Γράφει η Νάσια Ρέτση
Η Imane Khelif, η Αλγερινή, χρυσή ολυμπιονίκης στην πυγμαχία, πρόσφατα κατέθεσε μήνυση στην Γαλλία, κατά του ιδιοκτήτη της Χ Elon Musk, για εκφοβισμό και παρενόχληση στον κυβερνοχώρο.
Συγκεκριμένα, φέτος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η συμμετοχή της Khelif συζητήθηκε εκτενώς στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την έγκαιρη παραίτηση της συναγωνίστριας της Angela Carini. Η Ιταλίδα πυγμάχος φαίνεται πως εγκατέλειψε τον ολυμπιακό αγώνα μετά από 46 δευτερόλεπτα, αφού ξεκίνησε. Το περιστατικό αυτό, άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση και οδήγησε σε μια ρητορική μίσους απέναντι στην Αλγερινή πυγμάχο, περιγράφοντας της ως τρανς γυναίκα και ως διαφυλικό άτομο, λόγω της σωματικής διάπλασης που έχει. Τα σχόλια στο διαδίκτυο είχαν την μορφή μομφής, δηλαδή κατηγορούν την αθλήτρια ότι σκόπιμα αγωνίζεται σε λανθασμένη κατηγορία και ότι η συμμετοχή της δεν είναι δίκαιη προς τις αντιπάλους της.
Το 2023, φαίνεται πως η Imane Khelif είχε αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από την Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA), γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για την συζήτηση αναφορικά με την συμμετοχή της στους φετινούς ολυμπιακούς αγώνες. Παρόλα αυτά, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, έκρινε ότι έχει το δικαίωμα συμμετοχής και υπερασπίστηκε δυναμικά το δικαίωμα της να αγωνιστεί. Αναφέρθηκε από την Επιτροπή αυτή, ότι πρόκειται για ένα ζήτημα δικαιοσύνης και ότι οι γυναίκες έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετέχουν σε αγωνίσματα γυναικών. Η ίδια η Khelif έχει δηλώσει ανοιχτά ότι έχει γεννηθεί και ότι αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα.
Αυτή η δήλωση της βέβαια, δεν εμπόδισε πολλά άτομα από το να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους, απέναντι στην ίδια και στον αγώνα της με την Ιταλίδα συναγωνίστρια της. Πιο συγκεκριμένα, ο Elon Musk και η συγγραφέας J.K Rowling, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσαν σχόλια που απευθύνονται στην ίδια, στο φύλο της και στον αγώνα της με την Carini. Η J.K Rowling σχολίασε πως η Khelif ‘’ μάλλον απολαμβάνει την αγωνία μιας γυναίκας που μόλις χτύπησε στο κεφάλι’’, ενώ ο Elon Musk δήλωσε ότι ‘’οι άνδρες δεν ανήκουν στα αθλήματα των γυναικών’’. Βέβαια, πέρα από τα σχόλια των συγκεκριμένων προσώπων, η αθλήτρια δέχθηκε πολλά παρόμοια τόσο από απλούς χρήστες όσο και από άλλα δημόσια πρόσωπα.
Μετά την νίκη της, η πυγμάχος εξήγησε ότι έχει πρωτίστως το δικαίωμα και δευτερευόντως τα σωστά προσόντα να λάβει μέρος σε αυτή τη διοργάνωση, δηλώνοντας ανοιχτά, όπως έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω, ότι γεννήθηκε, ζει και αγωνίζεται ως γυναίκα.
Τα κακεντρεχή σχόλια τους για το φύλο της Κhelif και το δικαίωμα της να αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς αγώνες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οδήγησαν σε μήνυση, στην οποία, όπως ανέφερε ο δικηγόρος της, θα κατονομαστούν ο Elon Musk και η J.K Rowling για διαδικτυακό εκφοβισμό και παρενόχληση στον κυβερνοχώρο.
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός, πράγματι είναι εμφανής στην συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς η Khelif δεχόταν υβριστικά και ταπεινωτικά σχόλια για τη ταυτότητα φύλου της και την συμμετοχή της στους αγώνες. Η κατάχρηση του διαδικτύου για τη δημιουργία και το διαμοιρασμό σχολίων που έχουν στόχο να προσβάλουν ή να απειλήσουν κάποιον άλλο χρήστη είναι το βασικό χαρακτηριστικό του διαδικτυακού εκφοβισμού. Στην περίπτωση της Khelif, τα δημοσιευμένα σχόλια, στρέφονται εναντίον της και την κατηγορούν για το φύλο της, τόσο το βιολογικό όσο και το κοινωνικό. Παρόλο που ίδια έχει δηλώσει τον αυτοπροσδιορισμό της ως γυναίκα, οι διάφοροι χρήστες στο διαδίκτυο, επώνυμοι και μη, δεν διστάζουν να την προσδιορίσουν εσφαλμένα, για την ίδια, ως άνδρα και να την κατηγορήσουν για την συμμετοχή της στην κατηγορία των γυναικών, βασιζόμενοι στην εμφάνιση της, τη σωματική της διάπλαση, στον αποκλεισμό της από το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα και την γρήγορη εγκατάλειψη του αγώνα, από τη μεριά της αντιπάλου της.
Το διαδίκτυο αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο, με το οποίο κανείς μπορεί να επιδράσει στο ευρύ κοινό είτε θετικά είτε αρνητικά. Η χρήση του διαδικτύου με τρόπο που έχει στόχο να βλάψει ή να προσβάλει κάποιο άτομο είναι συχνή και σαφώς, η δύναμη της ανωνυμίας την κάνει πιο εύκολη. Οποιαδήποτε πράξη στο διαδίκτυο έχει κακόβουλο σκοπό, σε όποιον και εάν απευθύνεται, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι μπορεί να έχει συνέπειες για την ψυχική του υγεία. Η ίδια η Khelif, μετά την μήνυση που κατέθεσε, προτρέπει τον κόσμο να απέχει από οποιαδήποτε μορφή εκφοβισμού προς τους αθλητές και όχι μόνο, καθώς μπορεί να έχει σημαντικές και τεράστιες επιπτώσεις.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδόν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή πολλών ανθρώπων, και μέσω αυτών τα άτομα μπορούν εύκολα να καταφύγουν σε δηλώσεις και σχόλια που μπορεί να προσβάλουν και να δυσφημήσουν κάποιο άλλο άτομο, επώνυμο και μη. Φαίνεται ότι, στο συγκεκριμένο περιστατικό, πολλοί προσπαθούν να δώσουν έναν δικό τους ορισμό του ποια είναι η Iman Khelif, στα πλαίσια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με μια ρητορική μίσους και μια επιθετικότητα.
Είναι σημαντικό λοιπόν, να αναφερθεί, ότι τέτοιες συμπεριφορές στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην ψυχική υγεία και ευεξία, επηρεάζοντας την σε όλα της τα επίπεδα, γνωστικό, συναισθηματικό και συμπεριφορικό. Ο εκφοβισμός και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο διαδικτυακός, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το πνεύμα του αθλητισμού, το οποίο θα έπρεπε να ενώνει και όχι να διχάζει έτσι τον κόσμο.
Κατά αυτόν τον τρόπο, οι επιπτώσεις του διαδικτυακού εκφοβισμού θα εξακολουθούν να μεγεθύνονται εάν τα άτομα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τροφοδοτούνται από σχόλια και συμπεριφορές που ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο τέτοιου είδους φαινόμενα.
Πηγή:
https://www.bbc.com/news/articles/cm2njjm4e2po
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.