Μη κατηγοριοποιημένο

Νέα προειδοποίηση για πιθανές κυβερνοεπιθέσεις σε εκατομμύρια οικιακά router

Tα περισσότερα σπίτια που έχουν τα δικά τους router σήμερα, δέχονται δεκάδες επισκέψεις από γνωστούς και φίλους που αποκτούν πρόσβαση σε αυτά.

Για παράδειγμα, ο υδραυλικός ή ο ηλεκτρολόγος δεν πρέπει να είναι online την ώρα που βρίσκονται στο σπίτι σας γιατί ποτέ δεν ξέρετε ποιος χάκερ μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτούς. Είναι πιο πιθανό να χτυπήσει μέσω ενός εκτυπωτή ή μιας συσκευής IoT που έχει βασική πρόσβαση στο σπίτι, αλλά δεν θα φαντάζεστε ότι έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Γι’ αυτό οφείλετε να μην τους δίνετε πρόσβαση στο δικό σας δίκτυο.

Μια στοχευμένη επίθεση μπορεί να αναζητά μόνο ορισμένα δεδομένα, ιατρικές πληροφορίες ή διαπιστευτήρια, για παράδειγμα. Η ευπάθεια επιτρέπει μια τέτοια επίθεση ακόμη και όταν ένα δίκτυο δεν είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, αλλά μπορεί να έχει μόνο εσωτερική σύνδεση. Η επίθεση τότε θα ξεπεράσει το εμπόδιο και θα κλέψει δεδομένα από τον δίσκο. Η παρεμπόδιση αυτής της μορφής μεταφοράς δεδομένων είναι πιο δύσκολη, καθώς μπορεί να γίνουν σοβαρές αλλαγές στο δίκτυο.

Το ίδιο πρόβλημα επηρεάζει τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με πολλαπλά δίκτυα χωρίς φυσικό διαχωρισμό δικτύου. Ο έλεγχος σημείου πρόσβασης βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο από αυτό που αναφέρεται εδώ. Αλλά με όλα σχεδόν τα router που τώρα προσφέρουν την ευκολία στους επισκέπτες και με τους ερευνητές να προειδοποιούν ότι “όλα τα router που ερευνήθηκαν – ήταν ευάλωτα σε κάποια επικοινωνία μεταξύ δικτύων” θα πρέπει να αφορούν κυρίως τους οικιακούς χρήστες.

Καθώς αγοράζονται και συνδέονται δισεκατομμύρια νέες συσκευές IoT, τα επίπεδα ασφάλειας στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας γίνονται πιο κρίσιμα και πιο δύσκολα στη διαχείριση.

Κλείνοντας, θα πρέπει να τρομοκρατηθείτε; Φυσικά και όχι. Εάν προσέχετε το ποιοι είναι αυτοί που συνδέονται στο δίκτυό σας, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και δεν θα χρειαστεί να αποσυνδέσετε το router από τη πρίζα.

Με πληροφορίες από Forbes