Εργασία, Τεχνητή Νοημοσύνη

Καλλιτέχνες υπογράφουν ανοιχτή επιστολή λέγοντας ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι στην πραγματικότητα καλή

Οι καλλιτέχνες είναι μεταξύ των πολλών ομάδων που θα βιώσουν τις επιδράσεις της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό δεν είναι καταστροφικό και δυσοίωνο για όλους. Μια ομάδα καλλιτεχνών συνέταξε μια ανοιχτή επιστολή προς το Κογκρέσο, υποστηρίζοντας ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι τόσο επιζήμια και, το πιο σημαντικό, η δημιουργική κοινότητα θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις για το πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί και να οριστεί αυτή η τεχνολογία.

Η πλήρης επιστολή αναφέρει επί της ουσίας ότι η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση και τα αλγοριθμικά ή αυτοματοποιημένα εργαλεία χρησιμοποιούνται στη μουσική, την τέχνη και άλλα μέσα εδώ και δεκαετίες και αυτό είναι απλώς ένα ακόμη εργαλείο.

Ως εκ τούτου, εκείνοι που χρησιμοποιούν τα εργαλεία, είτε πρόκειται για μηχανικούς λογισμικού είτε για ζωγράφους, θα πρέπει να ερωτηθούν κατά τη διαδικασία καθοδήγησης της ανάπτυξης και της ρύθμισής τους.

Ακολουθεί ένα επεξεργασμένο απόσπασμα της επιστολής:

“Ακριβώς όπως και οι προηγούμενες καινοτομίες, τα εργαλεία αυτά μειώνουν τα εμπόδια στη δημιουργία τέχνης – μια καριέρα που παραδοσιακά περιοριζόταν σε όσους είχαν σημαντικά οικονομικά μέσα, ικανά σώματα και τις κατάλληλες κοινωνικές διασυνδέσεις. Δυστυχώς, αυτό το ποικιλόμορφο, πρωτοποριακό έργο μεμονωμένων ανθρώπων-καλλιτεχνών διαστρεβλώνεται. Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για απλή πληκτρολόγηση προτροπών ή αναπαραγωγή υπαρχόντων έργων. Άλλοι χλευάζουν τις μεθόδους μας και την τέχνη μας ως βασισμένες στην “αντιγραφή” και την “‘υποκλοπή δεδομένων”… Πολλοί μεμονωμένοι καλλιτέχνες φοβούνται τις αντιδράσεις αν αγγίξουν έστω και λίγο αυτά τα σημαντικά νέα εργαλεία…Εκτιμούμε τις συνεχιζόμενες ακροάσεις στο Κογκρέσο και άλλες πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στη ρύθμιση των συστημάτων γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και το γεγονός ότι στόχος σας είναι να είναι συμπεριληπτική, αντλώντας από ένα εύρος “επιστημόνων, υποστηρικτών και ηγετών της κοινότητας” που ασχολούνται ενεργά με τον τομέα. Σε τελική ανάλυση, αυτό πρέπει να σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριλάβετε καλλιτέχνες όπως εμείς. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσουμε υπεύθυνα την ανάπτυξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Οι ευρείες ανησυχίες γύρω από την ανθρώπινη καλλιτεχνική εργασία που εκφράζονται σήμερα δεν μπορούν να αγνοηθούν. Πολύ συχνά, μεγάλες εταιρείες και άλλες ισχυρές οντότητες χρησιμοποιούν την τεχνολογία με τρόπους που εκμεταλλεύονται την εργασία των καλλιτεχνών και υπονομεύουν την ικανότητά μας να βγάζουμε τα προς το ζην. Αν επιδιώκετε να διασφαλίσετε ότι η επαναστατική πορεία της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης θα ωφελήσει την ανθρωπότητα στο σύνολό της, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να αποκλείσετε εκείνους στην κοινωνία μας που εργάζονται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των περιορισμών της.”

Όμως, η επιστολή παραποιεί εμφανώς την πιο σοβαρή κριτική που ασκείται από τους καλλιτέχνες προς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης: αυτά τα συστήματα δημιουργήθηκαν μέσω μαζικής κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία ακόμη και τώρα εκμεταλλεύεται το έργο των καλλιτεχνών για εμπορικό κέρδος, χωρίς τη συγκατάθεσή τους και σίγουρα χωρίς να τους πληρώνει.

Ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που υποκειμενικά χλευάζουν την τέχνη, που υποστηρίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη, ως μια απλή διαδικασία που εκτελείται μέσω μηχανικών προτροπών, πολλοί που αντιδρούν το κάνουν επειδή οι εταιρείες που δημιούργησαν αυτά τα εργαλεία το έκαναν με τρόπους που εκμεταλλεύονταν τους καλλιτέχνες.

Πηγή:

https://techcrunch.com/2023/09/07/artists-sign-open-letter-saying-generative-ai-is-good-actually/