Social Media, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Η Meta εξηγεί πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει αυτό που βλέπουμε στο Facebook και στο Instagram

Μεταφράζει η Βασιλική Κατσούλη

Μια λεπτομερής ματιά στον τρόπο με τον οποίο η Meta εξατομικεύει τις εμπειρίες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την επιλογή του περιεχομένου που βλέπουμε με βάση του ιστορικού των δικών μας επιλογών.

Η Meta δημοσίευσε μία εις βάθος έρευνα στους αλγόριθμους κοινωνικών μέσων της εταιρείας σε μια προσπάθεια να απομυθοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο προτείνεται το περιεχόμενο στους χρήστες του Instagram και του Facebook. Ο Πρόεδρος Παγκοσμίων Υποθέσεων της Meta, Nick Clegg, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός πληροφοριών των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκονται πίσω από τους αλγορίθμους της αποτελεί μέρος του “ευρύτερου ήθους της εταιρείας όσον αφορά την ειλικρίνεια, τη διαφάνεια και την ανάληψη ευθυνών” και περιέγραψε τι μπορούν να κάνουν οι χρήστες του Facebook και του Instagram για να ελέγχουν καλύτερα το περιεχόμενο που βλέπουν στις πλατφόρμες.

“Με τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται με ισχυρές τεχνολογίες όπως η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI), είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι είναι ταυτόχρονα ενθουσιασμένοι από τις δυνατότητες αλλά και ανήσυχοι για τους κινδύνους”, δήλωσε ο Clegg. “Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσουμε σε αυτές τις ανησυχίες είναι η διαφάνεια”.

Οι περισσότερες πληροφορίες περιέχονται σε 22 “κάρτες συστήματος” που καλύπτουν τη Ροή (Feed), τις Ιστορίες, τα Reels (βίντεο μικρής διάρκειας) και άλλους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι ανακαλύπτουν και καταναλώνουν περιεχόμενο στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Meta. Κάθε μία από αυτές τις κάρτες παρέχει λεπτομερείς, αλλά προσιτές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, που βρίσκονται πίσω από αυτές τις λειτουργίες, κατατάσσουν και προτείνουν περιεχόμενο. Για παράδειγμα, η επισκόπηση στο Instagram Explore – μια λειτουργία που δείχνει στους χρήστες περιεχόμενο με φωτογραφίες και Reels από λογαριασμούς που δεν ακολουθούν – εξηγεί τη διαδικασία τριών βημάτων πίσω από την αυτοματοποιημένη μηχανή συστάσεων τεχνητής νοημοσύνης.

Συγκέντρωση περιεχομένου: Το σύστημα συγκεντρώνει δημόσιο περιεχόμενο του Instagram, όπως φωτογραφίες και Reels, το οποίο τηρεί τους κανόνες ποιότητας και ακεραιότητας της εταιρείας.

Αξιοποίηση σημάτων: Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εξετάζει στη συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες έχουν αλληλεπιδράσει με παρόμοιο περιεχόμενο ή ενδιαφέροντα, γνωστά και ως “σήματα εισόδου”.

Κατάταξη περιεχομένου: Τέλος, το σύστημα κατατάσσει το περιεχόμενο από το προηγούμενο βήμα, προωθώντας το περιεχόμενο που αναμένεται ότι θα ενδιαφέρει περισσότερο τον χρήστη σε υψηλότερη θέση στην καρτέλα “Εξερεύνησης”.

Η κάρτα αναφέρει ότι οι χρήστες του Instagram μπορούν να επηρεάσουν αυτή τη διαδικασία αποθηκεύοντας περιεχόμενο (υποδεικνύοντας ότι το σύστημα θα πρέπει να τους δείξει παρόμοιο υλικό) ή σημειώνοντας το ως “δεν με ενδιαφέρει” για να ενθαρρύνει το σύστημα να φιλτράρει παρόμοιο περιεχόμενο στο μέλλον. Οι χρήστες μπορούν επίσης να βλέπουν Reels και φωτογραφίες που δεν έχουν επιλεγεί ειδικά γι’ αυτούς από τον αλγόριθμο, επιλέγοντας “Μη εξατομικευμένο” στο φίλτρο “Εξερεύνηση”. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγνωστικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της Meta, τα σήματα εισόδου που χρησιμοποιούνται για την κατεύθυνσή τους και το πόσο συχνά χρησιμοποιούνται για την κατάταξη του περιεχομένου, είναι διαθέσιμες μέσω του Κέντρου Διαφάνειας.

