματικά να σώσουν τη ζωή σας.

 

Mε πληροφορίες από: Inc