Εφαρμογές, Τεχνολογία

Είναι η δραστηριότητα της Apple επιζήμια για το χώρο της τεχνολογίας;

Γράφει η Μαρίσια Στουραΐτη

Ο φακός της επικαιρότητας εστιάζει έντονα στη διαμάχη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των φορέων απόδοσης της δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της Apple. Υπάρχει σοβαρό κατηγορητήριο έναντι της εταιρείας για παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά, με την ίδια να αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράβαση της προσάπτεται και να κάνει λόγο για προβλήματα που προκύπτουν εις βάρος της με τις εν λόγω κατηγορίες.

Η αυτοκρατορία της Apple κατηγορείται πρωτίστως από την αμερικανική ποινική δικαιοσύνη και κρίνεται αναξιόπιστη λόγω της μονοπωλιακής θέσης που διεκδικεί στο marketing των smartphones, όπως φαίνεται μέσα από τις δραστηριότητες της. Οι καταγγελίες  εις βάρος της αφορούν την παραβίαση της ομοσπονδιακής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ στο πέρασμα των δεκαετιών, κατά τις οποίες αυξήθηκε η ισχύς της ανεξέλεγκτα. Η εταιρεία κατηγορείται ότι έχει διαμορφώσει μία τακτική κατά την οποία παρέχει αναβαθμισμένα προνόμια αποκλειστικά και μόνο στους κατόχους Iphone  διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, κάτι το οποίο δε συμβαίνει στην αλληλεπίδραση με τρίτες εταιρείες , αυτές λόγου χάρη που διαθέτουν λογισμικό android.  Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί η ελαχιστοποίηση της ανάλυσης , της ταχύτητας και της ποιότητας όταν ανταλλάσσονται κείμενα πολυμέσων και φωτογραφίες , κάτι το οποίο δε συμβαίνει όταν η ανταλλαγή γίνεται μεταξύ δύο κατόχων Ιphone.

Τα πρόσωπα στον χώρο της δικαιοσύνης, καθώς και οι ανταγωνίστριες εταιρείες διαμαρτύρονται έντονα ότι η εταιρεία της Apple δρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να βελτιστοποιήσει το συμφέρον του κολοσσού που έχει χτίσει, παραγκωνίζοντας την κοινώς αποδεκτή συνθήκη μεταξύ των εταιριών για υγιή ανταγωνισμό στο χώρο της τεχνολογίας. Δυσχεραίνει τη θέση των άλλων εταιριών , έχοντας κατοχυρώσει ένα σύστημα αγοραπωλησίας εφαρμογών και έχοντας αντλήσει προμήθειες και αυξημένα ποσοστά κέρδους με κάθε τρόπο.

Η απάντηση από την πλευρά της Apple σε αυτό το κατηγορητήριο μοιάζει να είναι αφοπλιστικά ειλικρινής, καθώς δήλωσε ότι το κατηγορητήριο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όπως και ότι θα υπερασπιστεί την άρνηση του σθεναρά. Η δικαιοσύνη από την πλευρά της τονίζει ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για ήδη παράνομη δραστηριότητα , τα οποία οδήγησαν στην αγωγή εναντίον της εταιρείας.  Συγκεκριμένα αναφέρεται στο κατηγορητήριο ότι έχει επιχειρήσει στο παρελθόν να εξασφαλίσει παράνομα την αγορά smartphone μέσα από ένα δίκτυο συμβατικών όρων που βλάπτουν από μηνύματα κειμένου ως πληρωμές μέσω τηλεφώνου. Επίσης, για να εξασφαλίσει το μονοπωλιακό της προνόμιο απέκλεισε την πρόσβαση του κοινού σε καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες ροής cloud χρησιμοποιώντας τον έλεγχό της στο IOS, το λειτουργικό σύστημα Iphone. Aκόμα κατηγορείται ότι υποβάθμισε τον τρόπο εμφάνισης των μηνυμάτων  μεταξύ android και Iphone ενώ  ‘’ μπλόκαρε ‘’  και τη δυνατότητα  ανταγωνιστικής λειτουργίας smartwatch και iphone όπως επίσης και πληρωμών.

