Εκπαιδευτικοί Οδηγοί, Τεχνολογία

Πώς να αυξήσετε την ασφάλεια στο ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi) του σπιτιού σας- πρακτικός οδηγός

Το router είναι ίσως το πιο σημαντικό gadget που έχει κάποιος στο σπίτι του. Ελέγχει όλη την εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση, ενεργώντας ως φρουρός για να βεβαιωθείτε ότι τίποτα επικίνδυνο δεν μπαίνει και τίποτα ευαίσθητο δεν βγαίνει. Ελέγχει την πρόσβαση στο οικιακό σας δίκτυο Wi-Fi και μέσω αυτού συνδέονται όλα τα τηλέφωνα, τα tablet, οι φορητοί υπολογιστές σας και πολλά άλλα. Εάν κάποιος άλλος αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το δίκτυο – είτε ένας απομακρυσμένος χάκερ είτε ο διπλανός σας γείτονας – μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλες σας τις συσκευές και τις προσωπικές σας πληροφορίες. Έχοντας αυτό υπόψη, είναι σημαντικό να διατηρήσετε τον δρομολογητή σας ασφαλή. Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα βήματα δεν είναι πολύ δύσκολα ή χρονοβόρα και θα μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο.

Ακολουθούν μερικές απλές αλλά σημαντικές εργασίες για τη βελτίωση της ασφάλειας του δικτύου σας.

Βήμα 1:  Αλλάξτε το όνομα του προεπιλεγμένου οικιακού σας δικτύου

Εάν θέλετε να ασφαλίσετε καλύτερα το οικιακό σας δίκτυο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε το όνομα του δικτύου Wi-Fi, γνωστό και ως SSID (Service Set Identifier).   Η αλλαγή του προεπιλεγμένου ονόματος του Wi-Fi σας καθιστά δυσκολότερο για τους κακόβουλους εισβολείς να γνωρίζουν τον τύπο του δρομολογητή που έχετε. Εάν ένας εγκληματίας στον κυβερνοχώρο γνωρίζει το όνομα κατασκευαστή του δρομολογητή σας, θα ξέρει τι ευπάθειες έχει αυτό το μοντέλο και, στη συνέχεια, θα προσπαθήσει να τις εκμεταλλευτεί. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να μην ονομάσετε το οικιακό σας με ένα όνομα που να προδίδει τον ιδιοκτήτη του. Δεν θέλετε να γνωρίζουν με την πρώτη ματιά ποιο ασύρματο δίκτυο είναι δικό σας όταν υπάρχουν πιθανώς τρία ή τέσσερα άλλα γειτονικά Wi-Fi. Επίσης, να θυμάστε ότι η αποκάλυψη πάρα πολλών προσωπικών πληροφοριών σε ένα όνομα ασύρματου δικτύου μπορεί να σας εκθέσει σε σοβαρό κίνδυνο υποκλοπής της ταυτότητάς σας.

Βήμα 2: Βεβαιωθείτε ότι έχετε ορίσει έναν ισχυρό και μοναδικό κωδικό πρόσβασης για να ασφαλίσετε το ασύρματο δίκτυό σας

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι κάθε ασύρματος δρομολογητής έρχεται με ένα προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης, το οποίο απαιτείται για την εγκατάσταση και τη σύνδεση του δρομολογητή σας. Είναι εύκολο όμως για τους χάκερ να το μαντέψουν, ειδικά αν γνωρίζουν τον κατασκευαστή. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αλλάξετε και τα δύο αμέσως. Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης πρέπει να έχει τουλάχιστον 20 χαρακτήρες και να περιλαμβάνει αριθμούς, γράμματα και διάφορα σύμβολα.

Βήμα 3: Αυξήστε την ασφάλεια του Wi-Fi ενεργοποιώντας την κρυπτογράφηση δικτύου

Τα ασύρματα δίκτυα διαθέτουν πολλές γλώσσες κρυπτογράφησης, όπως WEP, WPA ή WPA2. Το WPA2 σημαίνει Wi-Fi Protected Access 2, αποτελεί πρωτόκολλο ασφαλείας και τρέχον πρότυπο στον κλάδο (τα δίκτυα WPA2 είναι σχεδόν παντού) και κρυπτογραφεί την κίνηση σε δίκτυα Wi-Fi. Αντικαθιστά επίσης το παλαιότερο και λιγότερο ασφαλές WEP (Wired Equivalent Privacy) και αποτελεί αναβάθμιση της αρχικής τεχνολογίας WPA (Wi-Fi Protected Access).   

