Games, Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Mπλε φάλαινα: To παιχνίδι αυτοκτονίας επέστρεψε ως πρόκληση στα μέσα δικτύωσης

Μια επικίνδυνη τάση που αναδείχθηκε το 2019 επανεμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι περισσότερες προκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι καθημερινές και χιουμοριστικές, με στόχο να διασκεδάσουν και να δημιουργήσουν ένα κλίμα θετικότητας  στο διαδίκτυο. Ωστόσο, μερικές φορές, κάποιες  πολύ πιο επικίνδυνες τάσεις έρχονται επίσης στη επιφάνεια.

Το Blue Whale Challenge υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κάθε φορά που επανεμφανίζεται, η δημοτικότητά του αυξάνεται – αυτή η ακραία πρόκληση «αυτοκτονίας» πρέπει να εξαλειφθεί πλήρως.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να αντικαταστήσουν αυτήν την πρόκληση με μια νέα, την Pink Whale Challenge, η οποία στοχεύει στη διάδοση της αγάπης και της θετικότητας στο διαδίκτυο.

 

ΤΟ BLUE WHALE CHALLENGE ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

 

Το Blue Whale Challenge είναι ένα διαδικτυακό παιχνίδι αυτοκτονίας που απευθύνεται σε εφήβους. Εμφανίστηκε στις αρχές του 2019 και τώρα φαίνεται να έρχεται ξανά στην επιφάνεια το 2020.

Θέτει 50 προκλήσεις σε διάστημα 50 ημερών, καθημερινά  πρέπει να ολοκληρώσετε μια δοκιμασία ακόμη μεγαλύτερης σοβαρότητας από αυτήν της προηγούμενης μέρας. Την τελευταία ημέρα, η πρόκληση απαιτεί να αυτοκτονήσετε. Το Blue Whale Challenge  έχει γίνει η αιτία μεγάλου αριθμού αυτοκτονιών παγκοσμίως.

Η πρόκληση διεξάγεται μέσω πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συνήθως υπάρχει ένα άτομο που λέει σε άλλο άτομο τις δοκιμασίες που πρέπει να ολοκληρώσει κάθε μέρα.

 

ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΜΕΡΟΣ

 

Εάν δείτε οποιαδήποτε ένδειξη του Blue Whale Challenge στο διαδίκτυο, σας παροτρύνουμε να μην λάβετε μέρος ή να κάνετε share οτιδήποτε  σχετίζεται με αυτό το challenge.

Πρόκειται για έναν νέο τύπο διαδικτυακής εγκληματικής δραστηριότητας που ενθαρρύνει τους χρήστες των κοινωνικών μέσων να συμμορφώνονται με τους κανόνες άλλων . Οι άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν πολύ επικίνδυνες πράξεις που θα μπορούσαν ακόμη και να οδηγήσουν στον θάνατο.

Πολλοί διαχειριστές του challenge στέλνουν μηνύματα σε άτομα μέσω των πλατφορμών, οπότε είναι σημαντικό να κάνετε τους λογαριασμούς σας ιδιωτικούς, ώστε να μην λάβετε τέτοια μηνύματα.

Εάν δείτε κάποιον να κάνει share  το #bluewhalechallenge ή οτιδήποτε  σχετικό με αυτό το  hashtag, να βρίσκεστε σε εγρήγορση, καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί «κραυγή βοήθειας».

 

ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ CHALLENGE ΤΗΣ ΡΟΖ ΦΑΛΑΙΝΑΣ


 

Για να απομακρυνθεί  από το προσκήνιο το Blue Whale Challenge, πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησαν μια νέα πρόκληση , γνωστή ως  «Pink Whale Challenge».

Στόχος του challenge είναι να προωθήσει το να αγαπάς τον εαυτό σου και να διαδίδεις τη θετικότητα, ένα challenge σαφώς αντίθετο με όσα προσπαθεί να προβάλλει και να προωθήσει το Blue Whale Challenge. Ακολουθώντας τον ρυθμό του Blue Whale Challenge αλλά με εντελώς αντίθετη οπτική, είναι μια πρόκληση 50 ημερών, που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εμπλέκονται σε ένα διαφορετικό έργο κάθε μέρα.

Οι εργασίες  περιλαμβάνουν από το να γράψετε: «Είμαι όμορφη» στο χέρι σας, να ξυπνήσετε νωρίς για να παρακολουθήσετε την ανατολή του ηλίου, μέχρι το να περάσετε χρόνο με φίλους και οικογένειά σας. Την 50η ημέρα, η πρόκληση σας λέει: «Κοιτάξτε στον καθρέφτη. Σκεφτείτε τους τελευταίους μήνες. Κοιτάξτε πόσο αξίζει η ζωή σας. Η αυτοκτονία δεν είναι η λύση. Είσαι αγαπητός.”

 

 

Πηγή: ΗΙΤC

                                                                      Μετάφραση/Απόδοση: Αδαμαντία Νικολάου