Γονείς, Εγκλήματα, Έφηβος, Κοινωνία, Μη κατηγοριοποιημένο, Οικογένεια, Παιδιά, Ψυχική υγεία

Επιθέσεις με μαχαίρι και νεανική βία: Γιατί συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Τα μαχαίρια εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν την χρήση να διευκολύνουν την ζωή μας είτε κατά την διάρκεια του φαγητού είτε για να κόψουμε κάτι. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως που υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας, έχουν αποκτήσει και μία άλλη χρήση και οι επιθέσεις με μαχαίρι γίνονται όλο και πιο συχνές. Τις περισσότερες φορές οι δράστες είναι ανήλικοι ή νεαροί πολίτες. Οι λόγοι που οδηγούνται στην συγκεκριμένη πράξη ποικίλλουν και μπορεί να είναι διαφορετικοί ανάλογα την περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα, κάποιοι από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι:

 • Η απουσία των γονιών από την ζωή των παιδιών. Κάποιοι γονείς δυστυχώς δεν επιβλέπουν τα παιδιά τους και πολλές φορές μπορεί να μπλέξουν με ανθρώπους που έχουν κακή επιρροή πάνω τους, να ενταχθούν σε συμμορίες και να φτάσουν στο σημείο να κάνουν επιθέσεις με μαχαίρι.
 • Το διαζύγιο των γονιών, η απώλεια ενός γονέα ή μία μετακόμιση- Ψυχολογικοί παράγοντες. Όταν ένα παιδί χάνει έναν από τους γονείς του επηρεάζεται ψυχολογικά. Το ίδιο συμβαίνει και με το διαζύγιο των γονιών του ή με μία μετακόμιση και την αλλαγή περιβάλλοντος. Τέτοιες περιπτώσεις χρειάζονται την βοήθεια ενός παιδοψυχολόγου διότι το παιδί μπορεί να προβεί σε ενέργειες που δεν το εκφράζουν απόλυτα λόγω της αλλαγής της ζωής του.
 • Ψυχική ασθένεια. Συχνό είναι επίσης να γίνονται τέτοιες επιθέσεις από ανθρώπους που δεν είναι καλά ψυχικά και χρειάζονται επίβλεψη γιατρού.
 • Τοξικό περιβάλλον. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο επίσης το να γεννιούνται παιδιά μέσα σε τοξικά περιβάλλοντα όπου οι γονείς αποτελούν το λάθος πρότυπο για τα παιδιά τους. Τοξικομανείς, αλκοολικοί ή εγκληματίες δίνουν το λάθος παράδειγμα στα παιδιά τους κάνοντας τα να ακολουθήσουν αυτούς τους δρόμους. Μία άλλη εκδοχή είναι ότι τα παιδιά νιώθουν ότι δεν μπορούν οι γονείς τους να τα προστατέψουν και για αυτό τον λόγο έχουν ένα μαχαίρι μαζί τους για προστασία. Συνήθως τέτοια περιστατικά συμβαίνουν σε φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές.
 • Αβεβαιότητα και μη εμπιστοσύνη στις Αρχές. Δυστυχώς πολλοί νέοι σήμερα δεν έχουν εμπιστοσύνη στις Αρχές είτε επειδή δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν κάποιες υποθέσεις είτε επειδή δεν κάνουν αρκετές περιπολίες, νιώθουν απροστάτευτοι και για αυτό τον λόγο έχουν ένα μαχαίρι μαζί τους όπου πάνε.
 • Επιρροή από βίαια βίντεο-παιχνίδια. Πολύ συνηθισμένο φαινόμενο είναι τα παιδιά να παίζουν βίαια παιχνίδια στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και να υιοθετούν και αυτά μία βίαιη συμπεριφορά.
 • Ανισότητα. Είναι η αιτία για πολλά εγκλήματα, όχι μόνο για επιθέσεις με μαχαίρι αλλά και σε αυτή την περίπτωση η ανισότητα και το γεγονός ότι δεν δίνονται σε όλους ευκαιρίες μπορεί να αποτελέσει τον λόγο της επίθεσης.

Παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις με μαχαίρι είναι ένα συχνό φαινόμενο που τρομάζει πολύ κόσμο να κυκλοφορεί ελεύθερα, υπάρχουν τρόποι προφύλαξης:

 • Σε περίπτωση που βρεθείτε να απειλείστε από κάποιον στον δρόμο που κρατάει μαχαίρι, φύγετε γρήγορα και κρατήστε απόσταση.
 • Ποτέ να μην μπείτε στην διαδικασία να μιλήσετε στον άνθρωπο που κάνει την επίθεση πιστεύοντας ότι θα τον πείσετε να αφήσει το μαχαίρι.
 • Πηγαίντε κατευθείαν στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα να καταγγείλετε το γεγονός και αναφέρετε στις Αρχές αν κάποιος σας φαίνεται ύποπτος.
 • Ποτέ να μην έχετε μαζί σας μαχαίρι ακόμα και αν νιώθετε ότι το χρειάζεστε, είναι παράνομο.
 • Άν το παιδί σας δέχεται μπούλινγκ ή απειλείται από κάποιον καλό είναι να μην έχει μαζί του μαχαίρι ακόμα και αν σας φαίνεται καλή ιδέα ώστε να προστατέψει τον εαυτό του αλλά να πάτε να το καταγγείλετε στις Αρχές.
 • Να ενημερώσετε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν στην κοινωνία και στις συμμορίες.
 • Να βάλετε όρια στα παιδιά σας και να υπάρχει έλεγχος για το ποιοί άνθρωποι είναι γύρω τους.
 • Να είστε ένα θετικό πρότυπο για τα παιδιά σας γιατί τα παιδιά μαθαίνουν από αυτά που βλέπουν και βιώνουν.
 • Οι Αρχές να αυστηροποιήσουν την ποινή για τις επιθέσεις με μαχαίρια και για την μεταφορά τους.
 • Τέλος αντί να έχουμε και εμείς μαζί μας για προστασία ένα μαχαίρι μπορούμε να αγοράσουμε την συσκευή που δημιούργησε ο μαθητής Τζόζεφ Μπέντλεϊ η οποία σταματάει την απώλεια αίματος μέσα σε 30 δευτερόλεπτα μετά την επίθεση με μαχαίρι μέχρι να φτάσουν στο σημείο οι ειδικοί.

Συμπερασματικά, οι επιθέσεις με μαχαίρι είναι ένα πρόβλημα της εποχής μας που δυστυχώς δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως αλλά μπορεί να μειωθεί αρκετά ο βαθμός συχνότητας του αν τηρούμε τους τρόπους προφύλαξης. 

 

Eπιμέλεια κειμένου:  Ανδρονίκη Σερεμέτη, φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Πηγές:

https://theconversation.com/knife-crime-causes-and-solutions-editors-guide-to-what-our-academic-experts-say-113318

https://www.mylondon.news/news/west-london-news/7-reasons-being-given-knife-15921862

https://www.bbc.com/news/uk-england-leicestershire-57692160

http://www.knifecrimes.org/Parents.html