Social Media, Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Cyber Security Month | To Διαδίκτυο, o καλύτερος ντετέκτιβ της αστυνομίας

Είναι πλέον δεδομένο και αυταπόδεικτο πως το διαδίκτυο και συγκεκριμένα τα social media διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Αρκεί μόνο να παρατηρήσουμε τους γύρω μας και θα αντιληφθούμε αμέσως πως, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι σίγουρα κρατούν στο χέρι τους το κινητό τους. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.  

Άλλωστε, αυτή την καθημερινότητα προβάλλουμε και στα social media. Πόσο εύκολα σηκώνουμε το κινητό μας για να απαθανατίσουμε μια στιγμή; Πόσο εύκολα αναρτούμε πληροφορίες για εμάς, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι τη στιγμή που το κάνουμε θέτουμε αυτομάτως και τον εαυτό μας σε κίνδυνο; Πολύ εύκολα! 

Έχουμε στο μυαλό μας πως θα δημοσιεύσουμε απλώς μια φωτογραφία μας από τις διακοπές, με φίλους, από ένα βράδυ που διασκεδάσαμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους ή ακόμη κι ένα όμορφο τοπίο που αντικρίσαμε, γιατί αυτές οι ευχάριστες εικόνες θέλουμε να μας αντιπροσωπεύουν.  

Το γεγονός αυτό διευκολύνει αρκετά τον επίδοξο δράστη που θα θελήσει να μας κάνει κακό. Κι αυτό γιατί είναι σε θέση να γνωρίζει τα πάντα για εμάς. Πληροφορίες που εμείς οι ίδιοι του έχουμε δώσει απλόχερα, μέσω των προσωπικών μας λογαριασμών στα social media. Κάνοντας κοινοποίηση της τοποθεσίας μας, εκείνος που επιθυμεί να μας βλάψει γνωρίζει πού ακριβώς βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή και με ποιους.  

Φυσικά, δεν εννοείται να μην κάνουμε χρήση του διαδικτύου και των social, καθώς κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στη σφαίρα της πραγματικότητας και δεν είναι διόλου ρεαλιστικό να συμβεί.   

Πόσες φορές έχει συμβεί κάτι απροσδόκητο κι όλοι μας κάνουμε ασυνείδητα την κίνηση να βγάλουμε το κινητό και να το φωτογραφίσουμε/ βιντεοσκοπήσουμε; Αυτό που δεν σκεφτόμαστε, τουλάχιστον συνειδητά, όταν κάνουμε τέτοιες κινήσεις στα social media είναι πως δύναται να αποδειχθούν, εκτός από επικίνδυνες, εξίσου βοηθητικές. Κυριολεκτικά, μπορούν να μας σώσουν τη ζωή. Πώς γίνεται αυτό; 

Οτιδήποτε ανεβαίνει στο διαδίκτυο αποτελεί ψηφιακό αποτύπωμα. Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε κίνηση κάνουμε online αφήνει ίχνη, τα οποία πολλές φορές μπορούν να γίνουν ορατά στον οποιοδήποτε. Πέρα από την επικινδυνότητα που αυτό επιφέρει, δεδομένου ότι έτσι κινδυνεύουμε να γίνουμε έρμαιο του επίδοξου δράστη, παράλληλα λειτουργεί και ως αποτελεσματικό εργαλείο των αστυνομικών αρχών. 

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση εξαφάνισης, απαγωγής ή ακόμη και εγκλήματος, η αστυνομία μπορεί να ανιχνεύσει τις κινήσεις του θύματος στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να διαλευκανθεί η υπόθεση. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνομιλίες του θύματος στα social ή το στίγμα της τοποθεσίας που εκπέμπει το κινητό, έχουν συνδράμει στην εξιχνίαση εγκλημάτων.  

Το διαδίκτυο είναι ένα δυνατό όπλο στα χέρια της αστυνομίας, ακριβώς επειδή όλα είναι καταγεγραμμένα. Οτιδήποτε ανεβαίνει…μένει!  

#CyberSecurityMonth #CyberSecMonth