Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Οι σύνδεσμοι κρυφής μνήμης (cache links) της αναζήτησης Google αποσύρονται επίσημα

Μετάφραση

Η Google αφαίρεσε τους συνδέσμους που οδηγούν σε προσωρινές μνήμες σελίδων από τη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης, όπως επιβεβαίωσε ο Danny Sullivan, εκπρόσωπος της εταιρείας. “Σκοπός τους ήταν να βοηθούν τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε σελίδες, όταν πολύ παλιά, συχνά δεν μπορούσαν να βασιστούν στο ότι μια σελίδα θα φόρτωνε”, έγραψε ο Sullivan στο X. “Στις μέρες μας, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Έτσι, αποφασίστηκε να αποσυρθούν”.

Η λειτουργία cache ιστορικά επέτρεπε την προβολή μιας ιστοσελίδας όπως  ακριβώς την “βλέπει” η Google, κάτι που είναι χρήσιμο για διάφορους λόγους πέρα από το να εμφανιστεί μια σελίδα που δυσκολεύεται να φορτώσει. Οι επαγγελματίες του SEO θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να διορθώσουν τις τοποθεσίες τους ή ακόμη και να παρακολουθούν τους ανταγωνιστές τους, ενώ μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο συλλογής ειδήσεων, δίνοντας στους δημοσιογράφους τη δυνατότητα να δουν ακριβώς ποιες πληροφορίες έχει προσθέσει (ή αφαιρέσει) μια εταιρεία από έναν ιστότοπο, καθώς και έναν τρόπο να δουν λεπτομέρειες που οι άνθρωποι ή οι εταιρείες μπορεί να προσπαθούν να σβήσουν από τον ιστό. Ή, αν ένας ιστότοπος είναι αποκλεισμένος σε μια συγκεκριμένη χώρα, η προσωρινή μνήμη της Google μπορεί να λειτουργήσει ως μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σε σχέση με ένα VPN.

Η κρυφή μνήμη μιας σελίδας είναι συνήθως προσβάσιμη μέσω δύο διαφορετικών διαδρομών. Υπήρχε ένα κουμπί “Αποθηκευμένη μνήμη” που εμφανιζόταν στο κάτω μέρος του πάνελ “Σχετικά με αυτό το αποτέλεσμα”, το οποίο ήταν προσβάσιμο από το μενού τριών κουμπιών δίπλα σε ένα αποτέλεσμα αναζήτησης. Υπήρχε, επίσης, η δυνατότητα να προστεθεί το πρόθεμα “cache:” σε μια διεύθυνση URL πριν γίνει η αναζήτηση για να μεταβεί ο χρήστης απευθείας στην προσωρινή έκδοση της Google.

Η αφαίρεση των συνδέσμων προσωρινής αποθήκευσης της Google πραγματοποιείται σταδιακά τους τελευταίους δύο μήνες και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Στο tweet του, ο Danny Sullivan επιβεβαίωσε ότι εκτός από την αφαίρεση των συνδέσμων, ο χειριστής αναζήτησης “cache:” θα εξαφανιστεί επίσης “στο εγγύς μέλλον”.

Δεν φαίνεται ότι η Google έχει άμεσα σχέδια για την αντικατάσταση της λειτουργίας, αλλά ο Sullivan λέει ότι ελπίζει ότι η Google θα μπορούσε να προσθέσει συνδέσμους στο Αρχείο Διαδικτύου που θα μπορούσαν αντ’ αυτού να χρησιμοποιηθούν για να δείξουν πώς μια ιστοσελίδα έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. “Δεν δίνουμε υποσχέσεις”, προειδοποιεί. “Πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους, να δούμε πώς μπορεί να εξελιχθούν όλα αυτά – αφορά ανθρώπους πολύ πιο πέρα από εμένα. Αλλά νομίζω ότι θα ήταν ωραίο για όλους”.

Πηγή:

https://www.theverge.com/2024/2/2/24058985/google-search-cache-feature-discontinued