Online Gaming, Video games, Διαδικτυακές απειλές

Οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι των διαδικτυακών παιχνιδιών και πώς να τους αποφύγετε

Μεταφράζει η Χαρά Μπαμπούρη

Τα διαδικτυακά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια προσφέρουν διασκέδαση. Είναι ένα τρόπος σύνδεσης και αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να παίζουν παιχνίδια, είτε σε κονσόλες, υπολογιστές ή κινητές συσκευές. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν κίνδυνοι από το διαδικτυακό παιχνίδι, όπως οι ιοί, η κλοπή ταυτότητας και οι επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).  Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τους μεγαλύτερους κινδύνους των διαδικτυακών παιχνιδιών και πως μπορείτε να προστατευθείτε.

Κίνδυνοι των διαδικτυακών παιχνιδιών

Στους μεγαλύτερους κινδύνους των διαδικτυακών παιχνιδιών συμπεριλαμβάνονται:

1.Κακόβουλο λογισμικό και ιοί

Αν προσπαθήσετε να βρείτε φθηνότερες ή δωρεάν εκδόσεις των αγαπημένων σας παιχνιδιών, τότε κινδυνεύετε να κατεβάσετε άθελα σας ιούς και κακόβουλο λογισμικό. Αυτό συμβαίνει επίσης όταν αποκτάτε πρόσβαση σε cheat codes ή αγοράζετε αντικείμενα μέσω τρίτων. Ακόμα και αν κάνετε λήψη ενός παιχνιδιού νόμιμα, ένα κενό ασφαλείας θα αρκούσε για να σας θέσει σε κίνδυνο. Με το που υπάρξει κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να κλέψουν τις προσωπικές σας πληροφορίες.

2.Κλοπή Ταυτότητας

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συλλέγουν στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης για να χτίσουν το προφίλ των πιθανών θυμάτων τους. Ένας από τους πιθανούς κινδύνους όταν κάποιος παίζει διαδικτυακά παιχνίδια με αγνώστους, είναι η λειτουργία συνομιλίας (chat) που του επιτρέπει να συνομιλεί με άλλους παίκτες. Οι εγκληματίες μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία συνομιλίας για να συγκεντρώσουν προσωπικές πληροφορίες όπως το όνομα σας, τον αριθμό τηλεφώνου και τη διεύθυνση του σπιτιού σας. Για αυτό είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις πληροφορίες που μοιράζεστε όταν παίζετε.

3.Κατάληψη λογαριασμού

Εάν χρησιμοποιείτε το ίδιο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης σε όλες τις αγαπημένες σας πλατφόρμες παιχνιδιών- κάτι που δεν συνιστάται- τότε, αν οι επιτήδειοι αποκτήσουν τα στοιχεία σας, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς σας και ενδεχομένως να τους υποκλέψουν. Μερικές φορές χρησιμοποιούν επιθέσεις ”ωμής βίας”- αυτό περιλαμβάνει τη χρήση αυτοματοποιημένων σεναρίων για να προσπαθήσουν να εισβάλλουν στο λογαριασμό σας χρησιμοποιώντας στοιχεία που έχουν κλέψει από άλλες πηγές.

4.Swatting και doxing

Εάν αποκτήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία, έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύσουν τη διεύθυνση του σπιτιού ή τον αριθμό τηλεφώνου σας στο διαδίκτυο – μια πράξη γνωστή ως doxing. Ο σκοπός του doxing είναι να τιμωρήσει, να εκφοβίσει ή να ταπεινώσει το θύμα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από τις ενέργειες των doxers- συμπεριλαμβανομένης της διασκέδασης στο διαδίκτυο και της μη εκτίμησης της ζημιάς που προκαλούν, της επιβολής της δικαιοσύνης (συχνά λανθασμένα), της εκδίκησης, της ζήλιας, της παρενόχλησης και ακόμη και του κέρδους. Το doxing είναι κάτι που αρκεί να συμβεί μια φορά για να διαταράξει εντελώς τη ζωή ενός ατόμου, χωρίς να το έχει προβλέψει ποτέ. Ακόμη χειρότερα, υπήρξαν παραδείγματα swatting που σχετίζονται με παιχνίδια- όταν οι εγκληματίες στέλνουν τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στη διεύθυνση σας αναφέροντας μια ψεύτικη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια προσπάθεια  τους να σας εκφοβίσουν.

5.Spyware

Οι παίκτες μπορούν μερικές φορές να στοχοποιηθούν μέσω προγραμμάτων spyware, τα οποία παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα ενός ατόμου χωρίς αυτό να το γνωρίζει. Εάν αυτές οι πληροφορίες καταγραφούν, μπορούν στη συνέχεια να πωληθούν σε τρίτους.

