Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Πώς o serial killer της Κύπρου χρησιμοποιήσε τα social media για να προσεγγίσει τα θύματά του- Τι πρέπει όλοι να προσέχουμε

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη την υπόθεση της διπλής δολοφονίας δύο νέων γυναικών, την οποία φέρεται να έχει ομολογήσει ένας άνδρας 35 ετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης μια γυναίκα και η κόρη της αγνοούνταν με έναν 35χρονο να ομολογεί πως τις δολοφόνησε. Το πτώμα της μητέρας ταυτοποιήθηκε και οι αρχές, ψάχνοντας την 6χρονη βρήκαν πτώμα και δεύτερης γυναίκας.

Έτσι «ψάρευε» τα θύματά του ο «Ορέστης»

 

Ο 35χρονος, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, χρησιμοποιούσε το προφίλ «Ορέστης» σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο «Ορέστης» είχε συνομιλία με αδερφική φίλη 30χρονης που εξαφανίστηκε από το 2017.

Στη συνομιλία φαίνεται ότι ο «Ορέστης» προσπαθούσε να πείσει τη γυναίκα να συναντηθούν, ώστε να της αποκαλύψει στοιχεία για την εξαφάνιση της φίλης της. Η γυναίκα αρνήθηκε να τον συναντήσει και του είπε να της στείλει μέσω μηνύματος ό,τι είχε να της πει.

Ο «Ορέστης» έστειλε μάλιστα μηνύματα και στη μητέρα της αγνοούμενης, γράφοντάς της ότι έχει στην κατοχή του στοιχεία για την εξαφάνισή της, ενώ «όταν βρεθούν θα της τα δώσει να τα πάει στην Αστυνομία» όπου «πρέπει να πει ότι τα βρήκε μόνη της».

Όπως φαίνεται, ο «Ορέστης» είναι ο λογαριασμός του 35χρονου με τον οποίο ενδεχομένως να «ψάρευε» τα υποψήφια θύματά του.

Πώς το Ηλεκτρονικό Έγκλημα εντόπισε τον δράστη

Σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, ο φερόμενος ως δράστης εντοπίστηκε μετά από εξονυχιστικό έλεγχο του ηλεκτρονικού εγκλήματος, πίσω από το προφίλ λογαριασμού στην πλατφόρμα badoo με το όνομα «Ορέστης». Ο «Ορέστης» φαίνεται να είναι το τελευταίο πρόσωπο που συνάντησε την 38χρονη μητέρα καθώς και την εξάχρονη κόρη της που εξακολουθεί να αγνοείται.

Με βάση τη μαρτυρία της φίλης της, που αναγνώρισε τη σορό του θύματος και η οποία ανέφερε ότι η 38χρονη διατηρούσε δεσμό με τον «Ορέστη» που γνώρισε μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, οι ανακριτές έστρεψαν τις έρευνες προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο τέθηκε ο λογαριασμός με το όνομα «Ορέστης35».

Στην αρχή δύο άνδρες κρατήθηκαν από τις αρχές, καθώς τα προφιλ τους στα κοινωνικά δίκτυα είχαν κοινά με εκείνο της υπόθεσης. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια ο πρώτος ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος μετά από έρευνες που έγιναν στο σπίτι του και στις ηλεκτρονικές του συσκευές. Ο δεύτερος, με το όνομα Ορέστης Αποέλ όπως βρέθηκε στο facebook, διαπιστώθηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει τα προσωπικά στοιχεία του πρώτου για να παραπλανήσει τις αρχές.

Ο 35χρονος ύποπτος ανακρίθηκε από τις αρχές και εξετάστηκε το προφίλ του στη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία δρούσε, όπου βρέθηκαν φωτογραφίες από το σημείο που βρέθηκε  η σορός ενός από τα θύματά του.

Έρευνες έγιναν και στο σπίτι του όπου βρέθηκαν τα σύνεργα που χρησιμοποίησε για τους φονους.  Κατασχέθηκαν όλες του οι ηλεκτρονικές συσκευές και η κάρτα sim του κινητού του, παρόλο που προσπάθησε να τη καταπιεί όταν μέλη της Αστυνομίας εισήλθαν στο σπίτι του.

Η τεχνολογία αλλάζει τον υπόκοσμο των serial killers

Η τεχνολογία πλεόν αλλάζει και τον υπόκοσμο των serial killers και αναμφίβολα τους διευκολύνει στη εύρεση και αποπλάνηση των θυμάτων τους.

Ο τύπος του οργανωμένου serial killer είναι και αυτός που αναγνωρίζεται και δυσκολοτερα απο τις αρχές. Πρόκειται για έξυπνα άτομα που οργανώνουν και τη πιο μικρή λεπτομέρεια.

Μόλις επιλέξουν το θύμα τους προσπαθούν να το αποπλανήσουν έτσι ώστε να καταφέρουν να το απαγάγουν.

Φανταστείτε λοιπόν ποσο πιο εύκολο γίνεται για αυτά τα άτομα μέσα απο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προσεγγίσουν τα υποψήφια θύματά τους, πόσο μάλλον όταν ενδέχεται να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που ακριβώς βρισκόμαστε και με ποιον.

Τι πρέπει όλοι να προσέχουμε

Οι περισσότερες αλληλεπιδράσεις μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ασφαλείς,  ειδικά όταν τηρούμε και τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης. (Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του CSIi  ή επικοινωνήστε στο info@csii.gr).

Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σε κάποιο βαθμό, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, εκθέτουμε τον εαυτό μας και γινόμαστε ευάλωτοι μέσα από το διαδίκτυο.

Γι αυτό πρέπει:

  • Nα προσέχουμε πολύ τι δημοσιεύουμε και να σκεφτόμαστε διπλά και τριπλά πριν από τη κάθε μας κίνηση.
  • Φίλους στο διαδίκτυο κάνουμε ΜΟΝΟ όσους έχουμε και στην πραγματική μας ζωή.
  • Δεν εμπιστευόμαστε εύκολα όποιον δείχνει φιλικός ενώ δεν τον ξέρουμε και δεν είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε αν όντως είναι αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι.
  • Επίσης, χρειάζεται πολλή προσοχή και σκέψη πριν αποφασίσουμε  ότι θέλουμε να συναντήσουμε κάποιον που γνωρίσαμε διαδικτυακά. Καλό θα ήταν να γίνει σε δημόσιο χώρο με πολύ κόσμο και κάποιος δικός μας να γνωρίζει ακριβώς που είμαστε και με ποιον.