Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Elon Musk | Ο “ιός των woke“

Γράφει ο Στέλιος Κaλτσάς, φοιτητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

O Elon Musk φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Real Time With Bill Maher του HBO και μίλησε για τον “ιό των αφυπνισμένων μυαλών” και την “woke κουλτούρα”. Σύμφωνα με τον Musk, αυτός ο ιός είναι μια επικίνδυνη τάση που απειλεί τον πολιτισμό, καθώς ενθαρρύνει την αποδοχή και την προώθηση ιδεολογιών που διχάζουν την κοινωνία και δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια της αντίληψης και της επιστημονικής σκέψης.

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι η άποψη αυτή έχει και διαφορετικές αντιλήψεις και δεν συμφωνούν όλοι με αυτήν την άποψη. Ορισμένοι θεωρούν ότι η “woke κουλτούρα” προάγει την ευαισθητοποίηση στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και αυξάνει την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Elon Musk εξήγησε ότι οι άνθρωποι που επηρεάζονται από τον “ιό των αφυπνισμένων μυαλών” αγνοούν την επιστημονική μέθοδο και αντί αυτού αποδέχονται αναληθείς ισχυρισμούς και αντιλήψεις χωρίς να υποβάλλουν σε κριτική και ανάλυση. Επιπλέον, επεσήμανε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί συχνά οδηγούν σε διχασμό και αποκλεισμό των ανθρώπων, αντί να ενώνουν την κοινωνία και να βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων.

Σημαντικό είναι να επισημάνουμε ότι αυτή η άποψη δεν είναι αντιπροσωπευτική της γενικότερης στάσης του Elon Musk γιατί είναι γνωστός για την υποστήριξή του στην επιστημονική μέθοδο και στην επιστημονική ακρίβεια, καθώς και για την προσήλωσή του στην προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής προόδου.

Ωστόσο, έχει εκφραστεί και σε άλλες περιστάσεις αρνητικά για την “woke κουλτούρα”, την οποία θεωρεί υπερβολικά πολιτικά ορθή και εκτός πραγματικότητας και αναφέρεται σε ένα φαινόμενο το οποίο έχει διαφορετικές εκδοχές και ερμηνείες ανάλογα με το περιβάλλον και το πλαίσιο στο οποίο εμφανίζεται.. Οι αντιδράσεις στα σχόλιά του στην εκπομπή του Bill Maher ήταν διχαστικές, καθώς κάποιοι τον υποστήριξαν για τις απόψεις του, ενώ άλλοι τον κατηγόρησαν για αντικοινωνική συμπεριφορά και έλλειψη συναισθηματικής ευαισθησίας.

Ο Musk ανέφερε ότι η “woke κουλτούρα” είναι ένα παράδειγμα της απειλής αυτής της τάσης, καθώς θεωρεί ότι επικεντρώνεται περισσότερο στην αναζήτηση ενός επαίσχυντου εχθρού για να αποδοκιμαστεί, παρά στην πραγματική αντιμετώπιση των πραγματικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Επίσης, εξήγησε ότι ο “ιός των αφυπνισμένων μυαλών” μπορεί να οδηγήσει σε μια κοινωνία που θα αποδοκιμάζει την επιστήμη και την τεχνολογική πρόοδο, κάτι που θεωρεί ανησυχητικό.

Τέλος, τόνισε ότι η κριτική και η αναζήτηση βελτίωσης είναι απαραίτητες, αλλά αυτές πρέπει να γίνονται με εποικοδομητικό τρόπο και με βάση την επιστημονική αλήθεια και όχι με βάση τα πολιτικά συμφέροντα.

Πηγές:

https://deadline.com/2023/04/bill-maher-elon-musk-trade-notes-wokeness-cancel-culture-ai-potential-dangers-1235341596/