Τεχνολογία

Η “super” τεχνητή νοημοσύνη που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα

Η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) αποτελεί ένα φαινόμενο που έχει γίνει πλέον αρκετά διαδεδομένο στη ζωή μας. Άλλωστε από τα παλιά χρόνια ο άνθρωπος φανταζόταν την στιγμή που τα χέρια του θα ”αντικατασταθούν” από χέρια ρομπότ που θα μπορούσαν στη θέση του να κάνουν δουλειές του σπιτιού, τα μαθήματα του σχολείου, να παρευρεθούν σε κάποια εκδήλωση και άλλες τόσες καθημερινές υποχρεώσεις που έχει να επιτελέσει ο άνθρωπος.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η αντικατάσταση ουσιαστικά των γνωστικών λειτουργιών του ανθρώπου όπως η μάθηση, η αντίληψη, η γλώσσα, η σκέψη και η συνείδηση από μία μηχανή. Η τεχνητή νοημοσύνη λοιπόν, δίνει την δυνατότητα στη μηχανή να λειτουργήσει με τρόπο που να καταφέρει να επιλύσει προβλήματα και να πετύχει ένα συγκεκριμένο στόχο. Μέχρι τώρα η μηχανή/ο υπολογιστής λαμβάνει τα δεδομένα από τον άνθρωπο και ως ένα ορισμένο βαθμό προσαρμόζονται, αλλά πάντα με την βοήθεια του ανθρώπου επιλύουν προβλήματα. Εδώ λοιπόν είναι που αλλάζουν τα δεδομένα. Με την σούπερ τεχνητή νοημοσύνη η μηχανή ”αυτονομείται”.

Σύμφωνα με τον κο Αναστάσιο Σπανίδη, ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας Generation Y, η σούπερ τεχνητή νοημοσύνη, super artificial intelligence, φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη ένα μεγάλο βήμα πιο μπροστά. Η μηχανή θα γίνει πιο γρήγορη, πιο έξυπνη και από τον άνθρωπο και θα αποκτήσει την δική της συνείδηση ώστε να καταλαβαίνει πως και πότε πρέπει να επιτελέσει κάτι. Η μηχανή, πλέον, δεν θα χρειάζεται τον άνθρωπο, γιατί θα αυτοβελτιώνεται και θα επιλύει τα προβλήματα που δημιουργούνται από μόνη της μέσω της βοήθειας του machine learning. Machine learning (μηχανική μάθηση) είναι το πεδίο μελέτης που δίνει την ικανότητα στους υπολογιστές να μαθαίνουν χωρίς απαραίτητα να έχουν προγραμματιστεί.

Όλη η καθημερινότητα μας αλλάζει και κάθε κομμάτι και τομέας επηρεάζεται και εντάσσει την τεχνητή νοημοσύνη, είτε αφορά την οικονομία, την ψυχαγωγία, την επικοινωνία είτε ακόμη και την υγεία. Αυτή η αλλαγή φυσικά πρέπει να επέλθει χωρίς να αντικατασταθεί κανένας και τίποτα γιατί εμείς αποφασίζουμε για εμάς και όχι οι μηχανές. Σίγουρα, αυτή η αλλαγή δεν φέρνει μόνο μεγάλη ευκολία στην ζωή μας αλλά και προβλήματα που σίγουρα μπορούν να επιλυθούν αν ο καθένας από εμάς σαν άτομο αλλά και όλοι μαζί σαν κοινότητα συνεργαστούμε για να μην δημιουργηθούν κοινωνικά στερεότυπα στην χρήση της. Η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν πρέπει να αφορά μόνο μια μερίδα από εμάς αλλά όλους μας. Κάθε άτομο από οποιαδήποτε κοινωνική τάξη θα πρέπει να έχει ίσες ευκαιρίες στην εξέλιξη αφού η καθημερινότητα μας αλλάζει και αλλάζει για όλους.

Η ανάγκη της εποχής να εξελίσσεται και να αλλάζει είναι δεδομένη. Δεδομένη λοιπόν πρέπει να είναι και η ευκαιρία να την αξιοποιούν και να την απολαμβάνουν όλοι. Η εξέλιξη δεν πρέπει να έχει μοναδικό σκοπό τον πλούτο και τα οικονομικά κέρδη, αλλά τα οφέλη να έχουν για όλους την ίδια βαρύτητα. Οι πολλοί, η κοινωνία και η ανάγκη για ισότητα θα φέρουν και αυτή την δυνατότητα.

Πηγή: www.cnn.gr