Γράφει η Ελένη Παπανδρέου
Η έννοια της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρεται στην ικανότητα που αποκτά μια μηχανή να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες που έχει έμφυτες ο άνθρωπος, όπως για παράδειγμα η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα.
Συγκεκριμένα, οι μηχανές μέσω της τεχνητής νοημοσύνης αποκτούν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται και να λειτουργούν για την επίτευξη ενός στόχου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο υπολογιστής λαμβάνει δεδομένα, τα επεξεργάζεται και ανταποκρίνεται σε αυτά. Ως εκ τούτου, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βάσει της συνεχόμενης εισροής δεδομένων μπορούν να συμβάλουν στην αναγνώριση και αντιμετώπιση επιθέσεων και απειλών στον κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με το άρθρο των James Clayton και Ben Derico, η ClearView είναι μια ιδιωτική εταιρεία που κάνει εκτυπώσεις προσώπων με βάση τις φωτογραφίες των ανθρώπων στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Επίσης, θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες αναγνώρισης προσώπου στον κόσμο. Ειδικότερα, η εταιρεία Clearview έχει προχωρήσει σε σχεδόν ένα εκατομμύριο αναζητήσεις για όφελος της αστυνομίας των ΗΠΑ.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Clearview Hoan Ton παρουσιάζει το σύστημα απομακρυσμένης βιομετρικής αναγνώρισης ή ταυτοποίησης (Remote Biometric Identification-RBI) ως ένα σύστημα που αποσκοπεί στην εξ’ αποστάσεως αναγνώριση των φυσικών προσώπων μέσω μιας σύγκρισης ανάμεσα στα βιομετρικά δεδομένα ενός προσώπου με εκείνα τα οποία περιλαμβάνονται σε μια βάση δεδομένων. Κατά την χρήση του από τον εκάστοτε χειριστή (π.χ. η Αστυνομία) δεν θεωρείται δεδομένο, εάν θα υπάρξει απόλυτη ταυτοποίηση.
Στην εταιρεία έχει επιβληθεί επανειλημμένα πρόστιμο εκατομμυρίων δολαρίων για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής σε Ευρώπη και Αυστραλία, όπως επίσης έχει απαγορευτεί και η πώληση των υπηρεσιών της στις περισσότερες αμερικανικές εταιρείες, καθώς η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) οδήγησε την Clearview στο δικαστήριο του Ιλλινόις για παραβίαση του νόμου περί ιδιωτικού απορρήτου.
Η αστυνομία των ΗΠΑ δεν αποκαλύπτει εάν χρησιμοποιείται το λογισμικό από αυτήν, ενώ απαγορεύεται η χρήση του από τους πολίτες σε αρκετές πόλεις, όπως το Πόρτλαντ, το Σαν Φρανσίσκο και το Σιάτλ. Επιπλέον, η αστυνομία του Μαϊάμι έχει επιβεβαιώσει στο BBC ότι χρησιμοποιεί αυτό το λογισμικό για κάθε τύπο εγκλήματος, από δολοφονίες μέχρι κλοπές καταστημάτων. Σύμφωνα με τον Αρχηγό της αστυνομίας Armando Aguilar, η ομάδα του χρησιμοποίησε το σύστημα περίπου 450 φορές το χρόνο, το οποίο είχε βοηθήσει στην επίλυση αρκετών δολοφονιών.
Ωστόσο, οι επικριτές του συστήματος υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας νόμος σχετικά με τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία και θέλουν οι αστυνομικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν τη Clearview να δίνουν στη δημοσιότητα τις περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιείται, καθώς επίσης και να ελέγχεται δημοσίως στο δικαστήριο η ακρίβειά του.
Εν κατακλείδι, όπως έχει αναφέρει ο Matthew Guariglia από το Electronic Frontier Foundation, η φωτογραφία ενός υπόπτου συγκρίνεται κάθε φορά με τα πρόσωπα της βάσης δεδομένων και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τις πολιτικές ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα και συνεπώς, πρέπει οπωσδήποτε να απαγορευτεί.
Πηγές
- https://www.bbc.com/news/technology-65057011
- https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20200827STO85804/ti-einai-i-techniti-noimosuni-kai-pos-chrisimopoieitai
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.