Εκτός από τις κάρτες συστήματος, η ανάρτηση στο ιστολόγιο αναφέρει μερικές ακόμη λειτουργίες του Instagram και του Facebook που μπορούν να ενημερώνουν τους χρήστες γιατί βλέπουν συγκεκριμένο περιεχόμενο και πώς μπορούν να προσαρμόσουν τις συστάσεις τους. Η Meta επεκτείνει τη λειτουργία “Γιατί το βλέπω αυτό;” στα Facebook Reels, Instagram Reels και στην καρτέλα Εξερεύνησης του Instagram “τις επόμενες εβδομάδες”. Αυτό θα επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν ένα μεμονωμένο Reel για να μάθουν πώς η προηγούμενη δραστηριότητά τους μπορεί να επηρέασε το σύστημα, ώστε να τους το εμφανίσει. Το Instagram δοκιμάζει επίσης μια νέα λειτουργία Reel που θα επιτρέπει στους χρήστες να σημειώνουν τα προτεινόμενα Reels ως “Ενδιαφέρον” για να βλέπουν παρόμοιο περιεχόμενο στο μέλλον. Η δυνατότητα επισήμανσης περιεχομένου ως “Δεν ενδιαφέρομαι” είναι διαθέσιμη από το 2021.

Η Meta ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα ξεκινήσει την κυκλοφορία της Βιβλιοθήκης Περιεχομένου και του API(διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών), μια νέα σύνθεση εργαλείων για ερευνητές, τις επόμενες εβδομάδες, η οποία θα περιέχει μια πληθώρα δημοσίων δεδομένων από το Instagram και το Facebook. Τα δεδομένα από αυτή τη βιβλιοθήκη μπορούν να αναζητηθούν, να εξερευνηθούν και να φιλτραριστούν, ενώ οι ερευνητές θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία μέσω εγκεκριμένων συνεργατών, ξεκινώντας με τη Διαπανεπιστημιακή Κοινοπραξία Πολιτικής και Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Η Meta ισχυρίζεται ότι αυτά τα εργαλεία θα παρέχουν “την πιο ολοκληρωμένη πρόσβαση σε δημόσια διαθέσιμο περιεχόμενο στο Facebook και το Instagram από οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό εργαλείο που έχουμε κατασκευάσει μέχρι σήμερα”, βοηθώντας παράλληλα την εταιρεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όσον αφορά την κοινή χρήση δεδομένων και τη συμμόρφωση με τη διαφάνεια.

Αυτές οι υποχρεώσεις διαφάνειας είναι ενδεχομένως ο μεγαλύτερος παράγοντας, που οδήγησε την Meta στην απόφαση να εξηγήσει καλύτερα πώς χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, για να διαμορφώνει το περιεχόμενο που βλέπουμε και με το οποίο αλληλεπιδρούμε. Η εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και η επακόλουθη δημοτικότητά της τους τελευταίους μήνες έχει προσελκύσει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα συστήματα συλλέγουν, διαχειρίζονται και χρησιμοποιούν τα προσωπικά μας δεδομένα. Οι αλγόριθμοι της Meta δεν είναι καινούργιοι, αλλά ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε λανθασμένα τα δεδομένα των χρηστών κατά τη διάρκεια του σκανδάλου της Cambridge Analytica και οι αντιδράσεις στις χλιαρές προσπάθειες διαφάνειας της TikTok είναι πιθανότατα μια παρακινητική υπενθύμιση για περισσότερη επικοινωνία.

Πηγή:

https://www.theverge.com/2023/6/29/23778068/meta-facebook-instagram-social-media-algorithms-ai-transparency