Το 2023 έκλεισε με μια είδηση η οποία ήχησε σαν κεραυνός εν αιθρία στα αυτιά πολλών ανθρώπων. Και αυτό γιατί στο déjà vu μιας μάχης η οποία είχε το 2021 , έστω σε πρώτο χρόνο, έναν ξεκάθαρο ηττημένο, αυτή τη φορά εκείνος μετατρέπεται σε νικητή. Συγκεκριμένα η εταιρεία Epic Games, δημιουργός μεταξύ άλλων του δημοφιλούς Fortnite, οδήγησε σε δίκη την Apple ισχυριζόμενη πως εκείνη χρέωνε υποχρεωτικά τέλη συναλλαγών μέσα στην εφαρμογή του παιχνιδιού και αποκλείοντας το Fortnite εντελώς από το App store, με τη γενικότερη κατηγορία να συνοψίζεται στην παραβίαση του αντιμονοπωλιακού νόμου. Εν τέλει, η Apple αποπέμφθηκε από τις εν λόγω κατηγορίες. Παρόλα αυτά, δύο έτη αργότερα η Epic αποφασίζει να σύρει ανάλογες κατηγορίες στην Google, με το εντυπωσιακό να είναι πως αυτή τη φορά φαίνεται να βγαίνει νικήτρια στη δικαστική σκακιέρα! Ας δούμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα, τι συνέβη στην πιο πρόσφατη περίπτωση και γιατί είχαμε διαφορετικό αποτέλεσμα, προς έκπληξη του φιλοθεάμονος κοινού.
Καταρχάς, όπως (θα έπρεπε να) συμβαίνει σε κάθε δίκη, τα στοιχεία της εξετάζονται αμερόληπτα και ξεχωριστά από ανάλογες παρελθοντικές υποθέσεις. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια τέτοιου βεληνεκούς υπόθεση, κατά την οποία ο δικαστής έδωσε ρητή εντολή στους ενάγοντες και των δύο πλευρών, Epic και Google, να μην ανασύρουν τίποτα σχετικά με την υπόθεση του 2021. Κάτι που επίσης διαφοροποιεί τις δύο εταιρίες που κατηγορήθηκαν είναι ότι αφενός η μία διανέμει η ίδια απευθείας τα προϊόντα της (Apple), αφετέρου η άλλη (Google) δομεί το περιβάλλον της εντός του Android και κάνει συμφωνίες με κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, εφαρμογών και άλλων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα API της, πραγματοποιούν ενημερώσεις ασφαλείας και γενικότερα φέρουν τις εφαρμογές της όπως το γνωστό Google Play.
Το παράδοξο με την εν λόγω υπόθεση είναι πως η Apple σύμφωνα με τον ίδιο τον CEO της Epic, Tim Sweetney, εφαρμόζει πολύ πιο απόλυτους περιορισμούς και για αυτό εκείνος έφερε και την άποψη πως θα πρέπει να λάβει εξίσου σκληρό έλεγχο κατά του μονοπωλίου όπως και η Google. Για ποιο λόγο λοιπόν η φερόμενη ως πιο απολυταρχική εταιρεία κέρδισε τη δίκη ενώ η πιο ελαστική όχι; Ο βασικός είναι πως σε αντίθεση με την υπόθεση του 2023, το 2021 η Epic δεν είχε υποστηρίξει επαρκώς τις τότε κατηγορίες της απέναντι στην Apple, δίνοντας της έτσι αρκετό χρόνο να προετοιμαστεί κατάλληλα για να τις αντιμετωπίσει. Έτσι η βαρύτητα αυτών περιορίστηκε απλά σε μια εύλογη ανησυχία της Epic σχετικά με πιθανό μονοπώλιο της Apple.
Ακόμη, μια σημαντική παράμετρος ήταν αυτή της ύπαρξης ενόρκων στην πρόσφατη δίκη. Η διάθεση των ενόρκων ήταν εξαρχής να εξετάσουν σφαιρικά την υπόθεση και από νωρίς κατάλαβαν πως η πλευρά της Google προσπάθησε να αποκρύψει σημαντικά στοιχεία ή να απομακρύνει την δίκη από αυτά. Τέτοιου είδους στοιχεία ήταν η μεγάλη οικονομική πρόταση που έκανε στην Riot Games ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ η οποία μεταφράστηκε σαν απόπειρα δωροδοκίας και εμπόδισης δημιουργίας ανταγωνισμού από άλλα καταστήματα εφαρμογών, ή και οι ειδικές οικονομικές προσφορές στο Spotify και στο Netflix, οι οποίες διέφεραν από ανάλογες που γίνονταν σε άλλους κατασκευαστές.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω μάλιστα, ο δικαστής της υπόθεσης James Donato λίγο πριν φτάσει στην τελική ετυμηγορία υποστήριξε πως η Google διέγραψε συγκεκριμένες συνομιλίες οι οποίες περιείχαν στοιχεία τα οποία θα ήταν δυσμενή για την ίδια στην εν λόγω δικαστική διαδικασία. Η εξήγηση του CEO της Google, Sundar Pichai ήταν πως επειδή το περιβάλλον που πήραν μέρος οι συνομιλίες ήταν το Google Chats, ήταν προκαθορισμένο να διαγράφει τις συνομιλίες μεταξύ δύο ατόμων μετά από 24 ώρες. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν «συγκίνησε» τους ενόρκους και μάλλον λειτούργησε σα τη χαριστική βολή ενάντια στην Google.
Κλείνοντας, ο βασικός λόγος ήττας της Google ήταν η αιτία στην οποία στηρίχτηκε η κατηγορία. Ναι μεν η Google «επεδίωξε» να κατηγορηθεί για μια σχετικά αντιμονοπωλιακή πολιτική στον τομέα των κινητών τηλεφώνων και των εφαρμογών, η οποία φυσιολογικά θα της έφερνε μια δικαστική νίκη στα χνάρια της Apple, παρόλα αυτά το δικαστήριο φαίνεται πως πείστηκε από την οπτική της Epic περί μονοπωλιακής δύναμης της Google στον τομέα της διανομής εφαρμογών εντός Android αλλά και στις υπηρεσίες χρέωσης μέσω εφαρμογών Android. Φυσικά, η σειρά έχει και άλλα «επεισόδια», καθώς η Google έχει κάνει ήδη έφεση, ενώ ακόμα αναμένουμε και για τις τιμωρίες που θα τις επιβληθούν από το δικαστήριο.
Πηγή:
https://www.theverge.com/24003500/epic–v–google–loss–apple–win–fortnite–trial–monopoly
Ονομάζομαι Διαματαρούλας Αλέξανδρος και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, είμαι τελειόφοιτος, και ανάμεσα στους πρώτους εισαχθέντες, του νεοσύστατου Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών « Κυβερνοψυχολογία » του Ε.Κ.Π.Α. Παράλληλα, η διπλωματική εργασία την οποία εκπονώ αφορά τον εθισμό στον διαδικτυακό τζόγο σε συνδυασμό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε νέους και νέους ενήλικες. Επιπλέον, είμαι κάτοχος διπλώματος αναφορικά με ετήσια επιμόρφωση στην Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (C.S.I.I), πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση και μετά το πέρας της συνεχίζω ακόμα και σήμερα προσφέροντας εθελοντική εργασία μέσω διαφόρων δράσεων. ‘