Γονείς, Οικογένεια, Ψυχική υγεία

Γονείς, αφήστε τα παιδία σας να αποτύχουν…

Πολλές φορές οι γονείς από την αγάπη τους και τις φιλοδοξίες τις δικές τους, τις οποίες μεταβιβάζουν στα ίδια τα παιδιά τα πιέζουν αθέμιτα στο τι να σπουδάσουν.

Σύμφωνα με τη καθηγήτρια και συγγραφέα Jessica Lahey, η ίδια αναφέρει ότι τα παιδιά πρέπει να είναι ευτυχισμένα να επικοινωνούν τις ανάγκες τους, τις επιθυμίες τους και όχι να είναι αγχωμένα και φοβισμένα. Η ίδια η Lahey, παραθέτει στη διδασκαλία της το έργο ενός ψυχολόγου του Wendy Grolnick, όπου έκανε ένα πείραμα έβαλε ζευγάρια μητέρων με τα παιδιά τους σε ένα δωμάτιο, στη συνέχεια άφησε μόνα τους τα παιδιά να εκτελέσουν μια εργασία, ο ίδιος παρατήρησε ότι όσα παιδιά είχαν ελεγκτικές μητέρες δεν μπόρεσαν να επιτελέσουν το έργο όταν υπήρχε βαθμός δυσκολίας.

Το πείραμα αυτό έδειξε ότι παιδιά που μεγαλώνουν με ελεγκτικούς γονείς στη δυσκολία δεν επιμένουν τα παρατούν και απογοητεύονται, αντίθετα παιδιά με υποστηρικτικούς γονείς στη δυσκολία επιμένουν, επικεντρώνονται και μελετούν ώστε να φέρουν εις πέρας το έργο.

Οι συμβουλές τύπου «αφήστε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν και ας αποτύχουν», φαίνονται δύσκολες να εφαρμοστούν, αλλά χρειάζεται επιμονή και υπομονή για να φτάσει κανείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από ότι νομίζουν οι γονείς, αυτό βέβαια εξαρτάται από τους ίδιους τους γονείς να το καταλάβουν και να μπορέσουν να το αποδεχτούν. Τα παιδιά μπορούν π.χ. να είναι σε θέση να φροντίζουν τα προσωπικά τους πράγματα και να καθαρίζουν το δωμάτιο τους.

Είναι επίσης σημαντικό να επαινούμε και να επιβραβεύουμε τα παιδιά για κάθε προσπάθεια που καταβάλλουν είτε επιτυχημένη είτε αποτυχημένη, ώστε να έχει κίνητρο το κάθε παιδί να συνεχίζει στις δυσκολίες και να μην τα παρατάει.

Η Lahey, αναφέρει επίσης ότι πολλές φορές οι παππούδες είναι πιο υποστηρικτικοί στα παιδιά συγκριτικά με τους γονείς, καθώς επαινούν τα παιδιά ακόμα και στις αποτυχίες και στα δύσκολα, επιπροσθέτως κάνει αναφορά για τους δασκάλους οι οποίοι δεν είναι αντίπαλοι για τα παιδιά και πως εάν συζητούν οι μαθητές με τους δασκάλους μπορούν να αποφευχθούν πολλά προβλήματα.

 

Το πιο σημαντικό μήνυμα: αποτυχία=επιτυχία

 

Με πληροφορίες από Quartz