Στη λίστα του κατηγορητηρίου έρχεται να προστεθεί και η δήλωση ενός επιχειρηματία τεχνολογίας του Eric Migicovsky , ο οποίος  ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Apple ‘’ακύρωσε’’ την προσπάθεια του να γεφυρώσει το χάσμα επικοινωνίας μεταξύ τηλεφώνων με λογισμικό android και iOS, τερματίζοντας γρήγορα την εφαρμογή που δημιούργησε με ονομασία Beeper Mini. Ουσιαστικά , το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ( DOJ) είναι να σταματήσει η Apple να ασκεί μονοπωλιακή χειραγώγηση στις ανταγωνίστριες εταιρείες  και να χρησιμοποιεί το κατάστημα εφαρμογών της για να μπλοκάρει καινοτόμες εφαρμογές. Σαφές καθιστά, επίσης, το αίτημά του το δικαστήριο να φρενάρει- μπλοκάρει  τους περιορισμούς που υπέβαλε η Apple, ώστε να εμποδίσει άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, smartwatches , ψηφιακά πορτοφόλια και άλλες τεχνολογίες να ενσωματωθούν στο iPhone. H Apple από την πλευρά της φαίνεται για ακόμα μία φορά να παραμερίζει τις ενστάσεις και την κριτική για τις αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές της και να ισχυρίζεται ότι παλεύει για την καινοτομία ,την ασφάλεια και την προστασία του απορρήτου των ατόμων , μέσα από τον τεχνολογικό της ιστό, ο οποίος είναι φιλικός προς όλες της κατευθύνσεις.

Μετά από τις έντονες πιέσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης των ΗΠΑ  για την αλλαγή των πολιτικών και πρακτικών ανταγωνισμού της εταιρείας, ενσωματώθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση , η οποία στην ουσία αναγκάζει την Apple να κάνει σημαντικές προσαρμογές και να συμμορφωθεί με τον Ευρωπαϊκό Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Σε αυτή την περίπτωση η Apple φάνηκε να ανταποκρίθηκε θετικά, δηλώνοντας ότι θα επιτρέψει στους χρήστες του εμπορικού μπλοκ να κατεβάσουν εφαρμογές από καταστήματα εφαρμογών τρίτων. Ωστόσο, ήδη κατηγορήθηκε κυρίως από την Epic Games που κατασκευάζει το βιντεοπαιχνίδι Fortnite για παραβίαση αυτής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ,καθώς δήλωσε ότι η Apple  την εμπόδισε να ξεκινήσει το δικό της κατάστημα εφαρμογών στο iOS, οδηγώντας έτσι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διερεύνηση της υπόθεσης. Οι δύο αυτές εταιρείες είχαν βρεθεί και στο παρελθόν σε δικαστική διαμάχη στο αμερικανικό πλαίσιο.

Η Apple από την εποχή που έκανε την πρώτη της εμφάνιση διεκδικούσε έναν ηγετικό ρόλο στον χώρο της τεχνολογίας , αντιμετωπίζοντας τις άλλες εταιρείες ως πιθανόν ‘’θυγατρικές’’  της και σίγουρα κατώτερων δυνατοτήτων. Επιχείρησε με κάθε τρόπο να αποτελεί η ίδια τον ορισμό και τον έλεγχο του ανταγωνισμού και της καινοτομίας, εστιάζοντας κυρίως στη βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται στους συνδρομητές- πελάτες της. Η αγωγή που έγινε εις βάρος της για την παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας  φαίνεται να επηρέασε την τιμή της μετοχής της στο χρηματιστήριο, η οποία σημείωσε  καθοδική πορεία κατά 3%, ωστόσο πέρα από τη μερική της δυσφήμιση στο ευρύτερο κοινό δε φάνηκε να ζημιώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η επόμενη μέρα στον χώρο της τεχνολογίας βρίσκει τις κυβερνήσεις  εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσπαθούν να συντελέσουν εξισορροπητικό ρόλο μεταξύ των εταιρειών και να θέτουν κυρίως στόχους προς υλοποίηση, με τους κυριότερους από αυτούς να είναι η προαγωγή του υγιούς ανταγωνισμού και η έμπρακτη εφαρμογή του αντιμονοπωλιακού νόμου στη σύγχρονη ψηφιακή οικονομία.

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2024/03/21/tech/apple-sued-antitrust-doj/index.html