Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

I can’t breath

Aπό την Χριστιάνα Ευσταθίου,

George Floyd . Ετών: 46. Γένος: Άνδρας. Χρώμα: Μαύρος.

Άραγε πώς κρίνεσαι σε αυτή την κοινωνία; Σύμφωνα με τις πράξεις σου; Με το αν είναι σωστές ή όχι ή σύμφωνα με το γένος σου; Το χρώμα σου; Το πού μένεις, τι φοράς, τι δουλειά κάνεις. Μήπως έχεις ήδη κριθεί; Χωρίς να το ξέρεις ,χωρίς καν να έχεις προλάβει να ανοίξεις το στόμα σου; Έχεις ήδη κριθεί!

Ο George Floyd δολοφονήθηκε από 4 αστυνομικούς ύστερα από κλήση ενός ιδιοκτήτη ταχυφαγείου, ότι αποπειράθηκε να πληρώσει το φαγητό του με πλαστό δεκαδόλαρο. Σπεύδουν στο σημείο που βρίσκεται ο Floyd τον ρίχνουν μπρούμυτα στο έδαφος ενώ ο αστυνομικός του πιέζει το κεφάλι με το γόνατο του. Επί 9 λεπτά. 9 ολόκληρα λεπτά η κάμερα περαστικών τον καταγράφει να παρακαλάει για το «αναφαίρετο» δικαίωμα της αναπνοής του. Εκλιπαρούσε για μια ανάσα, για τη ζωή του ενώ ο αστυνομικός τον πίεζε στο έδαφος με όλο και περισσότερη δύναμη.

Οι αστυνομικοί μετά τις ραγδαίες αντιδράσεις αλλά και αντιρατσιστικές διαδηλώσεις αποστρατεύτηκαν από το σώμα ωστόσο έγινε γνωστό πως τα ονόματα τους συνδέονται με βίαιες ρατσιστικές πρακτικές και κατά το παρελθόν. Οι αντιδράσεις αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και φαίνεται πως εκτός από τον δήμαρχο της Μινεάπολις και ο Donald Trump βεβαιώνουν πως θα απονεμηθεί δικαιοσύνη και θα ασκηθούν ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία.

Όμως ο George δε θα γυρίσει πίσω, έχοντας αφήσει τις κόρες του χωρίς πατέρα, την γυναίκα του χωρίς σύζυγο ,τους γονείς του χωρίς γιό και μία φράση που έχει ήδη γράψει ιστορία πίσω από τον πόνο που κρύβει « I can’t breathe». Ας είναι αυτή ο κινητήριος τροχός για μια ριζοσπαστική αλλαγή, που το μαύρο δεν θα θεωρείται ένα κακό χρώμα και η βία όχι μορφή αντιμετώπισης αυτού. Δεν είναι μια μάχη κατά της αστυνομίας, είναι μια μάχη για την ένωση της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από την δικαιοσύνη  και το χρώμα σου δεν παίζει κανένα ρόλο για να σε κάνει να μην πολεμήσεις για αυτήν.

 

 

“Άσπρη είναι η αρία φυλή, η σιωπή, τα λευκά κελιά, το ψύχος, το χιόνι, οι άσπρες μπλούζες των γιατρών, τα νεκροσέντονα, η ηρωίνη.

Αυτά λίγο πρόχειρα
για την αποκατάσταση του μαύρου.”

                                                                                                                                                                                Κατερίνα Γώγου