Ανθρώπινες Σχέσεις, Ψυχική υγεία

Εθελοντισμός | Τα οφέλη του για την ψυχική υγεία

Γράφει η Δήμητρα Ασημάκη

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και τη βοήθειά τους, ώστε να επωφεληθούν οι συνάνθρωποί τους. Είναι μία αξιοσημείωτη πρακτική, η οποία πέρα από την ικανοποίηση της παροχής βοήθειας στους άλλους, παρέχει πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία του ατόμου και του συνόλου.

 1. Δημιουργεί μία αίσθηση του “ανήκειν”

Ο εθελοντής γίνεται μέλος μίας ομάδας και δημιουργεί ένα κοινωνικό δίκτυο με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ιδέες και θέληση να βοηθήσουν τους άλλους. Δημιουργεί έτσι δεσμούς φιλίας, συνεργασίας και αναπτύσσει το σεβασμό του απέναντι στη διαφορετικότητα.

 1. Μπορεί να βελτιώσει και τη σωματική υγεία

Ο εθελοντισμός μας κρατά δραστήριους και ενεργούς και προωθεί κατα αυτό τον τρόπο μία καλή φυσική κατάσταση. Η προσφορά βοήθειας στους άλλους έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, όπως και χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και χρόνιου πόνου.

Η σωματική και η ψυχική υγεία είναι στενά συνδεδεμένες και αλληλοεπηρεάζονται. Το να προσφέρουμε εθελοντικά βοήθεια και βελτιώνει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, παρέχοντας έτσι ψυχικά και κατ’ επέκταση σωματικά οφέλη.

 1. Η γενναιοδωρία αυξάνει την ευτυχία

Θυμάστε την τελευταία φορά που κάνατε κάτι εθελοντικά ή προσφέρατε τη βοήθειά σας σε κάποιον; Πώς νιώσατε μετά από αυτή την πράξη; Συνήθως η απάντηση περιλαμβάνει θετικά συναισθήματα. Ο εθελοντισμός έχει συσχετιστεί με αισθήματα ευφορίας και μειωμένη κατάθλιψη. Η αιτία για αυτό μπορεί να βρεθεί και στη βιολογία. Η βλεμματική επαφή και το χαμόγελο ενεργοποιούν την παραγωγή της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που οδηγεί στη μείωση του άγχους.

 1. Μπορείς να βελτιώσεις τη διάθεση των ανθρώπων γύρω σου

Τα συναισθήματα μπορεί να λειτουργήσουν μεταδοτικά. Αν ένας άνθρωπος νιώθει θετικά συναισθήματα και την επιθυμία να προσφέρει αυτό μεταφέρεται και στους γύρω του, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να θέλουν και οι ίδιοι να προσφέρουν. Ένας εθελοντής συχνά αλληλεπιδρά με άτομα από διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια και με διαφορετικές κουλτούρες. Η επικοινωνία και η προσπάθεια κατανόησης του άλλου καλλιεργεί το σεβασμό και την ανεκτικότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις.

 1. Αυξάνει το βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή

Είναι πολύ σημαντικό για τους περισσότερους ανθρώπους να έχουν μία αίσθηση σκοπού και νοήματος στη ζωή τους. Ο εθελοντισμός ενισχύει αυτή την αίσθηση του σκοπού μέσα από την προσφορά βοήθειας στους άλλους. Νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας όταν κάνουμε κάτι καλό για τους συνανθρώπους μας. Οι εθελοντές τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, καθώς αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους, μαθαίνουν καινούρια πράγματα και θέτουν και επιτυγχάνουν κοινούς στόχους.

Χρήσιμες συμβουλές  για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει εθελοντισμό

 1. Βρείτε ένα θέμα ή σκοπό που σας ενδιαφέρει
 2. Αναγνωρίστε τις ικανότητες και γνώσεις που μπορείτε να προσφέρετε
 3. Δημιουργείστε ένα βιογραφικό για την εθελοντική οργάνωση που σας ενδιαφέρει
 4. Αποφασίστε για τις ώρες που μπορείτε να διαθέσετε εβδομαδιαία σε αυτή τη δράση
 5. Κάνετε μία έρευνα για τις εθελοντικές οργανώσεις του ενδιαφέροντός σας οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κοινότητά σας
 6. Λάβετε όλες τις σχετικές πληροφορίες για τη θέση που σας ενδιαφέρει
 7. Κάνετε αίτηση
 8. Παρακολουθήστε την εκπαίδευση που απαιτείται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα
 9. Δείξτε επαγγελματισμό
 10. Αξιολογείτε τακτικά τις εθελοντικές εμπειρίες σας, σκεφτείτε σε τι μπορείτε να βελτιωθείτε καθώς και όλα όσα αποκομίζετε από αυτές

Πηγή: sydney.edu.au