Ψυχική υγεία

Ελευθερία σημαίνει να υποστηρίζεις τον κόσμο που έχεις μέσα σου

Από την Μάρη Γαργαλιάνου, 

Από ένα δημόσιο στάτους στο προφίλ σου δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου, μέχρι το πώς θα μιλήσεις στο παιδί σου για τα όρια. Η ανάσα σου τα πρωινά με υγρασία, η αγκαλιά που τόσο επιθυμείς να χωθείς και να κλάψεις αν το νιώθεις γιατί πιέστηκες αρκετά το τελευταίο διάστημα, το μοίρασμα με την κολλητή σου, η καλημέρα και το χαμόγελο σε έναν άσχετο περαστικό γιατί απλά… Το ένιωσες.

Ελευθερία σημαίνει να υποστηρίζεις τον κόσμο που έχεις μέσα σου. Το γέλιο, τη χαρά, το δάκρυ και τις σκέψεις σου. Χρόνια ολόκληρα μυήθηκες στο να τα βάζεις όλα κάτω απ’ το χαλί. Τα δικά σου δεν ήταν ποτέ «τόσο σημαντικά» σε σύγκριση με τα δεινά που μάστιζαν και επιμένουν να μαστίζουν τον κόσμο. Ναι, πάντα υπάρχουν και «χειρότερα». Ναι, οφείλουμε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη που πατάμε στα πόδια μας γερά και είμαστε υγιείς, όμως όχι… το να υποτιμούμε τον κόσμο μέσα μας, είναι λάθος. Πρόσεχε… λάθος.

Όσο τα βάζεις κάτω απ’ το χαλί, μαζεύονται και ύστερα πιέζουν. Μια, δυο, τρεις και αν έχεις σκληραγωγημένες αντοχές τέσσερις, πέντε, έξι… άνθρωπος είσαι, θα σκάσεις. Όσο πιέζεσαι από τις προσδοκίες των άλλων, τα «πρέπει» και τα «μη» τους, μένεις στάσιμος και μπερδεύεσαι γιατί κάπου κάπου ξεχνάς ποιος πραγματικά είσαι και τι αληθινά θες. Να σε ακούς! Να λαμβάνεις υπόψη σου το παιδί μέσα σου, τα «θέλω» του, τη γκρίνια του, τα προβλήματά του, την όρεξή του για όνειρο και… παιχνίδι.

Να σε ακούς και να μη σταματάς για κανένα λόγο, άνθρωπο και θεό να το κάνεις. Θέλεις να μιλήσεις; Μίλα. Θέλεις να κλάψεις; Κλάψε. Θέλεις να μοιραστείς ένα σου πρόβλημα; Κάνε το. Θέλεις απλά ένα ολόκληρο πρωινό να βουλιάξεις στον καναπέ σου και να πιάσεις ψιλή κουβεντούλα με την πάρτη σου; Κάνε το! Και υποστήριξέ το χωρίς ενοχές γιατί απλά δε χρειάζεται να υπάρχουν.

Η ζωή είναι σαν τα reaction στα status του Facebook. Υπάρχουν πράγματα και άνθρωποι που μας αρέσουν, ή που μας αρέσουν πάρα πολύ, που μας κάνουν να λυνόμαστε στα γέλια, ή να θυμώνουμε, να βουρκώνουμε, ή να αισθανόμαστε αηδία και it’s ok. Όπως υποστηρίζουμε τις απόψεις μας στα posts καλό είναι αυτό να το κάνουμε και με τη ζωή μας. Με τον κόσμο μέσα μας. Χωρίς ενοχές και χωρίς δεύτερη σκέψη!