Έρευνες, Τεχνολογία

Ο Λευκός Οίκος ξεκινά τον πρώιμο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του 6G

Γράφει η Δανάη Καταλιακού

 

Σύμφωνα με το CNN, προγραμματίζεται από τον Λευκό Οίκο συνάντηση για την Παρασκευή 28/4 με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ηγέτες επιχειρήσεων και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με θέμα την εύρεση στρατηγικών για την ανάπτυξη της ασύρματης τεχνολογίας 6G επόμενης γενιάς και τα συμπεράσματα που αντλήθηκαν από την ανάπτυξη του 5G.

Η παραπάνω ενέργεια συνιστά, ενδεχομένως, μέρος μιας προσπάθειας της αμερικανικής κυβέρνησης να ξεπεράσει την Κίνα και να ανακτήσει την πρωτιά στην ασύρματη σύνδεση, αλλά και να σχεδιάσει προσεκτικά τις νέες τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια και την οικονομία των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, η πρόωρη εξέταση τέτοιων ζητημάτων είναι επιτακτική, όπως άλλωστε δήλωσε ο αξιωματούχος ασφαλείας της κυβέρνησης Biden.

To 5G είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην ανάπτυξη ενός δικτύου 6G, καθώς όλα όσα αφορούν στην έγκαιρη συμμετοχή και ανθεκτικότητα θα συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό του νέου τεχνολογικού δικτύου εξασφαλίζοντας καλύτερες αποδόσεις, προσβασιμότητα και ασφάλεια. Σε σύγκριση με το 4G, το 5G εγγυήθηκε βελτίωση των ταχυτήτων, της αξιοπιστίας και τη διασφάλιση του μηδενικού χρόνου καθυστέρησης δίνοντας νέες δυνατότητες σε διάφορους κλάδους, παραδείγματος χάριν στην ιατρική με νέες χειρουργικές επεμβάσεις, στις ασφαλέστερες μεταφορές, μέχρι και πιο καθηλωτικά παιχνίδια στον χώρο της ψυχαγωγίας.

Μολονότι η ανάπτυξη της υποδομής του 5G έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, η χρήση του από τους καταναλωτές εξακολουθεί να καθυστερεί σε σχέση με το δίκτυο 4G. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της παγκόσμιας εταιρείας τεχνολογικών πληροφοριών ABI Research, μέχρι το τέλος του 2023 περισσότεροι από 270 εκατομμύρια συνδρομητές θα χρησιμοποιούν συνδεσιμότητα 4G συγκριτικά με τους συνδρομητές  5G που είναι λίγο περισσότεροι από 170 εκατομμύρια.

Αντίθετα, σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, η υιοθέτηση του 5G έχει μεγαλύτερη απήχηση κι αυτό, γιατί, βάσει των λεγόμενων του Leo Gregs, αναλυτή της ABI Research, η κινεζική κυβέρνηση ασκεί μεγαλύτερη επίδραση στον επιχειρηματικό κλάδο. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα του 5G στις ΗΠΑ εξηγείται, επίσης, από την καθυστέρηση της ανάπτυξης της υποδομής του συγκεκριμένου δικτύου. Κατά συνέπεια, η ισχύς του 5G είναι μικρή και οι καταναλωτές δεν φαίνονται πρόθυμοι να πληρώσουν μια έκδοση premium για τη συνδεσιμότητα 5G και τις νέες υπηρεσίες που επαγγέλλεται, ιδιαίτερα τη στιγμή που οι επιδόσεις του δικτύου 4G είναι αρκετά καλές.

Τα παραπάνω δεδομένα δημιουργούν ασάφειες και αμφιβολίες για το  6G που βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο. Η αμερικανική κυβέρνηση αναφέρει ότι με τον συνδυασμό στοιχείων όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το προηγμένο λογισμικό, το υπολογιστικό νέφος και τα πρωτοποριακά τσιπ ημιαγωγών θα καταστεί δυνατή η δημιουργία ταχύτερων δικτύων τα οποία θα υποστηρίζουν εφαρμογές στην υγεία, τις μεταφορές, το νερό και την γεωργία. Ωστόσο, το πρώιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το 6G εγκυμονεί τον κίνδυνο να υπερτονιστεί η αξία του συγκεκριμένου δικτύου συνδεσιμότητας και να καταστεί ακόμη πιο δύσκολο οι σημερινοί καταναλωτές να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για την αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών του 5G.

Η ανάπτυξη του δικτύου 6G έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ με έναν από τους βασικούς στόχους να αφορούν στην θωράκιση του εθνικού συστήματος ασφαλείας. Παράλληλα, οι υπηρεσίες που υπόσχεται το νέο δίκτυο εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων συμπεριλαμβανομένης της υγείας, των μεταφορών και της ψυχαγωγίας. Η περιορισμένη, όμως, απήχηση που έχει το δίκτυο 5G συγκριτικά με το προηγούμενό του 4G παράλληλα με την πρόωρη έμφαση στο 6G, μειώνει την προθυμία των καταναλωτών να διαθέσουν το κάτι παραπάνω από τον οβολό τους για την βελτίωση των δομών του. Σύμφωνα με τον Leo Gregs, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί από την ασύρματη βιομηχανία για τη διαχείριση του παρόντος ζητήματος.

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2023/04/21/tech/white-house-6g-plans/index.html