Ψυχική υγεία

Μέσα στο μυαλό ενός αδελφοκτόνου

Aπό την Καλλιόπη Ιωάννου,

Η οικογενειακή τραγωδία στην Κρήτη, αποτελεί μία καλή αφορμή να μιλήσουμε για μία ιδιαίτερη κατηγορία δολοφόνων, των αδελφοκτόνων.

Ο κοινός νους δυσκολεύεται να κατανοήσει τους λόγους και τα κίνητρα που μπορεί να ωθήσουν κάποιον στο να αφαιρέσει με τα ίδια του τα χέρια τη ζωή του αδελφού/αδελφής του.

‘Μα φαινόταν, μια χαρά’, θα σιγοψυθυρίζουν συχνά οι φωνές από το εγγύτερο περιβάλλον του/της δολοφόνου.

Επειδή, τα συγκεκριμένα άτομα δείχνουν καλά, δεν σημαίνει ότι είναι και στην πραγματικότητα, θα πρέπει να επισημανθεί σε αυτό το σημείο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουμε να αξιολογούμε το κομμάτι της ψυχικής υγείας με σοβαρά κριτήρια, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τη σωματική μας υγεία.

Τα κίνητρα πίσω από την αδελφοκτονία, συχνά είναι οικονομικά. Και είναι η πεποίθηση ότι οι άνδρες, συγκεκριμένα, πρέπει να στηρίξουν οικονομικά τα αδύναμα μέλη της οικογένειας που συχνά οπλίζει τα χέρια των αδελφοκτόνων σε συνδυασμό πάντα με άλλους παράγοντες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το έγκλημα της αδελφοκτονίας είναι προμελετημένο, ωστόσο, οι αδελφοκτόνοι δρουν χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεών τους και συχνά συλλαμβάνονται και ομολογούν ή αυτοκτονούν αμέσως μετά την τέλεση της δολοφονίας.

Οι 4 τύποι ανθρώπων που σκοτώνουν μέλη της οικογένειας

Τα ευρήματα ακαδημαϊκών μελετών γύρω από το φαινόμενο της ανθρωποκτονίας οικογενειακών προσώπων καταλήγουν σε 4 βασικά χαρακτηριστικά τα οποία συνδέονται με τον συγκεκριμένο τύπο δολοφόνων και τα οποία βοηθούν να καταρριφθεί ο μύθος που τους θέλει να προχωρούν στη δολοφονία αποκλειστικά και μόνο λόγω εκδίκησης ή αλτρουισμού.

  • Οι δικαστές: Eίναι άτομα που αποφασίζουν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να τιμωρήσουν όσους θεωρούν υπαίτιους για τις κακοτυχίες της οικογένειας.
  • Οι απογοητευμένοι: Θεωρούν ότι η οικογένειά τους τους απέρριψε και ότι η δολοφονία είναι η μόνη διέξοδος.
  • Οι ευκαιριακοί: Bλέπουν την οικογένεια σας σύμβολο της προσωπικής τους οικονομικής επιτυχίας, αλλά σε περίπτωση που βιώσουν κάποιου είδους οικονομική αποτυχία, χρεοκοπία για παράδειγμα, η οικογένεια μετατρέπεται σε εμπόδιο για την προσωπική επιτυχία.
  • Oι παρανοϊκοί: Συχνά υποκινούνται από την επιθυμία τους να προστατέψουν το μέλος της οικογένειας από κάποια υποτιθέμενη απειλή.