Μεταφράζει ο Μιχάλης Τοπούζης
Το διαδίκτυο έχει φιλοξενήσει εδώ και πολλά έτη κάθε λογής περιεχόμενο, συνεπώς δεν αποτέλεσε έκπληξη όταν οι χρήστες του Χ (τέως Twitter) ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν πορνογραφικό υλικό μεταξύ τους. Η Χ παλαιόθεν φιλοξενούσε πολλές ενεργές NSFW (not safe for work-μη ασφαλείς για την εργασία) κοινότητες, και παρότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανεπίσημα επέτρεπε τους χρήστες να αναρτούν ενήλικο περιεχόμενο, οι επίσημοι κανόνες του ποτέ δεν επέτρεπαν ή απαγόρευαν ρητώς την πορνογραφία.
Η αλλαγή ήρθε. Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Χ προσέθεσε ορισμένα άρθρα στους όρους χρήσης της, επιτρέποντας πλέον επισήμως στους χρήστες να αναρτούν ενήλικο ή γραφικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα-με ορισμένες επιφυλάξεις. Οι χρήστες δύνανται να αναρτούν συναινετικά-παραγόμενο περιεχόμενο, με την προϋπόθεση ότι οι αναρτήσεις συνοδεύονται από σχετική προειδοποίηση. Οι νέοι κανόνες καλύπτουν επίσης και το περιεχόμενο που παράχθηκε από ΤΝ (τεχνητή νοημοσύνη).
Η τροποποίηση των κανόνων αυτών δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη καθώς η Χ, υπό την αιγίδα του Elon Musk, έχει ήδη πειραματιστεί με την επίσημη φιλοξενία ενήλικου περιεχομένου με τις προαναφερθείσες NSFW κοινότητες.
“Πιστεύουμε ότι στους χρήστες θα πρέπει να επιτρέπεται η παραγωγή, διανομή και κατανάλωση υλικού σχετιζόμενου με ερωτική θεματική, δεδομένου ότι παρήχθη και διανεμήθηκε με τρόπο συναινετικό. Η ερωτική έκφραση, είτε σε οπτική είτε σε γραπτή μορφή, μπορεί να αποτελέσει μία γνήσια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης” αναγράφει η η Χ στο εγχειρίδιο πολιτικής “ενήλικου περιεχομένου” της.
“Πιστεύουμε στην αυτονομία των ενηλίκων να εμπλέκονται και να δημιουργούν περιεχόμενο που αντικατοπτρίζει τις πεποιθήσεις, επιθυμίες και εμπειρίες τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα. Ισορροπούμε αυτή την ελευθερία περιορίζοντας ωστόσο την έκθεση ανηλίκων και μη επιθυμούντων ενηλίκων στο εν λόγω περιεχόμενο” αναγράφει η ιστοσελίδα.
Παρόμοια γραμμή τηρούν και οι κανονισμοί που αφορούν στο βίαιο περιεχόμενο, με την Χ ωστόσο να τονίζει ότι δεν δικαιολογείται περιεχόμενο το οποίο “είναι αποκρουστικό ή απεικονίζει σεξουαλική βία”. Η πλατφόρμα εξακολουθεί να απαγορεύει περιεχόμενο το οποίο είναι απειλητικό ή παρακινεί/εξωραΐζει τη βία.
Επιτρέποντας το ακατάλληλο περιεχόμενο, το σκεπτικό της εταιρείας είναι να δώσει στον κόσμο τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε συζητήσεις για τα τεκταινόμενα, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές εικόνες και βίντεο.
Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει στους χρήστες να μαρκάρουν τις αναρτήσεις τους ως περιέχουσες ευαίσθητα πολυμέσα, και δεν επιτρέπει στους ανηλίκους ή σε όσους δεν έχουν εισαγάγει την ημερομηνία γέννησης τους στο προφίλ τους, να έχουν πρόσβαση σε τέτοιες αναρτήσεις.
Η Χ ποτέ δεν απαγόρευσε ουσιαστικά την πορνογραφία, πλην όμως τα άρθρα αυτά θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη ανάδυση νέων υπηρεσιών που περιστρέφονται γύρω από το ενήλικο περιεχόμενο-όπως λόγου χάριν έναν ανταγωνιστή του OnlyFans, ενισχύοντας τα έσοδα της εταιρείας.
Περίπου το 13% των αναρτήσεων στην πλατφόρμα το έτος 2022 περιλάμβανε ενήλικο περιεχόμενο, σύμφωνα με μία έρευνα του Reuters το 2022 η οποία επικαλέστηκε εμπιστευτικά έγγραφα της εταιρείας. Το ενήλικο περιεχόμενο στην Χ φαίνεται να έχει αυξηθεί έκτοτε, πόσο μάλλον όταν η παρουσία των porn bots (αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί που αναρτούν πορνογραφικό υλικό) έχει αυξήσει εκθετικά στην πλατφόρμα.
Η επίσημη απελευθέρωση του ενηλίκου περιεχομένου στην πλατφόρμα της Χ, χωρίς αμφιβολία έδωσε αφορμή στις ρυθμιστικές αρχές να παρακολουθούν στενά την Χ στα πλαίσια της προσπάθειας της να “ξεσκαρτάρει” τη μη συναινετική πορνογραφία και το σεξουαλικά κακοποιητικό περιεχόμενο για ανηλίκους (CSAM).
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Αυστραλία επέβαλε ποινή προστίμου στην Χ ένεκα αποτυχίας από πλευράς της να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο κακοποίησης ανηλίκων, ενώ την ίδια περίπου περίοδο η Ινδία προειδοποίησε πληθώρα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης της Χ, προκειμένου να προβούν σε αφαίρεση του CSAM από τις πλατφόρμες τους.
Πηγή:
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.