Εγκλήματα, Κοινωνία, Τεχνητή Νοημοσύνη

Εικόνες γυμνών παιδιών που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη σοκάρουν την ισπανική πόλη Almendralejo

Μεταφράζει η Μαρία Μηνούδη, φοιτήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας

Μια πόλη της Νότιας Ισπανίας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά την αποκάλυψη ότι γυμνές φωτογραφίες νεαρών κοριτσιών που είχαν δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να το γνωρίζουν.

Οι γυμνές φωτογραφίες είχαν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας φωτογραφίες των  κοριτσιών στις οποίες ήταν πλήρως ντυμένες και πολλές από αυτές  προέρχονταν από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια, αυτές επεξεργάστηκαν από μία εφαρμογή που δημιουργεί πλαστές εικόνες, όπου το άτομο απεικονίζεται χωρίς ρούχα.

Μέχρι τώρα, πάνω από 20 κορίτσια ηλικίας μεταξύ 11 έως 17 έχουν πέσει θύματα μέσω της  χρήσης αυτής της εφαρμογής στην περιοχή Almendralejo. Μια μέρα η κόρη μου βγήκε από το σχολείο και μου είπε: “Μαμά, κυκλοφορούν φωτογραφίες μου χωρίς μπλούζα”, λέει η María Blanco Rayo, μητέρα μιας 14χρονης που είχε πέσει θύμα. “Τη ρώτησα αν είχε τραβήξει γυμνές φωτογραφίες του εαυτού της και μου απάντησε: “Όχι, μαμά, αυτές είναι ψεύτικες φωτογραφίες κοριτσιών που δημιουργούνται συχνά αυτή τη περίοδο και υπάρχουν και άλλα κορίτσια στην τάξη μου, στα οποία έχει συμβεί αυτό”.

Η μητέρα αναφέρει ότι οι γονείς των 28 κοριτσιών που έπεσαν θύμα έχουν δημιουργήσει μια ομάδα υποστήριξης στην πόλη. Η αστυνομία διεξάγει τώρα έρευνα και σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 11 αγόρια της περιοχής έχουν εντοπιστεί ως εμπλεκόμενα είτε στη δημιουργία των εικόνων είτε στη διακίνησή τους μέσω των εφαρμογών WhatsApp και Telegram. Οι ερευνητές εξετάζουν, επίσης, τον ισχυρισμό ότι υπήρξε απόπειρα εκβιασμού ενός κοριτσιού χρησιμοποιώντας την ψεύτικη φωτογραφία της. Ο αντίκτυπος που είχαν οι πλάστες φωτογραφίες των κοριτσιών διαφέρει σε κάθε περίπτωση. Η  Blanco Rayo αναφέρει πως η κόρη της το αντιμετωπίζει καλά αλλά υπάρχουν και κάποια κορίτσια τα οποία δεν θέλουν να βγουν από το σπίτι.

Το Almendralejo είναι μια πόλη με πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκους, η οποία είναι γνωστή για την παραγωγή ελιών και κόκκινου κρασιού.  Δεν είναι όμως συνηθισμένη στην ξαφνική προσοχή που έφερε αυτή η υπόθεση, καθιστώντας την πόλη εθνικό πρωτοσέλιδο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια  μιας από τις μητέρες των κοριτσιών, της Miriam Al Adib, η οποία είναι γυναικολόγος και χρησιμοποίησε το ήδη εξέχον προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  για να θέσει το θέμα αυτό στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στην Ισπανία.

