Διαδίκτυο, Εγκλήματα, Τεχνολογία

Η Apple επιτρέπει την αναφορά διαδικτυακών απατών στο App Store

Επιμέλεια: Μπεκιάρη Μαρίνα

Τους τελευταίους μήνες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των αλλεπάλληλων lockdowns, ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας, καθώς και των αγορών μας, στράφηκε προς το διαδίκτυο. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αύξηση των φαινομένων phising και των διαδικτυακών απατών κι υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση δράση. Η apple έκανε ένα πρώτο βήμα, επιτρέποντάς μας να αναφέρουμε εφαρμογές που ελλοχεύουν απάτες με μια νέα και βελτιωμένη εκδοχή της επιλογής για την αναφορά προβλήματος.

Όπως επισημαίνουν ο Richard Mazkewich κι ο “κυνηγός” απατών Kosta Eleftheriou, πλέον περιλαμβάνεται και η επιλογή “αναφορά απάτης” στο μενού του App Store. Μέχρι να κυκλοφορήσει το IOS15, ο μόνος τρόπος που μπορούσαμε να βρούμε την επιλογή αναφοράς ήταν να “σκρολάρουμε” μέχρι το τέλος της καρτέλας των εφαρμογών ή των παιχνιδιών στο App Store και να παραπεμφθούμε σε μια ιστοσελίδα, όπου θα χρειαζόταν να συνδεθούμε εκ νέου. Έπειτα, θα έπρεπε να επιλέξουμε ανάμεσα στα “αναφορά ύποπτης δραστηριότητας”, “αναφορά ζητήματος ποιότητας”, “αίτηση για αποζημίωση” κι “εύρεση υλικού”. Καμία από τις επιλογές δεν προσέφερε έναν ξεκάθαρο τρόπο για να γίνει αναφορά σε μια απάτη, ενώ η επιλογή “αναφορά ύποπτης δραστηριότητας” μας κατεύθυνε στο Apple Support. Επίσης, η Apple μας άφηνε να αναφέρουμε ένα “ζήτημα ποιότητας”, μόνο αν είχαμε ήδη πέσει θύματα απάτης κι είχαμε πληρώσει κάποιο χρηματικό ποσό.

Ωστόσο, φαίνεται ότι πλέον κάθε δωρεάν εφαρμογή, με τη δυνατότητα διεκπεραίωσης αγορών εντός της, προσφέρει την επιλογή “αναφορά προβλήματος”. Αν κι ακόμη υφίσταται η παραπομπή σε μια ιστοσελίδα που απαιτεί εκ νέου σύνδεση, σε γενικές γραμμές το βήμα αυτό αποτελεί μια πρόοδο. Φυσικά, το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Apple θα λάβει πράγματι δράση για αυτές τις αναφορές, καθώς σύμφωνα με το The Verge, η Apple διαθέτει 500 κριτικούς για τις εφαρμογές της, δηλαδή μικρό αριθμό συγκριτικά με τους 15.000 συντονιστές στο Facebook, τους 20.000 στο Google και τους 2.200 στο Twitter. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ίσως υπάρχει κίνηση και προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς ο Eleftheriou επισήμανε ότι η Apple ξεκίνησε διαδικασία πρόσληψης ερευνητή, του λεγόμενου “ASI Ερευνητή”, στις 8 Σεπτεμβρίου. “Οι ASI Ερευνητές είναι υπεύθυνοι για να διερευνούν τις εφαρμογές και τα trends που ελλοχεύουν απάτες, όπως κι οι εμπλεκόμενοι προγραμματιστές”, αναφέρει απόσπασμα από τη δημοσίευση για την θέση εργασίας. Η δημοσίευση αυτή, ωστόσο, έχει αφαιρεθεί από το διαδίκτυο. Ακόμη, η Apple άρχισε να επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν κριτική στις ίδιες τις εφαρμογές της, που είναι εγκατεστημένες σε κάθε iPhone. Εφαρμογές όπως ο Καιρός ή η Αριθμομηχανή μπορούν να λάβουν κριτική ενός αστεριού από θυμωμένους χρήστες.

Σίγουρα, τα παραπάνω βήματα δεν αποτελούν λύση στο ολοένα κι αυξανόμενο πρόβλημα των διαδικτυακών απατών, καθώς η διενέργεια περισσότερων δράσεων είναι αναγκαία. Οι δράσεις αυτές ωστόσο, συμβάλλουν στην άμβλυνση του προβλήματος, καθώς και στη διευκόλυνση των χρηστών της Apple και συνεπώς του App Store.

Πηγή: THE VERGE