Διαδίκτυο, Παιδιά

Εφαρμογές για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Πρωτοποριακές εφαρμογές και η τεχνολογία ανοίγουν νέες πόρτες εκμάθησης των παιδιών. H τεχνολογία έχει τη δύναμη να παρέχει γνώση σε όλο τον κόσμο ασχέτως ηλικίας ή επιπέδου. Υπάρχουν κάποιες εφαρμογές που βοηθούν στην επικοινωνία, την κοινωνικοποίηση και την αύξηση των δεξιοτήτων των παιδιών. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι αναδείξει ακριβώς τέτοιες εφαρμογές και τη χρησιμότητα τους.

Awakee Morning Routine Planner:

Είναι μια εφαρμογή διαχείρισης χρόνου κατά την οποία το παιδί οργανώνει τις δραστηριότητες ρουτίνας και το πρόγραμμά του γενικότερα,όπως να βουρτσίζει τα δόντια του, να αθλείται κ.α

Calm Counter Social Story and Anger Management Tool

Αυτή η εφαρμογή βοηθά παιδιά που ταλανίζονται με ειδικά προβλήματα όπως άγχος, προβλήματα θυμού, κοινωνικές προκλήσεις,να αναγνωρίσουν πότε χρειάζονται ένα διάλειμμα και να εξασκηθούν στην αντιμετώπιση των θεμάτων τους με ηρεμία.

First Then Visual Schedule HD

Η πολυσχιδής δημιουργία της εφαρμογής αυτής βοηθάει σε μεγάλο βαθμό παιδιά με μαθησιακές ή αναπτυξιακές δυσκολίες, άγχος, έλλειψη προσοχής ακόμα και με δυσκολίες επεξεργασίας πληροφοριών.

Hopster Saturday Club: Empathy

Βοηθάει το παιδί να καταλάβει τα αισθήματα του και μπορεί να διαλέξει μεταξύ 3 δραστηριοτήτων: να γράφει καθημερινά σαν σε ημερολόγιο πως ένιωσε εκείνη τη μέρα, να παίξει παιχνίδια αναγνώρισης των συναισθημάτων και να κινεί εικόνες σαν παζλ για να δημιουργήσει διαφορετικά συναισθήματα.

MyLife Meditation

Οδηγεί τα παιδιά στην συγκέντρωση και στη διαλογή του να είναι ευγενικοί προς τους άλλους. Ακόμη βοηθάει να μπαίνουν σε μία διαδικασία αναγνώρισης των συναισθημάτων τους αλλά και να διατυπώνουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες.

Peppy Pals Sammy Helps Out

H εφαρμογή αυτή προσφέρει θετικά βίντεο, ιστορίες και θεματικά παιχνίδια που συμβάλλουν στην κοινωνική και συναισθηματική μάθηση. Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να βοηθούν τους φίλους τους και να αποδέχονται τις διαφορές.

Popplet

Είναι κατάλληλη για παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την οργανωτικότητα και τη μνήμη. Μέσω ζωγραφικής, εισαγωγής λέξεων και εικόνων δημιουργούν έναν δικό τους κόσμο ιδεών.

Proloquo2go

Είναι ιδανική για παιδιά που δυσκολεύονται με τον λόγο. Μαθαίνουν πως να εκφράζουν τις ανάγκες τους, τα θέλω τους και τα συναισθήματά τους.

Social Detective

Μέσα από βίντεο κυρίως μαθαίνουν διάφορες συμπεριφορές της καθημερινής ζωής επειδή τα βίντεο περιλαμβάνουν πραγματικά παιδιά και συμβουλές για να κατανοήσουν καλύτερα το τι μαθαίνουν.

The Social Express 2

Ωθεί τα παιδιά στο να αναπτύξουν δεξιότητες κοινωνικής ευαισθητοποίησης, αρχίζουν να κατανοούν πως αισθάνονται οι συνομήλικοι τους και αναπτύσσουν πολλαπλές κοινωνικές ικανότητες σημαντικές για την καθημερινή τους ζωή.

Πηγή:  commonsensemedia.org