Εφαρμογές, Ιδιωτικότητα, Κοινωνική Δικτύωση, Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Meta χρησιμοποιεί τις αναρτήσεις σας για να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη. Δεν είναι εύκολο να εξαιρεθείτε.

Μεταφράζει η Κωνσταντίνα Κώτσου

Οι αναρτήσεις σας στο Facebook και το Instagram είναι μία ποικιλία  δεδομένων για “πεινασμένα” μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της Meta εκπαιδεύονται στις αναρτήσεις σας. Υπάρχουν όμως τρόποι να περιορίσετε αυτά που μοιράζεστε.

Οι πρακτικές κοινής χρήσης δεδομένων της εταιρείας τράβηξαν πρόσφατα την προσοχή του κόσμου μετά την αποστολή μιας ειδοποίησης από το Facebook σε χρήστες στην Ευρώπη, η οποία τους ενημέρωνε για μια ενημέρωση της πολιτικής απορρήτου, καθώς η Meta αναπτύσσει νέα χαρακτηριστικά παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI). Σε μια ξεχωριστή σελίδα, η πολιτική απορρήτου της Meta για το generative AI αναφέρει ότι χρησιμοποιεί «πληροφορίες που μοιράζονται στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Meta», συμπεριλαμβανομένων «πραγμάτων όπως αναρτήσεις ή φωτογραφίες και οι λεζάντες τους» για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα AI της. Δεν χρησιμοποιεί ιδιωτικά μηνύματα για δεδομένα εκπαίδευσης.

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι «η εταιρεία ενημερώνει τους ανθρώπους σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας βάσει των τοπικών νόμων περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής», κάτι που πιθανώς γίνεται για να συμμορφωθεί με τους νόμους GDPR στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ειδοποιήσεις που έλαβαν χρήστες, οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ στις 26 Ιουνίου 2024. 

Οι χρήστες στις ΗΠΑ δεν έλαβαν ειδοποίηση, αλλά με βάση την πολιτική κοινής χρήσης δεδομένων της Meta, φαίνεται να έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Η Meta αναπτύσσει χαρακτηριστικά παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης από τον Σεπτέμβριο του 2023. Ξεκίνησε με τη δυνατότητα επισήμανσης του Meta AI chatbot σε συνομιλίες στο Messenger, το Instagram και το WhatsApp και συνομιλίας με «AI personas», οι οποίοι είναι χαρακτήρες βασισμένοι σε αδειοδοτημένα ομοιώματα διασημοτήτων.

Πιο πρόσφατα, η Meta επέκτεινε τις λειτουργίες της με τεχνητή νοημοσύνη, καθιστώντας τη Meta AI την προεπιλεγμένη γραμμή αναζήτησης στο Facebook, το Instagram, το Messenger και το WhatsApp και δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να συνομιλούν με την τεχνητή νοημοσύνη για συγκεκριμένες αναρτήσεις. Δυστυχώς για πολλούς που το βρήκαν ενοχλητικό, δεν υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης.

Οι χρήστες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και την E.E. έχουν ένα «δικαίωμα αντίρρησης», που σημαίνει ότι μπορούν να αρνηθούν την κοινοποίηση των δεδομένων τους για την εκπαίδευση των μοντέλων AI της Meta. Έτσι λοιπόν, πρόκειται για μια κουραστική διαδικασία που φαίνεται σκόπιμα δύσκολη στην πλοήγηση. «Είναι σκόπιμα σχεδιασμένο να είναι εξαιρετικά άβολο, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των χρηστών που θα αντιδράσουν σε αυτό», δήλωσε χρήστης.

Πώς μπορείτε να εξαιρεθείτε από την κοινή χρήση των δεδομένων σας με τα μοντέλα Meta AI;

Υπάρχουν μερικές διαφορετικές μέθοδοι για να περιορίσετε τα δεδομένα που μοιράζεστε. Μπορείτε μέσω του κέντρου βοήθειας της Meta να υποβάλετε αίτημα πρόσβασης, διαγραφής ή υποβολής καταγγελίας σχετικά με προσωπικές πληροφορίες «από τρίτους που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και βελτίωση της AI στη Meta».

