Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Cyber-stalking: Το φαινόμενο-μάστιγα για το οποίο λίγοι μιλούν

Το Cyber-Stalking είναι μια μορφή εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο που γίνεται όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να παρενοχλήσει ή να απειλήσει ένα άλλο άτομο ή επιχείρηση. Το Cyber-stalking περιλαμβάνει ουσιαστικά μια ομάδα ή ένα άτομο που παρενοχλεί άλλους σε απευθείας σύνδεση (online). Μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι για διασκέδαση και μερικές φορές μπορεί να γίνει πολύ εκφοβιστικό.

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθιστούν ευκολότερη την ανάπτυξή του. Δημιουργούν ένα έδαφος αναπαραγωγής και επιτρέπουν σε άτομα, που θα μπορούσαν να είναι οπουδήποτε στον κόσμο, να αποκρύπτουν την ταυτότητά τους χρησιμοποιώντας ψεύτικα προφίλ για να επιτεθούν στο θύμα τους ανά πάσα στιγμή, με πολύ μικρή πιθανότητα να τους πιάσουν ή να ταυτοποιηθούν.

Για τον επιτιθέμενο, μπορεί να υπάρχει μια αίσθηση της δικαιοσύνης στην επιδίωξη μιας συμπεριφοράς που θα ισοδυναμούσε με παρενόχληση. Για το θύμα, μπορεί να είναι από μια μικρή ενόχληση μέχρι ένα τεράστιο οικονομικό βάρος. Για παράδειγμα, κάποιος που να κάνει μια επίθεση μπορεί να υπερβαίνει την αποστολή πολλαπλών μηνυμάτων σχετικά με το θύμα, την αποστολή μηνυμάτων που είναι δυσφημιστικά και απειλούν  με τη βία. Οι επιτιθέμενοι μπορούν επίσης να εκμεταλλευτούν τα ευαίσθητα σημεία του θύματος τους για να τους εκβιάσουν – για παράδειγμα, εάν ο εισβολέας έχει αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς ή τα προφίλ του θύματός του.

Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος και να επηρεαστεί η συμπεριφορά των ανθρώπων στον κυβερνοχώρο, όπως:

  • Χρήση ενός ιδιωτικού δικτύου (VPN) για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και των συνήθων περιήγησης στο διαδίκτυο.
  • Κάντε όλους τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων να είναι ιδιωτικοί και δέχονται μόνο προσκλήσεις για σύνδεση από γνωστά άτομα.
  • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, με σύμβολα, γράμματα και αριθμούς. Αλλάξτε τακτικά τους κωδικούς πρόσβασής σας και μην χρησιμοποιείτε ποτέ τον ίδιο για διαφορετικούς λογαριασμούς.
  • Ποτέ μην μοιράζεστε την τοποθεσία σας στα κοινωνικά μέσα. Να γνωρίζετε ότι όταν ανεβάζετε φωτογραφίες μπορείτε να μοιραστείτε άθελα την τοποθεσία σας.

Mε πληροφορίες από Open Access Government