Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Hacking vs Cracking: Ποιες οι διαφορές;

Οι hackers χτίζουν, ενώ οι crackers σπάνε. Αυτή είναι και η βασική τους διαφορά όσον αφορά την ασφάλεια των υπολογιστών. Αλλά η περαιτέρω ερώτηση θα ήταν: Τι χτίζεται και τι σπάει; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες και διάφοροι εμπλεκόμενοι σε αυτό.  Μερικοί ενεργούν με κακία, άλλοι χωρίς, μερικοί έχουν τις δεξιότητες για να κατεβάσουν το σύστημά σας, άλλοι περιμένουν μόνο ένα λάθος σας για να το χρησιμοποιήσουν. Ας απαντήσουμε στην ερώτηση σχετικά με τη διαφορά μεταξύ hacking και cracking.

Τι είναι το hacking;

Κάθε προσπάθεια εισβολής σε έναν υπολογιστή ή ένα δίκτυο χωρίς εξουσιοδότηση ονομάζεται hacking. Αυτό συνεπάγεται την αλλαγή των χαρακτηριστικών του συστήματος σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ένας στόχος που διαφέρει από τον επιδιωκόμενο σκοπό του συστήματος. Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε μη κακόβουλες δραστηριότητες, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν ασυνήθεις ή αυτοσχέδιες αλλοιώσεις στον εξοπλισμό ή τις διαδικασίες.

YouTube

Ένα άτομο που εμπλέκεται σε δραστηριότητες hacking είναι γνωστό ως χάκερ και ορισμένες εταιρείες απασχολούν χάκερ ως μέρη του προσωπικού υποστήριξης. Αυτοί οι τύποι χάκερ χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους για να βρουν ατέλειες στο σύστημα ασφαλείας της εταιρείας, για να αποτρέψουν την κλοπή ταυτότητας και άλλα εγκλήματα που σχετίζονται με τον υπολογιστή εναντίον της εταιρείας.

Υπάρχουν διάφορα είδη hackers: οι πιο κοινοί είναι οι λευκοί, μαύροι και γκρι.

Οι λευκοί χακάρουν για να ελέγξουν τα δικά τους συστήματα ασφαλείας για να γίνουν πιο ασφαλή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αποτελούν μέρος του ίδιου οργανισμού.

Οι μαύροι χακάρουν για να πάρουν τον έλεγχο του συστήματος για προσωπικό τους κέρδος. Καταστρέφουν, κλέβουν ακόμη και εμποδίζουν τους εξουσιοδοτημένους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο σύστημα, έχοντας κενά και αδυναμίες στο σύστημα.

Οι γκρι είναι άτομα που έχουν δεξιότητες hacking και πολύ καλές γνώσεις υπολογιστών, οι οποίοι βρίσκουν “τρύπες”/ προβλήματα στα συστήματα ασφαλείας δικτύων και ενημερώνουν τους υπεύθυνους ώστε να λύσουν το πρόβλημα. Αν και ο σκοπός τους είναι να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και όχι να βλάψουν κάποιον θεωρούνται και πάλι παράνομοι.

Τι είναι το cracking;

Ενώ το hacking είναι η διαδικασία εισβολής συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών χωρίς άδεια για να αποκτηθεί πρόσβαση σε αυτά, για καλούς ή κακούς σκοπούς, το cracking είναι η ίδια πρακτική αν και με εγκληματική πρόθεση. Ωστόσο, είναι γενικά  λιγότερο επιβλαβής.

Ένας cracker είναι κάποιος που σπάει σε ένα δίκτυο, σπάει κωδικούς πρόσβασης ή άδειες σε προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ή με άλλους τρόπους παραβιάζει εσκεμμένα την ασφάλεια των υπολογιστών. Λειτουργούν επίσης ως μαύροι χάκερ : αποκτώντας πρόσβαση στους λογαριασμούς των χρηστών και κάνοντας κατάχρηση των πληροφοριών αυτών σε δίκτυα. Μπορούν να κλέψουν πληροφορίες πιστωτικής κάρτας, να καταστρέψουν σημαντικά αρχεία, να αποκαλύψουν κρίσιμα δεδομένα και πληροφορίες ή προσωπικά στοιχεία και να τα πουλήσουν για προσωπικά κέρδη.

Η διαφορά μεταξύ hacking και cracking

Η βασική διαφορά είναι ότι ένας χάκερ χρησιμοποιεί τις εκτεταμένες γνώσεις του σχετικά με την λογική και τον κώδικα του υπολογιστή, ενώ ένας cracker ψάχνει τις ‘πίσω” πόρτες στα προγράμματα και τις εκμεταλλεύεται. Οι χάκερ εισέρχονται στα συστήματα ασφαλείας με μοναδικό σκοπό τον έλεγχο των κενών στο σύστημα και εργάζονται για την αποκατάστασή τους, ενώ οι Cracker το κάνουν για εγκληματικούς και παράνομους λόγους ή για προσωπικά κέρδη.

 

Πηγή: Dignited