Βήμα 4: Απενεργοποιήστε το ασύρματο οικιακό δίκτυο όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι

Προκειμένου να ασφαλίσετε το δίκτυό σας, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε το ασύρματο οικιακό δίκτυο, σε περίπτωση παρατεταμένων περιόδων μη χρήσης. Θα πρέπει να κάνετε το ίδιο πράγμα με όλες τις συσκευές σας που χρησιμοποιούν καλώδια Ethernet, όταν δεν θα είστε στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, κλείνετε τυχόν παράθυρα ευκαιριών που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν κακόβουλοι χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση, ενώ είστε μακριά. Ακολουθούν μερικά πλεονεκτήματα της απενεργοποίησης του ασύρματου δικτύου σας:

  • Λόγοι ασφαλείας – Απενεργοποιώντας τις συσκευές δικτύου σας, ελαχιστοποιείτε τις πιθανότητες να γίνετε στόχος χάκερ
  • Προστασία από υπερτάσεις – Όταν απενεργοποιείτε τη συσκευή δικτύου σας, μειώνετε επίσης την πιθανότητα ζημιάς από υπερτάσεις ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Μείωση θορύβου – Αν και τα σύγχρονα οικιακά δίκτυα είναι πολύ πιο αθόρυβα αυτές τις μέρες, η απενεργοποίηση του ασύρματου οικιακού δικτύου σας μπορεί να προσθέσει ηρεμία στο σπίτι σας.

Βήμα 5: Πού βρίσκεται ο δρομολογητής στο σπίτι σας;

Πιθανότατα δεν το έχετε σκεφτεί στην αρχή, αλλά η θέση που έχετε τοποθετήσει το Wi-Fi στο σπίτι σας μπορεί επίσης να επηρεάσει την ασφάλειά σας. Τοποθετήστε τον ασύρματο δρομολογητή όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο του σπιτιού σας. Γιατί; Πρώτα απ’ όλα, θα παρέχει ίση πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού σας. Δεύτερον, δεν θέλετε το εύρος των ασύρματων σημάτων σας να φτάνει πάρα πολύ έξω από το σπίτι σας, όπου μπορεί εύκολα να υποκλαπεί από κακόβουλα άτομα. Για αυτόν τον λόγο, σας συνιστούμε να μην τοποθετήσετε τον ασύρματο δρομολογητή σας κοντά σε ένα παράθυρο, καθώς δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει το σήμα να εξέρχεται από το σπίτι σας.

Βήμα 6: Απενεργοποίηση απομακρυσμένης πρόσβασης

Οι περισσότεροι δρομολογητές σάς επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση στη διεπαφή τους μόνο από μια συνδεδεμένη συσκευή. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά επιτρέπουν την πρόσβαση ακόμη και από απομακρυσμένα συστήματα. Μόλις απενεργοποιήσετε την απομακρυσμένη πρόσβαση, κανείς δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις ρυθμίσεις απορρήτου του δρομολογητή σας από μια συσκευή που δεν είναι συνδεδεμένη στο ασύρματο δίκτυό σας.

Βήμα 7: Διατηρείτε πάντα το λογισμικό του δρομολογητή σας ενημερωμένο

Το λογισμικό αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ασφάλειας του ασύρματου δικτύου σας. Το λογισμικό περιέχει ελαττώματα που μπορούν να γίνουν τρωτά σημεία και να αξιοποιηθούν από τους χάκερ. Δυστυχώς, πολλοί ασύρματοι δρομολογητές δεν διαθέτουν την επιλογή αυτόματης ενημέρωσης του λογισμικού τους, οπότε θα πρέπει να το κάνετε χειροκίνητα. Ακόμα και για εκείνα τα δίκτυα Wi-Fi που μπορούν να ενημερωθούν αυτόματα, εξακολουθεί να απαιτείται από εσάς να ενεργοποιήσετε αυτήν τη ρύθμιση. Μεγάλη σημασία έχει η  ενημέρωση του λογισμικού, η οποία μπορεί να αποτρέψει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να εκμεταλλευτούν διάφορες ευπάθειες του συστήματός σας και να σας προκαλέσουν ζημιές.

Πηγή: https://heimdalsecurity.com/blog/home-wireless-network-security/