Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Eιδικοί ασφαλείας προειδοποιούν τους γονείς για την ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών τους στο διαδίκτυο

Τονίζουν να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο τι δημοσιεύετε σχετικά με τα παιδιά σας στο διαδίκτυο, μήνυμα το οποίο στέλνει και μια μητέρα μετά από την ανάρτηση μιας εικόνας της κόρης ως βρέφος στο διαδίκτυο που κατέληξε να είναι viral.

Επιλέξτε έναν ιστότοπο κοινωνικών μέσων, από το Instagram, το Facebook και το Twitter: καθημερινά δημοσιεύονται χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο, απο περήφανους γονείς για τα παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα ή για μια αστεία στιγμή. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν οι φωτογραφίες τους είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο, οποιοσδήποτε μπορεί να τις πάρει στα χέρια του εκεί έξω. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι γονείς δεν έχουν ιδέα για το πού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Αυτό ακριβώς αντιμετώπισε η Ashley Sweeney όταν μοιράστηκε μια εικόνα της κόρης της Olivia που φορούσε κοστούμι τις απόκριες, με αστεία ρολά στα μαλλιά. “Δεν είχα ιδέα ότι επρόκειτο να πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις”, δήλωσε η Sweeney.

ΑΒC 6

Η εικόνα έγινε viral και άρεσε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, ακόμη και σε διασημότητες όπως ο ράπερ Snoop Dog. “Ήταν παντού, τότε άρχισα να νιώθω νευρικότητα, ένιωσα σαν να μην μπορούσα να προστατεύσω το παιδί μου εκείνη την στιγμή”, είπε η Sweeney.

Είναι φυσικό να θέλετε να μοιραστείτε τις αξιολάτρευτες στιγμές του παιδιού σας και τις χαριτωμένες φωτογραφίες και βίντεο στα κοινωνικά μέσα, αλλά οι ειδικοί τονίζουν ότι κάθε γονέας πρέπει να λάβει προφυλάξεις. Ο εμπειρογνώμονας της κυβερνοασφάλειας, Lowell Bowdle δήλωσε ότι οι γονείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις ρυθμίσεις απορρήτου που περιορίζουν ποιος μπορεί να δει τις δημοσιεύσεις. Ο  Bowdle λέει επίσης ότι οι γονείς θα πρέπει να δίνουν προσοχή πριν μοιραστούν μια φωτογραφία της πραγματικής τοποθεσίας ενός παιδιού ή κάτι που θα μπορούσε να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με το σπίτι ή το σχολείο. “Μπορεί να έχετε χιλιάδες ξένους που βλέπουν επίσης αυτές τις πληροφορίες και μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους που δεν θέλετε πραγματικά να κοιτάξουν τις φωτογραφίες αυτές”, δήλωσε ο Bowdle.

Όσο για τη Sweeney, έχει μάθει το μάθημά της και οι λογαριασμοί των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης της είναι πλέον ιδιωτικοί και από τώρα και στο εξής, μοιράζεται λιγότερα πράγματα.

Τέλος, κάτι άλλο που λένε οι ειδικοί είναι ότι οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν είναι ότι κάθε online εικόνα από το παιδί σου δημιουργεί τώρα το ψηφιακό αποτύπωμα για το μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι εικόνες θα είναι εκεί έξω στο διαδίκτυο και θα μπορούσαν να υπάρχουν για πάντα.

Με πληροφορίες από abc6