Έρευνες, Τεχνολογία

Oι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλός μας δεν λειτουργεί το ίδιο στο Zoom

Μεταφράζει η Νικολέτα Σκαμνάκη, φοιτήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας

Επιστήμονες που μελέτησαν του εγκεφάλους των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την εν λόγω εφαρμογή, δήλωσαν ότι το Zoom φαίνεται  να είναι «ένα φτωχό σύστημα κοινωνικής επικοινωνίας».

Όπως επιβεβαίωσαν οι μελετητές, ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο την ώρα που κάποιος συνομιλεί με κάποιον άλλον μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας αυτής μελέτης, η σηματοδότηση των νευρώνων είναι σημαντικά μικρότερη όταν ένας άνθρωπος επικοινωνεί με κάποιον άλλον μέσω βιντεοκλήσης σε σύγκριση με την αντίστοιχη επικοινωνία όταν πραγματοποιείται «πρόσωπο με πρόσωπο». Οι ερευνητές παρακολούθησαν τον εγκέφαλο ενός ατόμου την ώρα της ομιλίας του στην πραγματική ζωή, και διαπίστωσαν ότι έλαβε χώρα ένα λεπτομερές και πολύπλοκο σύστημα νευρολογικής δραστηριότητας. γεγονός που σε αντίστοιχες συνομιλίες μέσω Zoom ήταν δραματικά λιγότερο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, υποδεικνύουν ότι θεμελιώδης παράγοντες της ανθρώπινης επικοινωνίας εξακολουθούν να λείπουν από την διαδικτυακή συνομιλία.  Οι ερευνητές στηρίζοντας το παραπάνω επιχείρημα, δηλώνουν ότι τα πρόσωπα των ανθρώπων δεν είναι σε θέση να φωτίσουν τους εγκεφάλους των ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο. Αυτό που αποτελεί έκπληξη είναι ότι τα τρέχοντα μοντέλα συνομιλίας προτείνουν ότι ο εγκέφαλος πρέπει να επεξεργάζεται τα πρόσωπα των ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο, είτε βρίσκονται στο Zoom, είτε στην πραγματική ζωή, δεδομένου ότι τα χαρακτηριστικά τους είναι τα ίδια. Από τα αποτελέσματα όμως της νέας αυτής μελέτης, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν θεμελιώδης διαφορές μεταξύ αυτών των δύο πλαισίων.

«Σε αυτή τη μελέτη διαπιστώνουμε ότι τα κοινωνικά συστήματα του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι πιο ενεργά κατά τη διάρκεια πραγματικών ζωντανών προσωπικών συναντήσεων από ό, τι στο Zoom», δήλωσε η Joy Hirsch, καθηγήτρια του Yale που ήταν ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης. «Το Zoom φαίνεται να είναι ένα φτωχό σύστημα κοινωνικής επικοινωνίας σε σχέση με τις προσωπικές συνθήκες».

Για να το διαπιστώσουν αυτό, οι ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους των ανθρώπων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και άλλα σήματα, όπως τον τρόπο κίνησης των ματιών των ανθρώπων. Εκτός από την αυξημένη νευρική δραστηριότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για παράδειγμα, τα μάτια των ανθρώπων περιφέρονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην διαπροσωπική επικοινωνία. Ακόμη,  οι εγκέφαλοι των δύο ανθρώπων φάνηκαν επίσης να είναι πιο συντονισμένοι στην φυσική συνομιλία, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν περισσότερες κοινωνικές ενδείξεις που φανερώνουν την συνδιαλλαγή μεταξύ των δύο ανθρώπων στη προσωπική επαφή.  

«Συνολικά, οι δυναμικές και φυσικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν αυθόρμητα κατά τη διάρκεια προσωπικών αλληλεπιδράσεων φαίνεται να είναι λιγότερο εμφανείς ή να απουσιάζουν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων Zoom», δήλωσε ο καθηγητής Hirsch. «Αυτό είναι ένα πραγματικά ισχυρό εύρημα».

Κατά τους ερευνητές, η μελέτη δείχνει ότι οι φυσικές συναντήσεις παραμένουν πολύ σημαντικές, ακόμη και αν οι εταιρείες, ιδίως οι εταιρείες τεχνολογίας, βρίσκουν νέους τρόπους για να αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους εξ αποστάσεως.

«Οι διαδικτυακές αναπαραστάσεις προσώπων, τουλάχιστον με την τρέχουσα τεχνολογία, δεν έχουν την ίδια ‘’προνομιακή πρόσβαση’’ στα κοινωνικά νευρωνικά κυκλώματα στον εγκέφαλο που είναι απαραίτητα για τη επιτέλεση μια συνομιλίας πανομοιότυπης με την κατ’ ιδίαν επικοινωνία», δήλωσε ο καθηγητής Hirsch.

Τα ευρήματα που αναφέρθηκαν περιγράφονται σε νέα ερευνητική δημοσίευση με όνομα «Separable Processes for Live “InPersonand Live “ZoomlikeFaces», που δημοσιεύθηκε στο «Imaging Neuroscience».

Πηγή:

https://www.independent.co.uk/tech/zoom-brain-effects-online-conversation