Γράφει η Δήμητρα Καριεντίδου
Η ύπαρξη αφενός του διαδικτύου και αφετέρου των μηχανών αναζήτησης , καθιστούν εύκολη την πρόσβαση σε ένα πλήθος πληροφοριών , φέρνοντας πιο κοντά τους ανθρώπους σε αυτό που αναζητούν , είτε πρόκειται για πληροφορίες , είτε και για ψυχαγωγία. Η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στο διαδίκτυο με την ανάπτυξη του ChatGPT διευκόλυνε ακόμα περισσότερο την γραμμή αναζήτησης , μέσα από το πλήθος πληροφοριών που προσφέρει στο ευρύ κοινό, στην βάση δεδομένων από όλο τον κόσμο . Με το πάτημα ενός κουμπιού ο κόσμος, πλέον, μπορεί να έρθει πολύ κοντά στην πληροφορία που αναζητά, γεγονός που έκρουσε τον κώδωνα για περαιτέρω εξέλιξη .
Η Οpen AI ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας νέας μηχανής αναζήτησης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε μία δοκιμαστική έκδοση, διαθέσιμη σε μια μικρή μερίδα κόσμου. Το SearchGPT μοιάζει με την εμπειρία αναζήτησης της Google με μια κεντρική μπάρα αναζήτησης στη μέση της οθόνης. Υπάρχουν, όμως, βασικές διαφορές. Τα παραδείγματα που παρουσιάζονται φαίνεται να οδηγούν σε πιο συνοπτικές απαντήσεις από την παραδοσιακή Google. Εμφανίζει επίσης πιο περιορισμένα αποτελέσματα, σε αντίθεση με την Google, η οποία διαθέτει σελίδες σχετικών συνδέσμων.
Το λεγόμενο SearchGPT είναι στην ίδια φιλοσοφία με το ChatGPT, αφού δίνει πρόσβαση σε πληροφορίες σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και σε πραγματικό χρόνο. Αυτό που το διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης είναι η ικανότητα των χρηστών να μπορούν να εμπλουτίζουν την αναζήτησή τους μέσα από συμπληρωματικές ερωτήσεις και διευκρινήσεις για την εκάστοτε αναζήτησή τους, οι οποίες θα πραγματοποιούνται μέσω ChatBot . Μία ακόμη λειτουργία της νέας μηχανής αναζήτησης είναι η ομαδοποίηση των αναζητήσεων ως μία περίληψη, η οποία θα βοηθά τον περιηγητή στον εντοπισμό παλαιότερων αναζητήσεων με την παράλληλη επιβεβαίωσή τους με τις αντίστοιχες πηγές. Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες όχι μόνο θα είναι σίγουροι για την αυθεντικότητα των αναζητήσεών τους, αλλά θα μπορούν να συγκρίνουν ανάμεσα σε ένα πλήθος πηγών, ξεκλειδώντας την δυνατότητα για επιλογή της καλύτερης σε κάθε περίπτωση.
Για την OpenAI, η μεγάλη πρόκληση με την αναζήτηση που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη μέχρι στιγμής είναι ότι τα chatbots όπως το ChatGPT είναι επιρρεπή στο να απαντούν ανακριβώς ή να «παραισθάνονται» γεγονότα, αριθμούς και αναφορές. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι τα εξαιρετικά πολύπλοκα μοντέλα που στηρίζουν το chatbot εκπαιδεύονται για να προβλέπουν μοτίβα στη γλώσσα και όχι για να ανιχνεύουν, να καταχωρίζουν και να φέρνουν στην επιφάνεια πληροφορίες στον ιστό, όπως οι παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης. «Πιστεύουμε ότι ενισχύοντας τις διαλεκτικές δυνατότητες των μοντέλων μας με πληροφορίες από τον ιστό σε πραγματικό χρόνο, η εύρεση αυτού που ψάχνετε μπορεί να γίνει πιο γρήγορα και πιο εύκολα», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
Οι επισκοπήσεις τεχνητής νοημοσύνης της Google έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια ζητήματα. Η λήψη απαντήσεων στον Ιστό μπορεί να χρειαστεί πολλή προσπάθεια, απαιτώντας συχνά πολλαπλές προσπάθειες για να ληφθούν σχετικά αποτελέσματα», γράφει η OpenAI σε μια ανάρτηση. Αναμφίβολα , το διαδίκτυο ως τώρα, έχει διευκολύνει την ζωή των χρηστών σε μεγάλο επίπεδο δίνοντάς τους την δυνατότητα να πραγματοποιούν έρευνα στην βάση ενός πλήθους δεδομένων, τα οποία όμως πολλές φορές μπορούν να είναι χαοτικά στην διαλογή τους. Η τεχνητή νοημοσύνη, δίνει για μια ακόμη φορά τα εργαλεία προκειμένου να διευκολύνει τους ανθρώπους μέσα από την ομαδοποίηση των πληροφοριών, αλλά και την διατήρηση της αυθεντικότητάς τους μέσα από τις εγκεκριμένες πηγές. Τέλος, η μηχανή αναζήτησης φαίνεται να φτάνει σε ένα επίπεδο ολοκλήρωσης μέσα από την λειτουργία του chatbot, το οποίο θα είναι σε θέση να τελειοποιήσει την εμπειρία αναζήτησης μέσα από διευκρινήσεις στις ερωτήσεις των χρηστών παρέχοντας μια τελειοποιημένη εμπειρία αναζήτησης.
Η OpenAI, αλλά και τα νέα της σχέδια φαίνεται να ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα. Η SearchGPT , δίνει μια νέα διάσταση στον ανταγωνισμό, αφού είναι σε θέση να πλήξει τις επικρατέστερες μηχανές αναζήτησης, όπως η Google και η Bing, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, η Google εξέτασε το ενδεχόμενο να χρεώνει για «premium» χαρακτηριστικά αναζήτησης που υποστηρίζονται από τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη ανατροπή του επιχειρηματικού της μοντέλου στον απόηχο ενός έντονου ανταγωνισμού.
Δεδομένης της μεγάλης επιτυχίας του ChatGPT, κάτι παρόμοιο αναμένεται και με την νέα μηχανή αναζήτησης, επιβεβαιώνοντας πως η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να δώσει για άλλη μια φορά την λύση για την βελτιστοποίηση του διαδικτύου.
Πηγή:
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.