Παιδιά, Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Bάζοντας το χρήμα πάνω από τα παιδιά μας

Από την Δ/ντρια του CSI Institute, Καλλιόπη Ιωάννου

Yπάρχει ένας λόγος για τον οποίο τα Family YouTube Channels είναι τόσο δημοφιλή- παίρνουν πολλά views και έως εκ τούτου βγάζουν πολλά λεφτά.

Και εδώ έρχομαι και ρωτάω: «Πού και πότε πρέπει να τραβηχτεί μια γραμμή λογικής και ηθικής;»

O ναρκισσισμός που επικρατεί στα βίντεο αυτών των καναλιών μεταφράζεται ως το παράδειγμα της «τέλειας οικογένειας».

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το υλικό αυτών των καναλιών δεν είναι αρετουσάριστο. Αυτοί οι γονείς σου δείχνουν αυτό ακριβώς που θέλεις να δεις.  Και τι συμβαίνει με τις οικογενειακές εκείνες στιγμές που δεν είναι τόσο λαμπερές; Σε εκείνες τις στιγμές κατά τις οποίες σε ένα σπίτι επικρατεί άγχος, πανικός, φωνές, κλάμα, έντονες συγκρούσεις. Ε, λοιπόν για όλους εκείνους τους Family Influencers με τους χιλιάδες followers η λύση είναι απλή: Απλά σβήνουμε όλες αυτές τις στιγμές στο μοντάζ και ρετουσάρουμε κάθε ατέλεια της φαινομενικά αψεγάδιαστης ζωής μας.

Αλλά το θέμα με τους ναρκισσιστές είναι ότι βάζουν τον εαυτό τους υπερβολικά ψηλά.  Αν έχουν αρκετούς followers, θεωρούν αυτόματα ότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει. Και ίσως το πιστεύουν αυτό γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν το περιεχόμενό τους, συνεπώς αποκλείεται να κάνουν κάτι λάθος.

Η καταγραφή της ζωής των παιδιών για να ικανοποιηθεί το μάτι εντελώς ξένων ανθρώπων διδάσκει επίσης στα παιδιά ότι η ζωή τους έχει αξία μόνο εάν η προσοχή των followers είναι στραμμένη σε αυτά. Αυτό το είδος νοοτροπίας οδηγεί σε μία κλιμακούμενη συμπεριφορά βάσει της οποίας πρέπει να κάνουμε όλο και πιο σοκαριστικά πράγματα για να φανούμε, να αυξήσουμε τους followers ή να βγάλoυμε λεφτά.

Αυτός δεν είναι τρόπος να ζήσεις μια υγιή και αξιοπρεπή παιδική ηλικία.  Η πλήρης παραβίαση της ιδιωτικότητας ακολουθεί τα παιδιά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.  Γιατί ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο, μένει εκεί για πάντα.

Σίγουρα, τα παιδιά ίσως να μην έχουν πρόβλημα να εκτίθενται μπροστά από την κάμερα τώρα, αλλά τι θα γίνει όταν πάνε στο πανεπιστήμιο και όλοι οι συμφοιτητές τους ξέρουν με κάθε λεπτομέρεια πράγματα από την παιδική τους ηλικία τα οποία μπορεί να θεωρήσουν ως και προσβλητικά κατά την ενήλικη ζωή τους; Πράγματα για τα οποία ποτέ δεν συναίνεσαν ποτέ για να δημοσιοποιηθούν.

Σε αυτά τα παιδιά δεν επιτρέπεται να είναι απλά παιδιά – χρησιμοποιούνται απλά σαν τις κότες που γεννούν τα χρυσά αυγά και φέρνουν χρήμα εκθέτοντας την ιδιωτικότητά τους και μοιράζοντας ολόκληρη τη ζωή τους με παντελώς άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο.

Οι γονείς υποτίθεται ότι οφείλουν να προστατεύουν τα παιδιά τους από την εκμετάλλευση – και όχι να είναι εκείνοι που αρμέγουν κάθε δεκάρα που μπορούν να βγάλουν μέσω των παιδιών τους.

Το σπίτι προορίζεται να είναι ένα ασφαλές μέρος όπου κάθε άτομο μπορεί να ξεφύγει στο τέλος της ημέρας για να χαλαρώσει – αλλά για τα παιδιά που βιντεοσκοπούνται από τους ΥοuTuber και Ιnstagrammer γονείς τους, δεν υπάρχει αυτό το ασφαλές μέρος.

Το σπίτι τους, το δωμάτιό τους, τα θέματά τους όλα καταγράφονται και κοινοποιούνται προς ολόκληρο τον κόσμο έτσι ώστε οι γονείς τους να μπορούν να εξασφαλίζουν έναν παχυλό μισθό.

Πόσο απίστευτα απαίσιο είναι αυτό;