Τεχνολογία

LAN – Μια βασική ορολογία (αλλά άγνωστη;)

Από τον Θανάση Γιαλαμά,

LAN: Local Area Network (ή τοπικό δίκτυο). LAN είναι ένα σύνολο υπολογιστών και συσκευών σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Οι συσκευές είναι συνδεδεμένες στο τοπικό δίκτυο με καλώδιο Ethernet ή μέσω Wi-Fi. Το ίδιο σας το σπίτι μπορεί να είναι ένα τοπικό δίκτυο. Ο υπολογιστής, το τάμπλετ ή ο ασύρματος εκτυπωτής σας συνδέονται που μέσω Wi-Fi, αποτελούν ένα μέρος του τοπικού δικτύου. Σύνδεση έχουν μόνο συσκευές τις οποίες έχετε εξουσιοδοτήσει εσείς.

Χαρακτηριστικά ενός τοπικού δικτύου

Υπάρχουν διάφορα μεγέθη τοπικών δικτύων. Όπως προανέφερα το σπίτι σας αποτελεί ένα μικρό τοπικό δίκτυο. Μικρές επιχειρήσεις έχουν LANs τα οποία συνδέουν δεκάδες υπολογιστές με εκτυπωτές και συστήματα αποθήκευσης. Μεγαλύτερα ελέγχονται από server που αποθηκεύει, μοιράζει δεδομένα μεταξύ συσκευών και κατευθύνει τα εκτυπώσιμα αρχεία. Ένα τοπικό δίκτυο διαφέρει από άλλους τύπους δικτύων (όπως το διαδίκτυο), καθώς οι συσκευές που συνδέονται σε αυτό βρίσκονται στο ίδιο κτήριο. Αυτές οι υπολογιστές, εκτυπωτές και οι λοιπές συσκευές συνδέονται στο router με καλώδιο Ethernet ή ασύρματα μέσω Wi-Fi. Πολλαπλά τοπικά δίκτυα μπορεί να συνδεθούν μέσω τηλεφωνικής γραμμής ή ραδιοκυμάτων.

Δύο τύποι τοπικών δικτύων

Υπάρχουν δύο τύποι LANs: client/server (πελάτη/server) και Peer-to-Peer (P2P) LANs.

Το πρώτο μοντέλο αποτελείται από συσκευές (πελάτες) που συνδέονται σε ένα κεντρικό server. Ο server διαχειρίζεται την αποθήκευση αρχείων, την είσοδο στους εκτυπωτές και την «κίνηση» του δικτύου. Πελάτης μπορεί να είναι ένας προσωπικός υπολογιστής, ένα tablet ή οποιαδήποτε συσκευή που «τρέχει» εφαρμογές. Οι πελάτες συνδέονται στο server είτε ενσύρματα είτε ασύρματα.

Το Peer-to-Peer μοντέλο δεν έχει κεντρικό server και δεν μπορεί να διαχειριστεί μεγάλο όγκο εργασίας όπως ένα client/server μοντέλο. Σε αυτό το μοντέλο, κάθε υπολογιστής και συσκευή διαμοιράζονται ακριβώς την κίνηση του δικτύου. Οι συσκευές μοιράζονται δεδομένα και πόρους ενσύρματα ή ασύρματα από το router. Τα περισσότερα οικιακά δίκτυα είναι peer-to-peer.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το LAN στο σπίτι σας

Ένα οικιακό τοπικό δίκτυο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δημιουργήσετε μια σύνδεση μεταξύ των συσκευών που έχετε συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών, tablets, φορητών υπολογιστών, έξυπνων τηλεφώνων (smartphones), μηχανών παιχνιδιών (gaming devices). Όταν οι συσκευές συνδεθούν με το Wi-Fi, μπορείτε να μοιραστείτε αρχεία μυστικά με τα υπόλοιπα μέρη τις οικογένειας σας, να εκτυπώσετε ασύρματα και να αποκτήσετε πρόσβαση σε δεδομένα άλλων συνδεδεμένων συσκευών.

Ένα οικιακό δίκτυο μπορεί να επεκταθεί συμπεριλαμβάνοντας συστήματα ασφαλείας, έξυπνες τηλεοράσεις (smart TVs), συσκευές οικιακής διαχείρισης (όπως να ανοίγετε τα παράθυρα του σπιτιού σας απομακρυσμένα(remote), και έξυπνες συσκευές κουζίνας. Όταν αυτά τα συστήματα προστεθούν στο LAN, τότε ο χειρισμός κάθε συστήματος μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε συσκευή, οπουδήποτε στο σπίτι.

Εάν έχετε Wi-Fi σύνδεση στο σπίτι σας, είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε ένα ασύρματο οικιακό τοπικό δίκτυο!