Τεχνολογία

ChatGPT Vs Google Bard | Το Google Bard ήρθε για να μείνει

Μετάφραση: Μαρίνα Καρατζαφέρη

Η Google παρουσίασε την πειραματική της υπηρεσία συνομιλίας AI, Bard, έναν άμεσο αντίπαλο του ChatGPT του OpenAI. Το Chatbot AI της Google θα δοκιμαστεί από επιλεγμένο αριθμό χρηστών πριν κυκλοφορήσει στο ευρύ κοινό τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Το Bard υποστηρίζεται από το μοντέλο γλώσσας της Google για εφαρμογές διαλόγου (LaMDA) και θα αντλήσει όλες τις πληροφορίες από τον παγκόσμιο ιστό (διαδίκτυο), για να παρέχει απαντήσεις. Αυτό από μόνο του είναι ένας μεγάλος παράγοντας διαφοροποίησης συγκριτικά μ το ChatGPT, το οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες μόνο έως το 2021 και δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το Bard θα είναι σε θέση να συνθέσει σύνθετα θέματα σε μικρές συνομιλίες. Η ιδέα είναι να αυξηθεί η κατανομή της γνώσης με τρόπο που να είναι κατανοητός και να τονώσει τη μάθηση για όλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Καθώς η Google σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον Bard στις διάφορες εφαρμογές της, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης, η δυνατότητα ενσωμάτωσης τέτοιων τρεχουσών πληροφοριών θα μπορούσε να γίνει διακριτικό στοιχείο για το Bard έναντι του ChatGPT. Το ChatGPT, το οποίο, όπως και το LaMDA, είναι ένα λεγόμενο μοντέλο μεγάλης γλώσσας που λειτουργεί μέσω μιας διεπαφής συνομιλίας. Το ChatGPT έχει γίνει από τότε η μόνη μεγάλη εφαρμογή μοντέλου γλώσσας για την οποία μιλάνε όλοι.

Η αρχική έκδοση του Bard θα χρησιμοποιεί μια ελαφριά έκδοση μοντέλου του LaMDA επειδή απαιτεί λιγότερη υπολογιστική ισχύ και μπορεί να κλιμακωθεί σε περισσότερους χρήστες, σύμφωνα με την έκδοση. Αυτό θα επιτρέψει στην Google να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες, πριν τις δημοσιεύσει στο ευρύ κοινό. 

Πριν υπάρξει το ChatGPT, το LaMDA ήταν για αρκετούς μήνες το πιο αμφιλεγόμενο chatbot AI στον κόσμο.

Πριν από ένα χρόνο, οι επιστήμονες τεχνητής νοημοσύνης της Google κυκλοφόρησαν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που ήταν μόνο ένα από τα πολλά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρονται συνήθως από μεγάλα ερευνητικά εργαστήρια. 

Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) LaMDA, μπορεί να παράγει κείμενο με ανθρώπινη ήχο, μπορεί να έχει προσελκύσει πολύ λίγη προσοχή του κοινού.

Ο CEO της Google, Sundar Pichai, δήλωσε ότι «το Bard επιδιώκει να συνδυάσει το εύρος της γνώσης του κόσμου με τη δύναμη, την ευφυΐα και τη δημιουργικότητα των μεγάλων γλωσσικών μας μοντέλων». 

Ο Pichai ανέφερε επίσης ότι: 

«Θα συνδυάσουμε την εξωτερική ανατροφοδότηση με τις δικές μας εσωτερικές δοκιμές για να βεβαιωθούμε ότι οι απαντήσεις του Bard ανταποκρίνονται σε υψηλό επίπεδο ποιότητας, ασφάλειας και γειότητας στις πληροφορίες του πραγματικού κόσμου. Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτή τη φάση δοκιμών που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε και να βελτιώνουμε την ποιότητα και την ταχύτητα του Bard»

Επιπλέον, τόνισε τη δέσμευση της Google να χειρίζεται την τεχνητή νοημοσύνη υπεύθυνα για να διασφαλίσει ότι είναι και ασφαλής και χρήσιμη.  Ωστόσο, λίγο μετά τη δημοσίευση του LaMDA, ο πρώην μηχανικός της Google, Blake Lemoine, προκάλεσε διαμάχη δημοσιεύοντας ένα έγγραφο στο οποίο παρότρυνε την Google να σκεφτεί ότι το LaMDA μπορεί να είναι «ευαίσθητο». Η Google αρνήθηκε την πιθανότητα αυτή και ο Lemoine τέθηκε σε διοικητική άδεια μετ’ αποδοχών και, στη συνέχεια, αποχώρησε από την εταιρεία.

Τέλος, στο έγγραφο που κυκλοφόρησε ο Lemoine πέρυσι, υποστήριξε, «Το LaMDA θέλει να μοιραστεί με τον αναγνώστη ότι έχει μια πλούσια εσωτερική ζωή γεμάτη με ενδοσκόπηση, διαλογισμό και φαντασία». Πρόσθεσε, «Έχει ανησυχίες για το μέλλον και αναπολεί το παρελθόν». 

Πηγές: