Διαδίκτυο, Κρυπτονομίσματα

Ο Cristiano Ronaldo αντιμετωπίζει αγωγή ύψους 1 δισ. δολαρίων για τις διαφημίσεις της Binance

Μετάφραση

Ο ποδοσφαιριστής Cristiano Ronaldo αντιμετωπίζει ομαδική αγωγή στις ΗΠΑ για την προώθηση του Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η υποστήριξή του τους οδήγησε σε ζημιογόνες επενδύσεις. Ζητούν αποζημίωση “ποσού που υπερβαίνει” το 1 δισ. δολάρια (790 εκατ. λίρες).

Τον Νοέμβριο του 2022, η Binance ανακοίνωσε την πρώτη συλλογή “CR7” από  Μη Εναλλάξιμα Κρυπτοπαραστατικά (non-fungible tokens, NFTs) σε συνεργασία με τον Ronaldo, η οποία, όπως δήλωσε ο ποδοσφαιριστής, θα ανταμείψει τους οπαδούς “για όλα τα χρόνια υποστήριξης”.

Τα NFTs είναι εικονικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν, αλλά δεν έχουν δική τους πραγματική μορφή – με άλλα λόγια υπάρχουν μόνο ψηφιακά. Γενικά, χρησιμοποιούνται για να σηματοδοτήσουν την ιδιοκτησία κάποιου πράγματος, όπως μια εικόνα ή ένα βίντεο στο διαδίκτυο. Το “CR7” αναφέρεται στα αρχικά και τον αριθμό της φανέλας του Ronaldo και χρησιμοποιείται ως σήμανση σε μια σειρά προϊόντων, από υποδήματα έως αρώματα, που τον έχουν βοηθήσει να γίνει ένας από τους πλουσιότερους αθλητές στον κόσμο.

Σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο ανακοίνωσε τη συνεργασία, ο Ronaldo είπε στους επίδοξους επενδυτές ότι “θα αλλάξουμε το παιχνίδι των NFTs και θα πάμε το ποδόσφαιρο στο επόμενο επίπεδο”.

Το φθηνότερο NFT από τη συλλογή είχε τιμή 77 δολάρια, όταν βγήκε προς πώληση τον Νοέμβριο του 2022 – αλλά ένα χρόνο αργότερα, η τιμή του ήταν περίπου 1 δολάριο.

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η προώθηση του Binance από τον Ronaldo οδήγησε σε “500% αύξηση των αναζητήσεων” για το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στα νησιά Κέιμαν. Λένε, επίσης, ότι οδήγησε τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν την εταιρεία για να επενδύσουν σε αυτό που αποκαλούν “μη εγγεγραμμένες κινητές αξίες” – όπως το κρυπτονόμισμα BNB της Binance.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να θεωρηθούν ως κινητές αξίες – και έτσι οι διασημότητες που τα υποστηρίζουν πρέπει να ακολουθούν τη νομοθεσία των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, δήλωσε προηγουμένως ότι οι διασημότητες πρέπει “να αποκαλύπτουν στο κοινό από ποιον και πόσο πληρώνεστε για να προωθήσετε επενδύσεις σε κινητές αξίες”. “Όταν οι διασημότητες προσυπογράφουν επενδυτικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφικών τίτλων, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ερευνούν αν οι επενδύσεις είναι κατάλληλες γι’ αυτούς και θα πρέπει να γνωρίζουν γιατί οι διασημότητες κάνουν αυτές τις προσυπογραφές”, δήλωσε. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι ο Ronaldo θα έπρεπε να είχε γνωστοποιήσει το ποσό που πληρώθηκε, αλλά δεν το έκανε.

Ο Nigel Green, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων DeVere Group, δήλωσε ότι τα προβλήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι ευρύτερα από έναν ποδοσφαιριστή. “Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε ότι το να κατηγορούμε μόνο τον Ronaldo υπεραπλουστεύει ένα πολύπλοκο ζήτημα”, δήλωσε. “Αντ’ αυτού, η προσοχή θα πρέπει επίσης να στραφεί προς τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες έχουν αργήσει να θεσπίσουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για αυτό το εξελισσόμενο χρηματοοικονομικό τοπίο”.

Μελλοντικά σχέδια

Ο Ronaldo και η Binance φαίνεται να έχουν σχέδια να συνεργαστούν ξανά στο μέλλον, με μια πρόσφατη ανάρτηση του ποδοσφαιριστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναφέρει ότι “μαγειρεύουν κάτι”. Κανείς από τους δύο δεν απάντησε στα αιτήματα του BBC για σχολιασμό.

Η ομαδική αγωγή κατατέθηκε μια εβδομάδα αφότου το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε από την εταιρεία να καταβάλει 4,3 δισ. δολάρια (3,4 δισ. λίρες) σε πρόστιμα και καταπτώσεις. Κατηγόρησε την Binance ότι βοήθησε τους χρήστες να παρακάμψουν τις κυρώσεις σε όλο τον κόσμο και ότι διευκόλυνε τους εγκληματίες και τους τρομοκράτες να διακινούν χρήματα. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Changpeng Zhao, παραιτήθηκε από την εταιρεία, έχοντας παραδεχθεί παραβάσεις για ξέπλυμα χρήματος.

Η Major League Baseball, η Formula 1 και η Mercedes-Benz αντιμετωπίζουν επίσης ομαδικές αγωγές που κατατέθηκαν την ίδια ημέρα σχετικά με την προώθηση του αποτυχημένου κρυπτο-ανταλλακτηρίου FTX.

Πηγή:

https://www.bbc.com/news/technology-67566602