6.Παραβιάσεις δεδομένων

Οι επιτήδειοι μπορούν να επιτεθούν απευθείας στους εκδότες των παιχνιδιών. Εάν εισέλθουν στα συστήματα ενός εκδότη, μπορούν να κλέψουν πληθώρα πληροφοριών – από τον πηγαίο κώδικα και τα ίδια τα παιχνίδια μέχρι ακόμη και προσωπικές πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στους λογαριασμούς των χρηστών. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η παραβίαση δεδομένων Zynga, όπου οι πληροφορίες σύνδεσης (όνομα χρήστη, κωδικοί πρόσβασης και διευθύνσεις email) για τους παίκτες των παιχνιδιών Draw Something και Words with Friends κλάπηκαν. Πάνω από 172 εκατομμύρια λογαριασμοί επηρεάστηκαν, καθιστώντας την μια από τις πιο σημαντικές παραβιάσεις δεδομένων όλων των εποχών.

7.Επιθέσεις Cross-site scripting

Οι παλαιότερες πλατφόρμες παιχνιδιών ενδέχεται να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς μεθόδους για την επεξεργασία των στοιχείων σύνδεσης. Αυτό τις αφήνει ευάλωτες σε μια τεχνική παραβίασης που ονομάζεται cross-site scripting (XSS), επιτρέποντας στους εγκληματίες να διεισδύσουν και να υποκλέψουν αυτές τις πληροφορίες

8.Επιθέσεις DDoS

Οι επιθέσεις κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας (DDoS) συμβαίνουν όταν οι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν να υπερφορτώσουν τους διακομιστές παιχνιδιών, προκαλώντας την κατάρρευση τους, η οποία οδηγεί την υπηρεσία εκτός σύνδεσης. Αυτό δεν περιλαμβάνει κλοπή των δεδομένων, αλλά εξακολουθεί να είναι ενοχλητικό για τους χρήστες- και παράλληλα ο χρόνος διακοπής λειτουργίας και ανάκτησης μπορεί να είναι δαπανηρός για τον πάροχο του παιχνιδιού.

9.Μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing)

Τα emails ηλεκτρονικού ψαρέματος ή οι σύνδεσμοι ηλεκτρονικού ψαρέματος διανέμονται συνήθως μέσω της συνομιλίας κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών παιχνιδιών και είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι επιτήδειοι εξαπατούν τους ανθρώπους, ώστε να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές τους. Για παράδειγμα, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή οι συνομιλίες μπορεί να εμφανίζονται σαν να προέρχονται από νόμιμες πηγές, που σας προσκαλούν να κατεβάσετε περιεχόμενο μπόνους ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια σελίδα σύνδεσης. Στην πραγματικότητα, τα email είναι ψεύτικα και έχουν κακόβουλο σκοπό.

10.Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyberbullying)

Μερικές φορές, οι παίκτες μπορεί να βιώσουν κακοποίηση από άλλους παίκτες. Εκτός από την προσπάθεια ταπείνωσης των θυμάτων τους, οι διαδικτυακοί εκφοβιστές μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν τους στόχους τους ώστε να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους.

Πώς να προστατευτείτε

Τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι ευχάριστα, αλλά για να μεγιστοποιήσετε την ασφάλεια, είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμόζετε ασφαλείς πρακτικές κυβερνοχώρο. Ακολουθούν ορισμένες προφυλάξεις:

Χρησιμοποιήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να προστατευτείτε είναι να χρησιμοποιήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης αποτελείται από τουλάχιστον 12 χαρακτήρες (ιδανικά περισσότερους) και είναι ένας συνδυασμός κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων. Αποφεύγετε προφανείς επιλογές, όπως η χρήση διαδοχικών αριθμών (“1234”) ή προσωπικών πληροφοριών που μπορεί να μαντέψει κάποιος που σας γνωρίζει, όπως η ημερομηνία γέννησης σας ή το όνομα του κατοικιδίου σας. 

Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων

Εάν ένα παιχνίδι ή ένας εμπορικός αντιπρόσωπος προσφέρει έλεγχο ταυτότητας δύο ή πολλών παραγόντων, ενεργοποιήστε τον. Αυτό προσθέτει ένα ακόμα βήμα στη διαδικασία σύνδεσης, όπως η αποστολή ενός κωδικού στον αριθμό τηλεφώνου ή τη διεύθυνση email σας. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο ή πολλών παραγόντων παρέχει επιπρόσθετη ασφάλεια στον λογαριασμό σας και ορισμένα παιχνίδια προσφέρουν ακόμη και ανταμοιβές εντός του παιχνιδιού σε παίκτες που το ενεργοποιούν.

Προστατέψτε τα προσωπικά σας στοιχεία

Μην συμπεριλάβετε στοιχεία αναγνώρισης στα ονόματα χρήστη που χρησιμοποιείται στα παιχνίδια σας, όπως το όνομα σας, την ημερομηνία γέννησης σας ή την τοποθεσία σας – και αποφύγετε να μοιράζεστε τα προσωπικά σας στοιχεία σε φόρουμ παιχνιδιών. Όταν χρησιμοποιείτε το σετ μικροφώνου- ακουστικού κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, να προσέχετε ποιες προσωπικές πληροφορίες λέτε δυνατά.