Αν και πολλές από τις εικόνες της τεχνητής νοημοσύνης πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι, η υπόθεση ήρθε στο φως μόλις τις τελευταίες ημέρες, αφού η Δρ Adib δημοσίευσε ένα βίντεο που καθησυχάζει τα κορίτσια που επλήγησαν αλλά και τους γονείς τους. “Δεν γνωρίζαμε πόσα παιδιά είχαν τις εικόνες, ούτε αν είχαν μεταφορτωθεί σε πορνογραφικούς ιστότοπους – είχαμε όλους αυτούς τους φόβους”, λέει. “Όταν πέφτεις θύμα ενός εγκλήματος, αν σε ληστέψουν, για παράδειγμα, υποβάλλεις καταγγελία και δεν κρύβεσαι επειδή ο άλλος σου προκάλεσε βλάβη. Αλλά με τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσης το θύμα συχνά νιώθει ντροπή, κρύβεται και αισθάνεται ένοχο. Ήθελα λοιπόν να δώσω αυτό το μήνυμα: δεν φταις εσύ”.

Οι ύποπτοι για την υπόθεση είναι ηλικίας μεταξύ 12 και 14 ετών. Η ισπανική νομοθεσία δεν καλύπτει συγκεκριμένα τη δημιουργία εικόνων σεξουαλικής φύσης όταν πρόκειται για ενήλικες, αν και η δημιουργία τέτοιου υλικού με τη χρήση ανηλίκων θα μπορούσε να θεωρηθεί παιδική πορνογραφία. Μια άλλη πιθανή κατηγορία θα ήταν η παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Στην Ισπανία, οι ανήλικοι μπορούν να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες μόνο από την ηλικία των 14 ετών και πάνω.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει ανησυχία ακόμη και στους ντόπιους που δεν εμπλέκονται. “Όσοι από εμάς έχουμε παιδιά ανησυχούμε πολύ”, λέει η Gema Lorenzo, μια ντόπια γυναίκα που έχει έναν γιο, ηλικίας 16 ετών και μια κόρη, ηλικίας 12 ετών. “Ανησυχούμε για δύο πράγματα, αν έχεις γιο, ανησυχείς μήπως έχει κάνει κάτι τέτοιο και αν έχεις κόρη ανησυχείς ακόμη περισσότερο, γιατί πρόκειται για μια πράξη βίας”.

Ο Francisco Javier Guerra, ένας άλλος κάτοικος, λέει ότι ευθύνονται και οι γονείς των εμπλεκόμενων αγοριών. “Θα έπρεπε να είχαν κάνει κάτι νωρίτερα, όπως να τους πάρουν τα τηλέφωνα ή να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή που να ενημερώνει τους γονείς τι κάνουν τα παιδιά τους με το τηλέφωνό τους”.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες υποθέσεις γίνονται ειδήσεις στην Ισπανία. Νωρίτερα φέτος, η τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησε φωτογραφίες της τραγουδίστριας Rosalia χωρίς μπλούζα, οι οποίες αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Γυναίκες από διάφορα μέρη του κόσμου μου έχουν γράψει εξηγώντας μου ότι τους έχει συμβεί αυτό και δεν ξέρουν τι να κάνουν”, λέει η Miriam Al Adib. “Αυτή τη στιγμή αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Η μόνη διαφορά είναι ότι στο Almendralejo έχουμε κάνει φασαρία γι’ αυτό”. Η ανησυχία είναι ότι εφαρμογές, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στο Almendralejo γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες.

Ο Javier Izquierdo, επικεφαλής του τμήματος προστασίας των παιδιών στη μονάδα κυβερνοεγκλήματος της εθνικής αστυνομίας, δήλωσε στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι αυτού του είδους τα εγκλήματα δεν περιορίζονται πλέον “στον τύπο που κατεβάζει υλικό παιδικής πορνογραφίας από το Dark Web ή από κάποιο κρυφό φόρουμ στο διαδίκτυο”. Πρόσθεσε ότι “Αυτό προφανώς εξακολουθεί να συμβαίνει, αλλά τώρα οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η πρόσβαση που έχουν οι ανήλικοι σε τόσο νεαρή ηλικία σε τέτοια τεχνολογία, όπως σε αυτή την περίπτωση”.

Πηγή:

 https://www.bbc.com/news/world-europe-66877718