Εγκλήματα, Κοινωνία

Τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα σχετικά με το φαινόμενο της εγκληματικότητας

Οι αλλαγές που επιχειρούνται να γίνουν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίες εδώ και 2 έτη επεξεργάζονται από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, αναμένονταν να ψηφιστούν ως νόμοι του κράτους, άμεσα, περίπου στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη. Αυτές οι αλλαγές εστιάζουν στη βαριά εγκληματικότητα, δηλαδή ανθρωποκτονίες, βιασμούς, ναρκωτικά, ληστείες, έσχατη προδοσία, τρομοκρατικές πράξεις, εμπορία ανθρώπων και αρπαγή ανηλίκων. Είδαμε αλλαγές κυρίως στο πεδίο της έκτισης ποινών, με στόχο να παραμένουν περισσότερο χρόνο οι δράστες στην φυλακή και να μην αποφυλακίζονται με ευεργετικά μέτρα. Επίσης, αυτές αφορούν θέματα ενδοοικογενειακής βίας η οποία είναι δύσκολη στην αποκάλυψη της, θέματα σεξουαλικής κακοποίησης και εγκλήματα κατά των ανηλίκων. Τέλος, σημειώνονται αλλαγές στον τρόπο κίνησης της δίωξης, διότι πλέον θα δίνεται η δυνατότητα αυτεπάγγελτης δίωξης από την Εισαγγελία, χωρίς την πρωτοβουλία του θύματος.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη βαριά εγκληματικότητα,  οι τροποποιήσεις οι οποίες εφαρμόστηκαν είναι οι εξής:

  • Όσοι έχουν καταδικαστεί για βαριά εγκλήματα, μέχρι στιγμής δεν έβγαιναν από την φυλακή αν δεν είχαν εκτίσει τα 2/5  ή τα 3/5 της ποινής τους, πλέον αυτό αλλάζει και θα βγαίνουν μόνο αν εκτίσουν τα 4/5 της ποινής που τους έχει επιβληθεί. Για παράδειγμα ένας καταδικασμένος για ληστεία με ποινή χρόνιας κάθειρξης 12 ετών μένει στην φυλακή 4 χρόνια, όμως με τις τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα  θα μένει στην φυλακή για 7 χρόνια. Όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα η ποινή είναι 15 έτη, τώρα ο δράστης αποφυλακίζεται στα 6 έτη, με την αλλαγή θα αποφυλακίζεται στα 9 έτη.
  • Όσοι καταδικάζονται σε ισόβια αντί για 16 χρόνια θα εκτίουν τουλάχιστον 18 χρόνια φυλάκισης. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 2 χρόνια η ποινή. Αυτό έγινε με αφορμή το έγκλημα το οποίο διαπράχθηκε στα Γλυκά νερά. (Σύμφωνα με πληροφορίες είχε συζητηθεί να εκτίουν τουλάχιστον 20 χρόνια φυλάκισης, αλλά επικράτησε η άποψη για τα 18 χρόνια φυλάκισης).
  • Πλέον θα απαγορεύεται η προνομιακή έκτιση ποινής με βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης για όσους δράστες έχουν  διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα. Δηλαδή, για όσους έχουν διαπράξει αδικήματα ανθρωποκτονίας, ληστείας, εγκληματικής οργάνωσης, τρομοκρατίας και σεξουαλικά εγκλήματα.
  • Ακόμα, ισόβια προβλέπεται μόνο για εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας (ανθρωποκτονία, έσχατη προδοσία, θανατηφόρα ληστεία, ομαδικός βιασμός και βιασμός σε βάρος ανηλίκου), χωρίς δηλαδή διαζευκτική δυνατότητα επιβολής τουλάχιστον 10 ετών κάθειρξης.

Στην συνέχεια όσον αφορά τους ανηλίκους, αυστηροποιείται  το πλαίσιο της προστασίας τους, δηλαδή:

  • Προβλέπεται πως για εγκλήματα κατά των ανηλίκων θα γίνεται παραγραφή, μόνο όταν ο ανήλικος ενηλικιωθεί. Αν το αδίκημα σε βάρος του είναι πλημμέλημα παραγράφεται 1 χρόνο μετά την ενηλικίωση του θύματος, δηλαδή στα 19, ενώ αν είναι κακούργημα παραγράφεται 3 χρόνια μετά την ενηλικίωση του θύματος, δηλαδή στα 21.
  • Τα σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων πλέον θα διώκονται αυτεπαγγέλτως, δηλαδή ο εισαγγελέας θα το ερευνά μόνος του, χωρίς να απαιτείται κάποια μήνυση ή έγκληση από το θύμα. Αυτό γίνεται για την πρόσθετη προστασία των ανηλίκων.
  • Επανέρχεται σε κακούργημα το αδίκημα της αιμομιξίας (το οποίο είχε γίνει πλημμέλημα το 2019), και αυστηροποιούνται οι ποινές για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις μεταξύ συγγενών.

Ακόμα, στο χώρο εργασίας η σεξουαλική παρενόχληση διώκεται πλέον αυτεπάγγελτα, καθώς πριν διωκόταν με έγκληση, και ενώ πριν τιμωρούνταν διαζευκτικά με χρηματική ποινή, πλέον τιμωρείται μόνο με φυλάκιση έως 5 χρόνια. Οι σωματικές βλάβες όταν είναι αδικήματα που στρέφονται κατά των εργαζομένων τιμωρούνται επίσης αυστηρότερα.

Αυτές οι τροποποιήσεις αποτελούν μία προσπάθεια για τη βελτίωση του ποινικού τοπίου κατά της εγκληματικότητας, ειδικά από την στιγμή που τα θέματα της βαριάς εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης απασχολούν ιδιαίτερα την χώρα μας τον τελευταίο καιρό. Η ανάγκη επομένως για την ικανοποίηση του αισθήματος περί δικαίου είναι επιτακτική και αναγκαία. Έτσι, φυσικό και επόμενο ήταν να έρθουν αυστηρές τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα για αυτά τα ζητήματα.

Πηγή: kathimerini.gr