How to, Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Μικρά βήματα για να διαγράψεις τον εαυτό σου από το Διαδίκτυο

Το διαδίκτυο πλέον έχει εισβάλλει για τα καλά στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο καθώς και οποιαδήποτε διαδικτυακή δραστηριότητα, συλλέγει προσωπικές πληροφορίες του κάθε χρήστη, με αποτέλεσμα το διαδίκτυο να γνωρίζει πολλά για τη ζωή του. Το κοινωνικό περιβάλλον, η οικογένεια, τα ενδιαφέροντα, είναι μερικά από τους τόνους δεδομένων που αντλούνται από το διαδίκτυο από  «συλλέκτες δεδομένων» (data brokers), τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει, και πωλούν τα δεδομένα αυτά σε εταιρίες. Στη συνέχεια, οι εταιρίες χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να ωθήσουν το χρήστη μέσω των διαφημίσεων να αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες. Με τον ίδιο τρόπο, και οι αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο και στις πλατφόρμες ακόμα και αν ένας λογαριασμός έχει κλείσει. Έτσι, είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρει ένας χρήστης να «κρυφτεί» από τον κυβερνοχώρο. Υπάρχει, όμως, τρόπος να κάνει λιγότερο αισθητή την παρουσία του στο διαδίκτυο διαγράφοντας κάποιες από τις πληροφορίες που τον αφορούν, με μικρά βήματα.

  • Εξαίρεση από τους «συλλέκτες δεδομένων»

Το 2019, ψηφίστηκε στις ΗΠΑ νόμος που υποχρέωνε τις εταιρίες που αγοράζουν και πωλούν προσωπικά δεδομένα χρηστών να εγγραφούν σε ένα σύστημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 120 εταιρίες να εγγραφούν. Εταιρίες σαν την Acxiom και την Equifax συλλέγουν πληροφορίες όπως οι αγοραστικές συνήθειες ενός χρήστη, διευθύνσεις και προσωπικές πληροφορίες. Παρ ’όλα αυτά, μερικές εταιρίες – όπως και αυτές- επιτρέπουν στο χρήστη να αποκρύψει τις προσωπικές του πληροφορίες, μέσα από διάφορες διαδικασίες όπως η επικοινωνία μαζί τους μέσω email ή η συμπλήρωση ηλεκτρονικών φορμών.

  • Ενημέρωση αποτελεσμάτων αναζήτησης Google

Υποβάλλοντας ένα έντυπο στις υπηρεσίες της Google, καθώς και τα απαραίτητα αποδεικτικά, η Google εξετάζει την αφαίρεση επιβλαβούς περιεχομένου, όπως οι μη συναινετικές ρητές εικόνες, οικονομικά, ιατρικά ή εθνικά δεδομένα ταυτότητας, προσωπικά έγγραφα (για παράδειγμα έγγραφα γάμου) ή εικόνες παιδιών σε ιστότοπους.

  • Διαγραφή παλιών online λογαριασμών

Ο χρήστης θα πρέπει να αναζητήσει όλους τους παλιούς του λογαριασμούς σε εφαρμογές και social media που μπορεί να έχει,  ώστε να τους ανακτήσει και έπειτα να τους διαγράψει. Χρήσιμο εργαλείο για αυτό το σκοπό είναι το justdelete.me, το οποίο διαθέτει έναν κατάλογο συνδέσμων που παραπέμπουν στις σελίδες διαγραφής των εφαρμογών και ιστοτόπων.

  • Καθαρισμός ψηφιακού ιστορικού

Αφού δημιουργήσει ένας χρήστης αντίγραφα ασφαλείας για τις παλιές δημοσιεύσεις στα social media, μπορεί να προχωρήσει στην διαγραφή τους.  Επίσης, είναι πιθανό να υπάρχουν χιλιάδες παλιά email με συνημμένα αρχεία, τα οποία μπορούν να διαγραφούν μαζικά.

  • Εφαρμογές επί πληρωμή

Λόγω του ότι πολλοί τρόποι διαγραφής δεδομένων μπορεί να είναι χρονοβόροι, και κάποιος να επιθυμεί μια πιο άμεση λύση, μπορεί να χρησιμοποιήσει εφαρμογές επί πληρωμή. Το DeleteMe και το Jumbo, είναι εφαρμογές που μπορούν να αφαιρέσουν δεδομένα από εταιρίες που πωλούν τις ιδιωτικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

  • Μελλοντική προστασία

Καθώς το να κρυφτείς ολοκληρωτικά από το διαδίκτυο είναι αδύνατο, θα πρέπει ο κάθε χρήστης να σκέφτεται ποιες πληροφορίες θέλει να προβάλλει στο διαδίκτυο. Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό να χρησιμοποιούνται μηχανές αναζήτησης και προγράμματα περιήγησης που δεν συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα, αλλά και εφαρμογές που επιτρέπουν την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο.

Τέλος, το 2022, η Google,  δημιούργησε το εργαλείο “Results about you”, που βοηθάει το χρήστη να αφαιρέσει τις προσωπικές του πληροφορίες. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να ενημερώσει το χρήστη για τα σημεία του διαδικτύου στα οποία εμφανίζονται προσωπικές του πληροφορίες, όπως η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου.  Σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές, το “Results about you”, είναι ένα δωρεάν εργαλείο, το οποίο μπορεί να κάνει την παρουσία του χρήστη λιγότερο αισθητή στον κόσμο του διαδικτύου. 

Πηγές:

https://www.wired.com/story/results-about-you-remove-personal-info-from-google

https://www.wired.com/story/delete-yourself-from-internet/