Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

DogeCoin: τι συμβαίνει με το αμφιλεγόμενο κρυπτονόμισμα που έχει τρελάνει το διαδίκτυο. Επενδυτικό ρίσκο ή ευκαιρία;

Γράφει ο Γιώργος Καρανταΐδης, υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ. στην Επεξεργασία Σήματος και Ανάλυση Πληροφοριών,
Μηχανικός, MSc

Τους τελευταίους μήνες επικρατεί φρενίτιδα στο Διαδίκτυο γύρω από το κρυπτονόμισμα Dogecoin, η τιμή του οποίου από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί περισσότερο από 12.000%. Αυτό έχει κάνει πολλούς που δεν έχουν σχέση με τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων να ψάχνουν τρόπους, ώστε να επενδύσουν στο  Dogecoin με σκοπό το εύκολο και γρήγορο κέρδος.

To Dogecoin είναι ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε για πλάκα από τους μηχανικούς λογισμικού Jackson Palmer and Billy Markus το 2013 με έμβλημα ένα σκύλο Shiba Inu. Δημιουργήθηκε μέσα σε λίγες ώρες χωρίς κάποιο πλάνο για την μετέπειτα πορεία ή χρησιμότητά του. To Dogecoin δεν δημιουργήθηκε με σκοπό να εξελιχθεί σε ένα σοβαρό κρυπτονόμισμα -και ούτε σήμερα θεωρείται τέτοιο- έχοντας απεριόριστο θεωρητικά απόθεμα, καθώς παράγονται κάθε λεπτό 10.000 νέα νομίσματα. Γιατί όμως ενώ υπάρχουν πολλά σοβαρά projects στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, όπως είναι το γνωστό σε όλους μας Bitcoin, το Ether (Ethereum), το ADA (Cardano) και πολλά άλλα, ο κόσμος έχει επιλέξει το Dogecoin?  Η απάντηση εν πολλοίς κρύβεται πίσω από ένα τεράστιο όνομα. Elon Musk.

Ο CEO της Tesla Motors και της Space Elon Musk έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην εκτίναξη του Dogecoin κάνοντας το Twitter και τους εκατομμύρια ακολούθους του ανά τον κόσμο να ασχολούνται με αυτό. Με τακτικά του Tweet σχετικά με το Dogecoin τα ρεκόρ σπάνε το ένα πίσω από το άλλο. Ήταν στις 15 Απριλίου όταν μετά από ένα Tweet του Elon Musk, ξεκίνησε ακόμα ένα ράλι ανόδου για το Dogecoin. Συγκεκριμένα, ο Elon Musk πόσταρε έναν πίνακα του Ισπανού καλλιτέχνη Joan Miro τίτλο «Doge Barking at the Moon», παραφράζοντας τον αυθεντικό τίτλο «Dog Barking at the Moon». Πολλοί έχουν δει την αγορά του Dogecoin ως μία μορφή αντίθεσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι που ως ένα βαθμό το έχουν πετύχει. Ήταν 18 Ιουλίου του 2020, όταν ο Elon Musk με ένα Tweet έδειχνε μία αμμοθύελλα με το πρόσωπο ενός Shiba Inu να «σκεπάζει» το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Μέσα σε λίγα λεπτά το Dogecoin αυξήθηκε κατά 15%.

Ένα τεράστιο ρίσκο ή μία επενδυτική ευκαιρία?

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, καθώς η μανία που επικρατεί αυτή τη στιγμή με το Dogecoin αποτελεί ένα τεράστιο ρίσκο για τα χρήματα των ανθρώπων. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως το Dogecoin  δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό από εκείνα που θα το καθιστούσαν ως ένα σοβαρό κρυπτονόμισμα και η τιμή του καθορίζεται από καιροσκοπικά παιχνίδια μεγάλων επενδυτών. Όταν ένα και μόνο Tweet είναι ικανό να επηρεάσει δραματικά την τιμή ενός κρυπτονομίσματος, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.

Η έκρηξη στη ζήτηση των κρυπτονομισμάτων θα φέρει αναπόφευκτα και αύξηση στις οικονομικές απάτες. Πολλοί επιτήδειοι «οικονομικοί σύμβουλοι» ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους υποσχόμενοι τεράστια κέρδη από τα κρυπτονομίσματα. Απ’ ότι φαίνεται τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν και θα πρέπει να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας για όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις που συντελούνται.

Θα πρέπει, όμως, να είμαστε υποψιασμένοι όταν ακούμε για μεγάλα και εύκολα κέρδη, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι δεν πρέπει να επενδύουμε κάτι το οποίο δεν αντέχουμε να χάσουμε.