Κατεβάζετε μόνο από νόμιμες πηγές

Διατηρήστε τον υπολογιστή σας και τον εαυτό σας ασφαλή αποφεύγοντας λήψεις από παράνομες πηγές. Είτε πρόκειται για παιχνίδια, add-ons από τρίτους ή cheat codes, η λήψη απο ανεπίσημες ή πειρατικές πηγές έχει ως κίνδυνο να εισαγάγει ιούς ή κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας. Παραμείνετε σε αξιόπιστους ιστότοπους για να μεγιστοποιήσετε την ασφάλεια του παιχνιδιού.

Να είστε σε εγρήγορση για κρυφές χρεώσεις – καθώς και για πιθανές απάτες

Διαβάστε τους όρους και τις προϋποθέσεις του κατασκευαστή ή της εταιρείας παροχής για να επιβεβαιώσετε ότι κατανοείτε τυχόν άμεσες ή μελλοντικές κρυφές χρεώσεις. Έχετε το νου σας για πιθανές απάτες όταν αγοράζετε ή πουλάτε “ιδιοκτησία” που υπάρχει μέσα σε ένα παιχνίδι υπολογιστή.

Διατηρήστε το λογισμικό ενημερωμένο

Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τις συσκευές και το λογισμικό τους ενημερωμένα. Το ενημερωμένο λογισμικό θα διασφαλίσει ότι επωφελείστε από τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του κώδικα ασφαλείας για την αντιμετώπιση ευπαθειών στον κυβερνοχώρο.

Να είστε σε επαγρύπνηση έναντι των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing)

Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζονται ότι πρέπει αμέσως να κάνετε κλικ, να καλέσετε ή να ανοίξετε ένα συνημμένο email. Ο χρυσός κανόνας είναι να αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους, να ανοίξετε συνημμένα αρχεία  ή να απαντήσετε σε οποιοδήποτε email για το οποίο δεν είστε σίγουροι.

Απαλλαγείτε από τη συσκευή παιχνιδιού σας με ασφάλεια

Όταν έρθει η ώρα να αντικαταστήσετε τη συσκευή παιχνιδιού σας – είτε πουλώντας την παλιά είτε πετώντας την είτε δίνοντας την – βεβαιωθείτε ότι τα προσωπικά σας στοιχεία έχουν διαγραφεί. Ο τρόπος για να το κάνετε αυτό θα διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή, αλλά για την διασφάλιση του απορρήτου σας, είναι σημαντικό να διαγράψετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας και να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας, ή να μεταφέρετε τα παιχνίδια σας στη νέα συσκευή, εάν χρειάζεται.

Εγκαταστήστε και χρησιμοποιήστε ένα VPN όταν παίζετε παιχνίδια

Εάν παίζετε παιχνίδια σε σταθερό υπολογιστή, η απόκρυψη της τοποθεσίας σας είναι σημαντική για την προστασία της ταυτότητας σας. Όταν χρησιμοποιείτε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο ή VPN, ο υπολογιστής σας μπορεί να φαίνεται ότι βρίσκεται κάπου αλλού στον κόσμο, εμποδίζοντας τους επιτήδειους να βρουν την πραγματική τοποθεσίας σας.

Τα VPNs είναι εύκολο να εγκατασταθούν και δεν απαιτούν ιδιαίτερη ρύθμιση για να χρησιμοποιηθoύν, ενώ άλλα οφέλη περιλαμβάνουν:

  • Αυξάνουν την προστασίας σας από επιθέσεις όπως το DDoS, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε αντιπάλους διαδικτυακών παιχνιδιών, ειδικά σε ανταγωνιστικά παιχνίδια.
  • Προσφέρουν επιπρόσθετη ασφάλεια κατά την εκτέλεση τραπεζικών συναλλαγών και μεταφοράς δεδομένων, καθώς τα VPN σας παρέχουν μια μη ανιχνεύσιμη σύνδεση.

Υπάρχουν δυνατότητες για εγκατάσταση VPN επί πληρωμή, τα οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε σε πολλές συσκευές και λειτουργικά συστήματα. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα δωρεάν VPN – ωστόσο, αυτά θα έχουν συνήθως περιορισμούς δεδομένων και ενδέχεται να μην σας παρέχουν πλήρη προστασία.

Πριν επιλέξετε ένα VPN, διαβάστε τους όρους παροχής υπηρεσιών για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τι καλύπτεται — συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής απορρήτου τους. Λάβετε υπόψη ότι ενώ ορισμένες υπηρεσίες VPN ισχυρίζονται ότι αμύνονται από κακόβουλο λογισμικό και ιστότοπους ηλεκτρονικού ψαρέματος, δεν θα παρέχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας με το αυτόνομο λογισμικό προστασίας από ιούς. Επομένως, είναι καλύτερο να έχετε και τα δύο.

Πηγή: 

https://www.kaspersky.com/resource-center/threats/top-10-online-gaming-risks