Social Media, Ανθρώπινες Σχέσεις, Διαδίκτυο, Ψυχική υγεία

Αυτοκτονικές τάσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι γίνεται; Γιατί ολοένα και περισσότερα κρούσματα;

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και ακούμε περισσότερα κρούσματα κυρίως εφήβων, στο να βλάπτουν τον εαυτό τους για θέματα εκφοβισμού που δέχονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυτοκτονία και τα social media σχετίζονται καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν σχεδόν όλοι οι νέοι, κάποιες φορές ακολουθούνται από τους ίδιους και δέχονται το καθετί που διαβάζουν χωρίς να εξετάζουν το σκοπό και το κίνητρο, παρά να ακούν και να ακολουθούν επίσημα άρθρα από τα μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον στην κατάσταση αυτή μεγάλο ρόλο για θέματα βλαπτικής συμπεριφοράς, σχετίζονται και με το φύλο και την ηλικία. Άτομα τα οποία θα προβούν σε αυτή την πράξη είναι, άτομα τα οποία δέχονται εκφοβισμό από άλλους που είναι πιο χειριστικοί απέναντί τους, τους κάνουν να νιώθουν ενοχές και φόβο, τα άτομα αυτά συνήθως είναι πιο ευάλωτα, σε πιο σκληρές προσωπικότητες. Από την άλλη προσωπικότητες που μπορούν και χειραγωγούν και υποκινούν πιο ευάλωτες προσωπικότητες σε αυτοβλαπτικές συμπεριφορές, διατρέχουν και αυτοί τον ίδιο και μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας εξαιτίας άλλων ψυχολογικών προβλημάτων και διαταραχών προσωπικότητας.

Όλο και πιο συχνά κρίνεται από ειδικούς η επιτακτική ανάγκη για την ενημέρωση στις σχολικές κοινότητες για θέματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού, αυτοκτονικών συμπεριφορών, μέτρα πρόληψης και αποφυγής τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων.

Η πρόληψη και η παρέμβαση στην αυτοκτονία είναι ουσιαστικής σημασίας και θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν γονείς, δάσκαλοι, καθηγητές και τα ίδια τα παιδιά-έφηβοι. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως τέτοιες καταστάσεις εκφοβισμού θα πρέπει να αναγνωρίζονται και στο σχολείο από τους ίδιους τους καθηγητές, ώστε οι συμπεριφορές bullying να θεωρούνται ευκαιρία για υποστήριξη και συμβουλευτική των νέων κυρίως πιο ευάλωτων προσωπικοτήτων. Στην προκειμένη περίπτωση, μαζί με τη βοήθεια ειδικών ψυχικής υγείας πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες και των δύο πλευρών και των θυμάτων και των δραστών, καθώς μέθοδοι όπως ο αποκλεισμός από το σχολείο, η απομόνωση οδηγούν σε αναποτελεσματικές καταστάσεις.

Συμβουλή: Μίλα δεν είσαι μόνος/η, ούτε ο μοναδικός που βιώνει τέτοιες καταστάσεις, με το να αποφεύγεις να μιλήσεις για το πρόβλημα αυτό εγκλωβίζεσαι σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς λύση. Η ίδια σου η σκέψη σε οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα δυσφορικά και η συμπεριφορά σου μπορεί να είναι βλαπτική. Υπάρχουν ειδικοί και σωματεία που μπορείς να μιλήσεις ανώνυμα. Θυμήσου, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για ψυχικά και σωματικά προβλήματα.