Για να συμπληρώσετε τη φόρμα, σας δίνονται τρεις επιλογές σχετικά με τα δεδομένα τρίτων που χρησιμοποιούνται για τη «βελτίωση της AI στη Meta»:

  • «Πρόσβαση, λήψη ή διόρθωση οποιωνδήποτε προσωπικών δεδομένων από τρίτους που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ΤΝ στη Meta»
  • «Διαγραφή τυχόν προσωπικών πληροφοριών από τρίτους που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και τη βελτίωση της ΤΝ στη Meta».
  • «Υποβολή ανησυχίας σχετικά με τις προσωπικές μου πληροφορίες από τρίτους που σχετίζονται με μια απάντηση που έλαβα από ένα μοντέλο, μια λειτουργία ή μια εμπειρία του AI at Meta»

Θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά για την επιλογή να μην μοιραστείτε τα δεδομένα σας με τα μοντέλα. Οι επιλογές είναι περιορισμένες και αφορούν συγκεκριμένα τρίτους. Η φόρμα αναφέρει επίσης ότι τα αιτήματα δεν εκπληρώνονται αυτόματα- η Meta θα εξετάσει το αίτημά σας με βάση την τοπική νομοθεσία. Έτσι, οι χρήστες στην E.Ε. ή το Ηνωμένο Βασίλειο που υπάγονται σε αυστηρότερους νόμους περί απορρήτου ενδέχεται να έχουν ευκολότερη διαγραφή ή πρόσβαση στα δεδομένα τους.

Αφού επιλέξετε τη σχετική επιλογή, η Meta απαιτεί από εσάς να συμπληρώσετε τη χώρα διαμονής σας, το όνομά σας, το email σας και συγκεκριμένα στοιχεία που εξηγούν γιατί υποβάλετε το αίτημά σας.

Η φόρμα σας ζητά να υποβάλετε «τυχόν προτροπές που εισαγάγατε και οι οποίες δημιούργησαν μια απάντηση που περιείχε τα προσωπικά σας στοιχεία» ή να ανεβάσετε ένα στιγμιότυπο οθόνης της απάντησης. Ουσιαστικά, λοιπόν, απαιτείται να δώσετε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για τον λόγο που επιθυμείτε να διαγράψετε τα δεδομένα σας και ακόμη και τότε, η Meta ενδέχεται να μην ικανοποιήσει το αίτημα.

Πώς να απενεργοποιήσετε τη «δραστηριότητα εκτός Meta»;

Ένας άλλος τρόπος για να προστατέψετε τα δεδομένα σας από τη χρήση τους από τη Meta μπορεί να είναι μέσω των ρυθμίσεων «activity off Meta». Σε αυτή τη σελίδα, μπορείτε να δείτε τους ιστότοπους και τις εφαρμογές που μοιράζονται πληροφορίες με τη Meta. Μπορείτε να επιλέξετε να αποσυνδέσετε συγκεκριμένες τοποθεσίες που μοιράζονται δεδομένα με τη Meta, να διαγράψετε την προηγούμενη δραστηριότητα και να διαχειριστείτε τη μελλοντική κοινή χρήση δεδομένων.

Η αποσύνδεση και η εκκαθάριση προηγούμενης δραστηριότητας δεδομένων θα διαγράψει δεδομένα που έχουν ήδη συλλεχθεί από τη Meta. Για να αποτρέψετε όμως την κοινή χρήση δεδομένων με τρίτους στο μέλλον, επιλέξτε «Διαχείριση μελλοντικής δραστηριότητας» και επιλέξτε «Αποσύνδεση μελλοντικής δραστηριότητας». Έτσι, τώρα, έχετε διαγράψει το ιστορικό των δραστηριοτήτων σας και αποτρέψετε την κοινή χρήση μελλοντικών δεδομένων με τρίτους.

Έτσι λοιπόν, δεν είναι σαφές πώς αυτό επηρεάζει τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της Meta. Οι ρυθμίσεις απορρήτου της Meta σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την κοινή χρήση με τρίτους, γεγονός που δεν αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Meta χρησιμοποιεί τα δεδομένα σας εσωτερικά. Δεν είναι μια τέλεια λύση, αλλά είναι μια καλή αρχή για την ανάκτηση της ιδιωτικής σας ζωής. Επικοινωνήσαμε με τη Meta για περαιτέρω διευκρινίσεις και θα ενημερώσουμε αυτό το άρθρο εάν λάβουμε απάντηση.

Πηγή:

https://mashable.com/article/meta-using-posts-train-ai-opt-out