Γονείς, Οικογένεια, Παιδιά

Back to school | 7 συμβουλές για ομαλή επιστροφή στα θρανία

Η φετινή επιστροφή στα σχολεία είναι κάπως διαφορετική. Μετά από αρκετούς μήνες απουσίας από τις σχολικές τάξεις τα παιδιά καλούνται να επιστρέψουν στη δια ζώσης εκπαίδευση. Οι συνθήκες που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες ήταν πρωτόγνωρες, ωστόσο έγιναν η νέα καθημερινότητα όλων.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι δύσκολη για αρκετά παιδιά. Έχει προηγηθεί το καλοκαίρι που χαρακτηρίζεται από παιχνίδι, ξεγνοιασιά, ελεύθερο χρόνο, ύπνο μέχρι αργά και καθόλου διάβασμα. Όσο όμως ευχάριστη κι αν είναι αυτή η περίοδος για όλους, έρχεται η στιγμή που τελειώνει και πρέπει να επιστρέψει ο καθένας στο πρόγραμμά του.

Είναι σημαντικό να εφαρμόσουν οι γονείς μερικές αλλαγές πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν πιο εύκολα στη νέα καθημερινότητα. Ειδικά φέτος, αυτή η διαδικασία κρίνεται αναγκαία καθώς τα παιδιά απείχαν για μεγάλο διάστημα από τις σχολικές τάξεις και ίσως να αισθάνονται μεγαλύτερο άγχος και ανασφάλεια να επιστρέψουν σε αυτές.

7 συμβουλές για ομαλή επιστροφή στα θρανία:

  1. Καθιερώστε ένα πρόγραμμα ύπνου. Το καλοκαίρι συνήθως δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο ύπνου για τα παιδιά. Πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς καλό είναι τα παιδιά να κοιμούνται νωρίς ώστε να ξυπνούν με όρεξη και ξεκούραστα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δραστηριότητες της ημέρας.

  2. Περιορίστε την ενασχόληση με τηλεόραση, κινητό, τάμπλετ. Ο ελεύθερος χρόνος που υπάρχει το καλοκαίρι επιτρέπει στα παιδιά να παίζουν πολλές ώρες με κάποια ηλεκτρονική συσκευή. Με την επιστροφή στο σχολείο ο ελεύθερος χρόνος μειώνεται. Είναι σημαντικό οι γονείς να θέσουν όρια στις ημέρες και τις ώρες που θα ασχολούνται τα παιδιά με αυτές τις συσκευές προκειμένου να μη κουράζονται και παραμελούν το διάβασμα και τις δραστηριότητές τους.

  3. Κάντε μαζί με τα παιδιά τα ψώνια για τη νέα σχολική χρονιά. Αφήστε ελεύθερο το παιδί να επιλέξει μόνο του τα απαραίτητα για το σχολείο. Αυτά τα αντικείμενα θα τα χρησιμοποιεί καθημερινά και είναι σημαντικό να του αρέσουν για να είναι το διάβασμα πιο ευχάριστο.

  4. Κανονίστε συνάντηση με τους συμμαθητές. Είναι σημαντικό το παιδί να αναθερμάνει τις διαπροσωπικές σχέσεις με τους συμμαθητές του προτού επιστρέψει στο σχολείο. Με αυτό το τρόπο μειώνεται το άγχος της πρώτης μέρας αφού το παιδί ξέρει ότι βρίσκεται ανάμεσα σε φίλους του.

  5. Συζητήστε για προσδοκίες και νέες δραστηριότητες. Μιλήστε με το παιδί για τις προσδοκίες της σχολικής χρονιάς και τα νέα πράγματα που πρόκειται να μάθει. Ενθαρρύνετέ το να ξεκινήσει μία νέα δραστηριότητα ή να συνεχίσει κάποια που ίσως αναγκάστηκε να διακόψει λόγω της πανδημίας.

  6. Κάντε αλλαγές στο υπνοδωμάτιο. Οι αλλαγές μπορούν να φτιάξουν τη διάθεση του παιδιού και να κάνουν τον χώρο διαβάσματος πιο ελκυστικό στα μάτια του. Ακόμα και μικρές αλλαγές όπως το να αλλάξετε το γραφείο ή να τοποθετήσετε έναν μαυροπίνακα μπορούν να βοηθήσουν.

  7. Εξηγείστε τις νέες συνθήκες και τους κανόνες υγιεινής που χρειάζεται να ακολουθεί. Συζητείστε με το παιδί τη σημασία που έχει η χρήση μάσκας και η τήρηση των κανόνων υγιεινής τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και εκτός. Ρωτήστε το πώς νιώθει με αυτή τη νέα συνθήκη και ακούστε τους προβληματισμούς. Δώστε ειλικρινείς απαντήσεις στο παιδί φροντίζοντας όμως να παρέχετε ασφάλεια και όχι φόβο.

Καλή Σχολική Χρονιά !