Trends, Τεχνολογία

Η τεχνολογία του Black Mirror: Φαντασία ή πραγματικότητα;

Το Black Mirror αποτελεί ενδεχομένως μία από τις πιο πετυχημένες τηλεοπτικές σειρές του Νetfix. Κατά πόσο όμως όλα αυτά που διαδραματίζονται στα επεισόδια αγγίζουν την πραγματικότητα;
Με την πρόσφατη κυκλοφορία του διαδραστικού τηλεοπτικού επεισοδίου “Bandersnatch”, που μας επιτρέπει να πειραματιστούμε διαλέγοντας τη δική μας ιστορία, φαίνεται να έχουμε την τέλεια αφορμή να μιλήσουμε για το Black Mirror.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Black Mirror είναι μια τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας κι εξετάζει τις απρόβλεπτες συνέπειες των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη κοινωνία.
Οι πρόσφατοι κύκλοι της σειράς έχουν παρουσιάσει μια σειρά τεχνολογιών, από συστήματα επιτήρησης γονέων, μέχρι το «σύννεφο συνείδησης», ακόμα και σκυλιά ρομπότ-δολοφόνους. Αλλά πόσο πιθανόν είναι κάποια από αυτές τις τεχνολογίες να συμβούν στ’ αλήθεια;

Εμφυτεύματα Παρακολούθησης

Στο επεισόδιο ” Arkangel “, μια ανήσυχη μητέρα τοποθετεί στην κόρη της ένα εμφύτευμα,που της επιτρέπει να βλέπει κυριολεκτικά μέσα από τα μάτια της κόρης της, να ελέγχει τα βιώματα της, να εντοπίζει την θέση της και ακόμα και να κρίνει πράγματα που θεωρεί ακατάλληλα για την κόρη της να βιώσει. Η κακή χρήση των δυνατοτήτων του εμφυτεύματος για χειραγώγηση της κόρης της αναπόφευκτα τελειώνει με τραγικό τρόπο , αλλά δεν θα επικεντρωθούμε εκεί . Το ερώτημα είναι, που έχει φτάσει η τεχνολογία; Εδώ είναι και το ενδιαφέρον, καθώς απέχουμε πολύ από το να εμφυτεύουμε υπολογιστές σε ανθρώπους.

Προσομοιωμένοι Άνθρωποι Σε Ραντεβού

Ένα άλλο επεισόδιο, το “Hang the DJ”, απεικονίζει έναν κόσμο ο οποίος λειτουργεί με ένα αυστηρό σύστημα, στο οποίο κάθε άτομο καθορίζει κάποιο χρονικό διάστημα με έναν πιθανό σύντροφο, το οποίο μπορεί να διαφέρει με αυτό που το σύστημα θεωρεί ότι είναι. Όταν όμως δύο άνθρωποι ερωτευτούν και αποφασίσουν να ξεφύγουν από το σύστημα συνειδητοποιούν ότι είναι μόνο κάποιοι από τα εκατομμύρια των προσομοιώσεων που προσπαθούν να δουν αν οι πραγματικοί τους εαυτοί ταιριάζουν. Τα online ραντεβού έχουν όντως αλλάξει τον κόσμο, η αγάπη όμως, στηρίζεται μόνο στη χημεία! Το αν η εκτέλεση των παραπάνω προσημειώσεων θα ήταν εφικτή σε μια μελλοντική κοινωνία, αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Ψηφιακή Συνείδηση
Αυτή η ιδέα υπάρχει σε μερικά επεισόδια, όπως τα “USS Callister”, “Black Museum”, “San Junipero”, “White Christmas”, και “Be Right Back”. Σύμφωνα με αυτή, φαίνεται ότι πολλοί πιστεύουν ότι η έκβαση της ανθρώπινης συνείδησης από τον φυσικό στον ψηφιακό κόσμο είναι ένα βασικό εμπόδιο που θα συναντήσει η μελλοντική ανθρωπότητα. Το πρόβλημα είναι πολύ περίπλοκο, αφού δεν είμαστε ακόμα πλήρως σίγουροι για το τι είναι η συνείδηση, πόσο μάλλον για το πώς να την αντιγράψουμε ή να την αναδημιουργήσουμε σε ψηφιακή μορφή. Ένας κανονικός υπολογιστής, σαφώς δεν είναι ακόμη ικανός να αποθηκεύσει συνείδηση.

Ρομπότ Σκυλιά – Δολοφόνοι

 

Μια από τις πιο αξιομνημόνευτες τεχνολογίες που απεικονίζονται στο Black Mirror εμφανίζεται στο επεισόδιο με τίτλο “Metalhead.” Δεν υπάρχουν πολλά να εξηγήσουμε: Στο μέλλον, ρομπότ μεγέθους σκύλων θα δολοφονούν όποιους ανθρώπους βλέπουν μπροστά τους! Πάλι, το ερώτημα είναι πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η τεχνολογία. Η Boston Dynamics έχει ήδη κάνει απόπειρες, με ρομπότ όπου περιηγούνται σε εμπόδια, να αναζητούν συγκεκριμένα αντικείμενα και ενσωματώνονται με την τεχνολογία, όπως ακριβώς και στο Black Mirror! Ευτυχώς όμως για εμάς, αυτά είναι καλά ρομπότ! Έχουν κατασκευαστεί για να μεταφέρουν βαριά φορτία σε ανώμαλο έδαφος και να βοηθούν σε επαναλαμβανόμενες εργασίες σε περιβάλλοντα εργασίας.

 

Mε πληροφορίες από  Forbes, και Ιnteresting Engineering