Κοινωνία, Νομικά Ζητήματα, Τεχνολογία

Μια γυναίκα πέθανε σε “θάλαμο αυτοκτονίας” στην Ελβετία

Γράφει η Χαρά Μπαμπούρη

Μια γυναίκα από την Αμερική ταξίδεψε στην Ελβετία με σκοπό να δώσει τέλος στη ζωή με το πάτημα ενός κουμπιού.

Τι είναι ο “θάλαμος αυτοκτονίας” και πώς λειτουργεί

Η αεροστεγής κάψουλα “Sarco”, η ονομασία της οποίας προέρχεται από τη λέξη sarcophagus, δηλαδή σαρκοφάγος, ήταν υπό κατασκευή χρόνια αλλά δεν είχε ξαναχρησιμοποιηθεί προηγουμένως. Η κάψουλα αντικαθιστά γρήγορα τον αέρα, με άζωτο, προκαλώντας έτσι τα επίπεδα του οξυγόνου να πέσουν σε θανάσιμο επίπεδο μέσα σε ένα λεπτό. Το άζωτο δεν είναι δηλητηριώδες αλλά το άτομο που χρησιμοποιεί την κάψουλα χάνει τις αισθήσεις του και πεθαίνει από υποξία, την έλλειψη οξυγόνου, λέει ο οργανισμός που τη δημιούργησε. Το άτομο μέσα στην κάψουλα απαντά σε μερικές ερωτήσεις προτού πατήσει το κουμπί για να απελευθερώσει το άζωτο στο θάλαμο. Η κάψουλα διαθέτει επίσης μοχλό ασφαλείας από τη μέσα μεριά προκειμένου το άτομο να μπορέσει να εγκαταλείψει την κάψουλα εάν αλλάξει γνώμη.

Συλλήψεις  μετά  την  αυτοκτονία και νόμοι

Οι ελβετικές αρχές συνέλαβαν τον Florian Willet, πρόεδρο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης  The Last Resort, καθώς και έναν Ολλανδό δημοσιογράφο και δυο Ελβετούς. Ο Florian Willet ήταν το μοναδικό άτομο παρόν στην αυτοκτονία της 64χρονης γυναίκας. Η ελβετική αστυνομία δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες παρά μόνο ότι έχει ανοίξει εγκληματική έρευνα γύρω από το θάνατο της γυναίκας.

Το κίνημα για το δικαίωμα στον θάνατο

Η κάψουλα Sarco σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Ολλανδία από τον Αυστραλό γιατρό και φυσικό Philip Nitschke ο οποίος ζει στην Ολλανδία τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ πέρασε τα τελευταία 12 χρόνια αναπτύσσοντας την κάψουλα. Ο Nitschke είναι ο ιδρυτής του Exit International, ένα κίνημα με 30.000 μέλη τα οποία αναζητούν τις καλύτερες μεθόδους για έναν αξιοπρεπή και αυτοεπιλεγόμενο θάνατο. Αυτό είναι κάτι δύσκολο, καθώς “ανθρώπινα”, θανατηφόρα φάρμακα είναι δύσκολο να βρεθούν.

Ο θάνατος της γυναίκας είναι ένα σημαντικό βήμα για το κίνημα για το δικαίωμα στο θάνατο, αναφέρει ο Nitschke.

Ο ίδιος ο Nitschke έχει μάλιστα χρησιμοποιήσει την κάψουλα πολλαπλές φορές. Σύμφωνα με την εφημερίδα de Volkskrant, ο Nitschke τον Μάιο πέρασε 5 λεπτά στην κάψουλα γεμάτη με άζωτο φορώντας μάσκα οξυγόνου.

Μια πιο “κομψή” επιλογή

Για τον Nitschke, η εφεύρεση του έχει ένα “κομψό” σχεδιασμό με σκοπό να προτείνει την αίσθηση ενός ταξιδιού σε έναν “νέο” προορισμό. Το συναίσθημα είναι ανώδυνο. “Είναι σαν το θάνατο που ακολουθεί την έλλειψη πίεσης στο αεροπλάνο. Ξέρουμε από άτομα που έχουν επιβιώσει ότι δεν είναι σαν να παθαίνεις ασφυξία, είναι σχεδόν ευφορικό, συνεχίζεις να αναπνέεις, μετά από ένα λεπτό νιώθεις μια ζάλη. Δεν γνωρίζεις τι σου συμβαίνει, και μετά απλά παρασύρεσαι μακριά”.

“Ήθελε πραγματικά να πεθάνει”

Ο  Nitschke αναφέρει πως η κυρία “ήθελε πραγματικά να πεθάνει”. Σε μια ηχογράφηση της αναφέρει πως είναι η δική της επιθυμία να πεθάνει. Αναφέρει πως ήθελε να πεθάνει για “τουλάχιστον δύο χρόνια” καθώς είχε διαγνωστεί με μια πολύ σοβαρή ασθένεια που της προκαλούσε πολύ πόνο. . Η γυναίκα πριν από την ευθανασία της, εξετάστηκε από ψυχίατρο ο οποίος την διέγνωσε ως “ικανή”. Σύμφωνα με το  Τhe Last Resort, η γυναίκα δεν είχε ψυχιατρικό ιστορικό.

Τι λένε οι νόμοι;

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Last Resort δημιουργήθηκε συγκεκριμένα στην Ελβετία καθώς ο Ελβετικός νόμος αναφέρει ότι πως η ευθανασία είναι νόμιμη, εφόσον η επιλογή είναι συνειδητή, δεν υπάρχει εξωτερική βοήθεια. Στην περίπτωση του Sarco, η Ελβετική κυβέρνηση δεν είχε προβεί σε ανακοίνωση περι της νομιμότητας του. Παρόλα αυτά, μετά την χρήση του Sarco από την 64χρονη, η Ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η χρήση του είναι παράνομη

Τελικές σκέψεις

Σίγουρα αυτή η είδηση μας αφήνει με το ερώτημα αν το δικαίωμα στην ευθανασία και η επιλογή του ανθρώπου να πεθάνει με τους δικούς του όρους είναι ανθρώπινο δικαίωμα ή ηθικά λάθος.