Διαδικτυακές απειλές, Έφηβος, Κοινωνία

Νέα διαδικτυακή Πρόκληση: γιατί τα νεαρά άτομα εμπλέκονται σε διαδικτυακές προκλήσεις;

Γράφει η Ευθυμία Κίννα

Οι διαδικτυακές προκλήσεις η αλλιώς challenges είναι αρκετά διαδεδομένες στα νεαρά άτομα (ανήλικα και ενήλικα), ειδικά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το tik tok. Πρόκειται για σειρά δοκιμασιών που στέλνονται στα άτομα και πρέπει να πραγματοποιηθούν και να σταλθούν  αποδείξεις μετά την τέλεση τους. Τις περισσότερες  φορές ξεκινούν από πιο απλές δοκιμασίες που ίσως είναι αστείες για να μυήσουν τα παιδιά στην διαδικασία και έπειτα δυσκολεύουν φτάνοντας σε κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και ζωή του ατόμου.

Από τα πιο γνωστά παραδείγματα ήταν η δοκιμασία  blue wale (μπλέ φάλαινα), με το πιο σύγχρονο παράδειγμα να είναι η δοκιμασία sex roulette , η οποία πριν λίγες εβδομάδες παρατηρήθηκε στην γειτονική μας Ιταλία, ενώ αναφέρεται πως ξεκίνησε ανάμεσα σε κύκλο παιδιών εύπορων οικογενειών στο Βελιγράδι . Νεαρά ανήλικα παιδιά παροτρύνονταν να έρθουν σε σεξουαλική επαφή με ενήλικες αγνώστους, τυχαία, μέσω της ρουλέτας και ο στόχος ήταν να μην προσβληθούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη, χωρίς όμως να γίνει πρόληψη, αλλιώς «έχαναν» στο παιχνίδι και έμεναν εκτός ομάδας, αυξάνοντας μάλιστα τον κίνδυνο βάζοντας στο παιχνίδι και ένα άτομο με ιο HIV. Στην Ρώμη, 14χρονο κορίτσι έμεινε έγκυος και ο προβληματισμός που έθετε στους θεραπευτές που την ανέλαβαν δεν ήταν η εγκυμοσύνη αλλά το ότι έχασε στο παιχνίδι.

Πολλά παιδιά κατά καιρούς έχουν εμπλακεί σε διαδικτυακές προκλήσεις και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τις σωματικές ψυχολογικές συνέπειες όσο και για τους λόγους που τα παιδιά οδηγούνται σε εμπλοκή με τέτοιες διαδικτυακές συμπεριφορές. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η έλλειψη πραγματικής επικοινωνίας γονέων-παιδιών. Τα παιδιά δεν είναι ενημερωμένα για τους κινδύνους του διαδικτύου και μάλιστα αρκετές φορές οι γονείς αργούν σημαντικά να τους μιλήσουν και για τα σεξουαλικά ζητήματα. Νευροαναπτυξιακά, τα παιδιά στην εφηβεία είναι παρορμητικά και ρυψοκίνδυνα, οπότε αυτό τα κάνει πιο επιρρεπή στις προκλήσεις. Επίσης, η εφηβεία είναι μια περίοδος όπου διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους και ζητούν να είναι αποδεκτά από τους συνομηλίκους τους κάτι που μπορεί να συμβάλλει στην συμμετοχή σε προκλήσεις και δοκιμασίες που θα τους προσδώσουν φήμη μεταξύ των άλλων παιδιών ή θα τους εντάξουν σε κάποια ομάδα. Τα likes επίσης είναι ένας λόγος που τα παιδιά εμπλέκονται καθώς μαθαίνουν να αξιολογούν τον εαυτό τους μέσα από την ψηφιακή επιβεβαίωση και τον ανταγωνισμό με τα άλλα παιδιά, άρα ¨όσο πιο πολλά likes τόσο πιο αποδεκτός\η είμαι από τους συνομηλίκους μου¨.

Συνοψίζοντας είναι σημαντικό να υπάρχει ανοιχτός διάλογος με τα παιδιά, οι γονείς να μάθουν να ακούνε τα παιδιά τους πριν τα ακυρώσουν, καθώς μόνο έτσι μπορούν να πάρουν πληροφορίες και να μάθουν τις σκέψεις των παιδιών, άρα να μπορέσουν να προλάβουν κάποιες επικίνδυνες καταστάσεις. Παράλληλα, η διαφορά πραγματικότητας και φαντασίας του διαδικτύου, πρέπει να ξεκαθαρίζεται στα παιδιά, καθώς ότι βλέπουμε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αληθινό και χρειάζεται κριτική σκέψη.

Πηγές:

https://air.unimi.it/handle/2434/935547