Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Οι απαραίτητες ενέργειες αν σας χακάρουν

Η σημασία του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την καθημερινή μας ζωή και για την ανάπτυξη μιας εταιρείας ή μιας επιχείρησης, απαιτεί μέτρα για την κυβερνοασφάλεια των δεδομένων, ειδικά από τη στιγμή που το hacking γίνεται πλέον πιο εμφανές στο διαδίκτυο. Όταν ένα άτομο ή μια επιχείρηση παραβιάζεται, τις περισσότερες φορές έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις. Είναι απαραίτητο λοιπόν να κάνετε τις παρακάτω ενέργειες σε περίπτωση που πέσετε θύμα κυβερνοεγκλήματος.

  • Αρχικά, πρέπει να μάθετε γιατί σας χάκαραν. Μπορεί να είναι δύσκολο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά το να βρείτε τους λόγους για τους οποίους στοχοποιηθήκατε θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πολύ πιο γρήγορα το πρόβλημα και θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τα επόμενα βήματα. Το να καταλάβουμε αυτό, είναι επίσης το πρώτο βήμα για την αποφυγή μελλοντικής επανεμφάνισης.
  • Το επόμενο βήμα είναι να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης, αφού είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Το γεγονός όμως ότι σας χάκαραν σημαίνει ότι αυτή η άμυνα έχει παραβιαστεί και πρέπει να την ενισχύσετε. Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασής σας σε όλες τις πλατφόρμες που χρησιμοποιείτε και όχι μόνο στην πλατφόρμα που έχει παραβιαστεί. Η επαναφορά κωδικού σημαίνει ότι αλλάζετε τον κωδικό πρόσβασής σας σε έναν ακόμα πιο δύσκολο με σύμβολα και γράμματα και δεν χρησιμοποιείτε ξανά τους παλιούς.
  • Επιπλέον, σαρώστε και ενημερώστε το μηχάνημά σας. Μερικές φορές, οι άνθρωποι εγκαθιστούν τα συστήματά τους και το κάνουν λάθος. Αυτό στη συνέχεια γίνεται ένα παραθυράκι για απατεώνες και χάκερ καθώς προσπαθούν να βρουν αδυναμίες στα συστήματα για να χακάρουν. Είναι απαραίτητο, συνεπώς, να εγκαταστήσετε ένα πολύ καλό antivirus πρόγραμμα και να κάνετε μια ενδελεχή σάρωση των συστημάτων σας.
  • Είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε αν ο λογαριασμός που παραβιάστηκε είναι οικονομικός λογαριασμός. Ελέγξτε τους τρόπους πληρωμής, τις διευθύνσεις, αν κάποιος λογαριασμός ήταν συνδεδεμένος με αυτόν και τις τελευταίες πληρωμές που έγιναν. Είναι αναγκαίο να ενημερώσετε ότι ο οποιοσδήποτε λογαριασμος, έχει παραβιαστεί ώστε να μην εξαπατήσουν ανυποψίαστους φίλους σας ή πελάτες.

Το χακάρισμα αποτελεί καθημερινό πρόβλημα και μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή. Το σημαντικό είναι να φροντίσετε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να κάνετε τα απαραίτητα, ώστε να μειωθεί η ζημιά και οι επιπτώσεις.