Διαδίκτυο, Εγκλήματα

Μπορούν τα video games να οδηγήσουν στη διάπραξη εγκλήματος;

Από την Εβίτα Σπυριδάκου,

Ένα τραγικό γεγονός βγαίνει στο φως. Συνήθως αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ένα στυγερό έγκλημα που διαπράχθηκε, το οποίο μπορεί να είναι κατά κύριο λόγο ανθρωποκτονία, σοβαρός τραυματισμός με βίαιο τρόπο κλπ. Αυτό φτάνει για να προκαλέσει τρόμο, οργή και θλίψη. Τα συναισθήματα αυτά όμως γίνονται πολύ πιο έντονα όταν αρχίζουν να αποκαλύπτονται στοιχεία που συνθέτουν το γεγονός.

Στην προκειμένη ένα αντίστοιχο γεγονός συνέβη στα Καμίνια και έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση. Πιο συγκεκριμένα, μία 14χρονη μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά τη μητέρα της την ώρα που κοιμόταν. Κάποιοι ίσως να στέκονται μόνο σε αυτό. Δε σταματάει όμως εκεί η ιστορία. Υπάρχει κάποιος λόγος που έγινε ότι έγινε και ίσως κάπου εδώ να μπορεί να ξεκινάει το κομμάτι της παραπληροφόρησης.

Για την ώρα μεταξύ άλλων έχει αναφερθεί ότι το παιδί έπαιζε παιχνίδια στο τάμπλετ μέχρι αργά. Δεν έχει σημασία από ποιον αναφέρθηκε. Σημασία έχει ότι δε θα πρέπει να γίνει ταύτιση του ενός γεγονότος με το άλλο. Το να προσπαθήσουμε, δηλαδή, να αποδώσουμε την πράξη του κοριτσιού με το ότι έπαιζε παιχνίδια μέχρι αργά είναι ίσως ότι πιο εύκολο και επιφανειακό.

Γενικότερα το αν αφιερώνει κάποιος χρόνο σε video games δε σημαίνει αυτόματα ότι θα αναπτύξει και βίαιη συμπεριφορά. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει υπονοηθεί κάτι τέτοιο. Όταν κάποιος αναπτύσσει και εκδηλώνει τέτοιους είδους συμπεριφορά κάποιος άλλος είναι ο λόγος.

Μπορεί ακόμα να ειπωθεί (όπως σε αυτή την περίπτωση) ότι το άτομο που έχει προβεί σε μια τέτοια ενέργεια πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση όταν ένας ανήλικος φτάνει σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικοί χειρισμοί και, κυρίως, να εστιάσουμε στο ίδιο το άτομο, στις σκέψεις, στα βιώματα, στη σχέση με την οικογένεια. Το κομμάτι των οικογενειακών δεσμών παίζει ίσως το σημαντικότερο για να φτάσει ένα παιδί σε τέτοιο σημείο.

Με λίγα λόγια, όταν σε τέτοιες περιπτώσεις που ο θύτης είναι ουσιαστικά ένα παιδί, απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί. Είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα, το οποίο χρειάζεται προσοχή. Το να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα και να ‘κλείσουμε’ την υπόθεση είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να αφιερώσουμε χρόνο όχι μόνο για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί, αλλά και τι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν μελλοντικά.