Ανθρώπινες Σχέσεις, Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδικτυακή Παρακολούθηση

Οι εφαρμογές παρακολούθησης PhoneSpector και Highster εμφανίζονται κλειστές μετά τον διακανονισμό στη Νέα Υόρκη

Μετάφραση

Οι κατασκευαστές δύο υπηρεσιών παρακολούθησης τηλεφώνων φαίνεται ότι έκλεισαν, αφού ο ιδιοκτήτης συμφώνησε να διευθετήσει τις κρατικές κατηγορίες για παράνομη προώθηση κατασκοπευτικού λογισμικού που ανέπτυξαν οι εταιρείες του.

Το PhoneSpector και το Highster ήταν εφαρμογές παρακολούθησης τηλεφώνων για καταναλωτές που διευκόλυναν την κρυφή παρακολούθηση του smartphone ενός ατόμου. Οι εφαρμογές αυτές, που συνήθως ονομάζονται stalkerware (ή spouseware), συνήθως τοποθετούνται στο τηλέφωνο ενός ατόμου, συχνά από τον/την σύζυγο ή τον/την σύντροφο και συνήθως με γνώση του κωδικού πρόσβασης της συσκευής. Αυτές οι εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν κρυμμένες από τις αρχικές οθόνες, καθιστώντας δύσκολη την εύρεση και την αφαίρεσή τους, ενώ παράλληλα μεταφορτώνουν συνεχώς τα μηνύματα, τις φωτογραφίες και τα δεδομένα τοποθεσίας του τηλεφώνου σε πραγματικό χρόνο σε έναν πίνακα ελέγχου που μπορεί να δει ο θύτης.

Τον Φεβρουάριο του 2023, ο Patrick Hinchy, του οποίου η κοινοπραξία τεχνολογικών εταιρειών με έδρα τη Νέα Υόρκη και τη Φλόριντα ανέπτυξε τις εταιρείες PhoneSpector και Highster, συμφώνησε να καταβάλει 410.000 δολάρια σε πρόστιμα για να διευθετήσει τις κατηγορίες ότι οι εταιρείες του διαφήμιζαν και “προωθούσαν επιθετικά” κατασκοπευτικό λογισμικό που επέτρεπε τη μυστική παρακολούθηση τηλεφώνων ατόμων που ζούσαν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Letitia James δήλωσε τότε ότι οι εταιρείες του Hinchy χρησιμοποιούσαν αναρτήσεις σε ιστολόγια που ενθάρρυναν ρητά τους υποψήφιους πελάτες να χρησιμοποιούν το λογισμικό κατασκοπείας για να παρακολουθούν τις συσκευές των συζύγων τους εν αγνοία τους. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι εταιρείες του Hinchy συμφώνησαν να τροποποιήσουν τις εφαρμογές ώστε να ειδοποιούν τους κατόχους συσκευών ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται.

Μετά τον διακανονισμό, τόσο η PhoneSpector όσο και η Highster έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο ιστότοπος της PhoneSpector σταμάτησε να φορτώνει τις εβδομάδες μετά τον διακανονισμό. Ο ιστότοπος της Highster σταμάτησε να φορτώνει αρκετούς μήνες αργότερα.

Οι τομείς, οι διακομιστές και οι υποδομές back-end που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται από την PhoneSpector και την Highster δεν είναι επίσης πλέον σε απευθείας σύνδεση.

Σχεδόν όλες οι εγγεγραμμένες εταιρείες του Hinchy στη Νέα Υόρκη και τη Φλόριντα παραμένουν ενεργές, σύμφωνα με τις αναζητήσεις δημόσιων αρχείων, αλλά οι εταιρείες δεν έχουν καταθέσει έγγραφα στις πολιτείες εδώ και αρκετά χρόνια και χαρακτηρίζονται ως “ληξιπρόθεσμες” για ενημερώσεις. Οι εταιρείες συνήθως υποχρεούνται να καταθέτουν τα χαρτιά τους κάθε δύο χρόνια, αλλιώς αντιμετωπίζουν τη διάλυση από τις κρατικές αρχές.

Ο Hinchy δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό. Ο Michael Weinstein, ο οποίος εκπροσώπησε τον Hinchy στο πλαίσιο του διακανονισμού, παρέπεμψε το σχόλιο στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Η Delaney Kempner, διευθύντρια επικοινωνίας του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον διακανονισμό, συμπεριλαμβανομένου του αν οι εταιρείες του Hinchy κατέβαλαν το πρόστιμο των 410.000 δολαρίων όπως συμφωνήθηκε.

Το PhoneSpector και το Highster είναι οι τελευταίες εφαρμογές stalkerware που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα τελευταία χρόνια μετά από ρυθμιστικές ενέργειες.

Το 2019, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου απήγγειλε κατηγορίες κατά του κατασκευαστή εφαρμογών παρακολούθησης τηλεφώνων Retina-X, κατηγορώντας την εταιρεία ότι απέτυχε να διασφαλίσει ότι η εφαρμογή της χρησιμοποιούνταν για νόμιμους συναινετικούς σκοπούς και ότι δεν εξασφάλισε επαρκώς τα ευαίσθητα δεδομένα τηλεφώνου που απομυζούσε εν αγνοία των κατόχων συσκευών από τα τηλέφωνα τους, αφού αντιμετώπισε αρκετές παραβιάσεις δεδομένων. Η Retina-X τελικά έκλεισε.

Έναν χρόνο αργότερα, η FTC απαγόρευσε την κατασκευή του λογισμικού παρακολούθησης SpyFone και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Scott Zuckerman από τη βιομηχανία επιτήρησης, κατηγορώντας επίσης την εταιρεία ότι απέτυχε να προστατεύσει τα δεδομένα που συγκέντρωνε κρυφά από τα τηλέφωνα των ανυποψίαστων θυμάτων.

Πηγή:

techcrunch.com