Οι εφαρμογές calculator vault είναι εφαρμογές που ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει στο κινητό του με σκοπό να αποκρύψει φωτογραφίες, βίντεο και έγγραφα. Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν τέτοιου τύπου εφαρμογές για να αποκρύψουν τέτοια αρχεία από τους γονείς τους.
Ο τρόπος με τον οποίον επιτυγχάνεται αυτό είναι πως οι συγκεκριμένες εφαρμογές εμφανίζονται στις συσκευές σαν μία απλή εφαρμογή αριθμομηχανής η οποία φυσικά δεν είναι ύποπτη και δεν κινεί καμία υποψία πως μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από μαθηματικές πράξεις. Στην πραγματικότητα όμως μία τέτοια εφαρμογή με την εισαγωγή ενός απλού κωδικού εμφανίζει όλα τα αρχεία που ο χρήστης έχει ‘κρύψει’ μέσα σε αυτή.
Αυτές οι εφαρμογές μοιάζουν και λειτουργούν ακριβώς όπως μια αριθμομηχανή σε ένα κινητό τηλέφωνο όμως με την εισαγωγή του σωστού κωδικού εμφανίζουν το ‘κρυφό’ περιεχόμενο και δίνουν την δυνατότητα στον χρήστη να διαμοιραστεί το περιεχόμενο μέσω mail ή μηνυμάτων.
Επίσης κάποιες από αυτές τις εφαρμογές ζητούν από τον χρήστη άδεια για πρόσβαση στην κάμερα έτσι ώστε να πραγματοποιείται απευθείας λήψη φωτογραφίας ή βίντεο και αποθήκευση στην συγκεκριμένη εφαρμογή. Σημαντικό χαρακτηριστικό τέτοιων εφαρμογών είναι πως αναφέρουν στον χρήστη τυχόν προσπάθειες πρόσβασης στην εφαρμογή από τρίτους.
Τι μπορούν, όμως, να κάνουν οι γονείς για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών?
Ως γνωστόν η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την καταστολή, έτσι οι γονείς από πριν μπορούν να ελέγχουν τι λήψεις πραγματοποιούν τα παιδιά τους στο κινητό με την χρήση κωδικού. Δηλαδή για να κατεβάσει οποιαδήποτε εφαρμογή το παιδί θα πρέπει ο γονέας να βάλει τον σωστό κωδικό τον οποίο δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να μαντέψει το παιδί. Με αυτόν τον τρόπο οι γονείς πάντα θα είναι ενημερωμένοι για το ποιες εφαρμογές θέλουν να κατεβάσουν τα παιδιά στην συσκευή τους.
Επίσης, ένας άλλος τρόπος για να ενημερώνονται οι γονείς για τις εφαρμογές που έχουν ‘κατέβει’ στη συσκευή του παιδιού τους είναι η οικογενειακή κοινή χρήση.Όλα τα smartphones ανεξαρτήτου λογισμικού παρέχουν την δυνατότητα σε γονείς μέσω της οικογενειακής κοινής χρήσης να προσθέσουν τις συσκευές των παιδιών τους και να ενημερώνονται τις λειτουργίες αυτών. Για παράδειγμα μπορούν μέσω της οικογενειακής κοινής χρήσης να γνωρίζουν σε ποια τοποθεσία βρίσκεται η συσκευή του παιδιού τους. Εκτός από αυτή την χρήση όμως μπορεί ο γονέας να παρακολουθήσει και τι εφαρμογές έχουν ληφθεί από την συσκευή του παιδιού τους.
Αν κάποια εφαρμογή τύπου αριθμομηχανής φαίνεται ύποπτη στους γονείς μπορούν να κάνουν αναζήτηση στα AppStore και GooglePlay Store, ανάλογα ποιο είναι το λογισμικό κάθε συσκευής, με τις λέξεις calculator ή vault ή secret και να παρατηρήσουν αν η ‘ύποπτη’ εφαρμογή που εντόπισαν εμφανίζεται στα αποτελέσματα της αναζήτησης.
Τέλος, αν οι γονείς ανακαλύψουν πώς όντως το παιδί έχει εγκαταστήσει μία εφαρμογή τύπου vault θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και με διάλογο να μάθουν για ποιο λόγο το παιδί κατέβασε την συγκεκριμένη εφαρμογή και τι είδους αρχεία αποθηκεύει σε αυτή.
Πηγή: thetechmum.com
Ονομάζομαι Αναστάσιος Μαραγκούλιας, είμαι τελειόφοιτος Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο University of central Lancashire. Με ενδιαφέρουν όλοι οι τομείς της εγκληματολογικής ψυχολογίας και ιδιαίτερα η Κυβερνοασφάλεια. Στο CSI Institute εκπονώ την πρακτική μου άσκηση αρθρογραφώντας και παρέχοντας τηλεφωνική υποστήριξη.